Úvod Konkurencia Apple Apple vyhral súd, komisia zakazuje predaj a import Samsung zariadení

Apple vyhral súd, komisia zakazuje predaj a import Samsung zariadení

5

Komisia ITC (International Trade Comission) dnes rozhodla, že niekoľko zariadení porušuje dizajnové patenty Apple.

Ak ste si mysleli, že súdnemu sporu medzi Apple a Samsungom je koniec, mýlili by ste sa. Vôbec sa Vám však nečudujem, tento súdny spor sa tiahne už viac než rok. Po minuloročnej prehre Samsungu, keď im porota vyčíslila pokutu vo výške vyše 1 miliardy dolárov sa Samsung samozrejme odvolal.

Dnes sa však rozhodlo, že niekoľko Samsung zariadení, vrátane Android smarfónov (Galaxy S a Continuum), či tabletov (Galaxy Tab a Galaxy 10.1) porušuje dizajnové patenty, ktoré sa týkajú scrollovania a audio vstupu. Celý zoznam zariadení by sa mal na verejnosť dostať už dnes.

Zákaz predaja Samsung zariadení je pre Apple obrovským, no zároveň veľmi plytkým víťazstvom. Väčšina zariadení, ktoré totiž komisia zakázala sa už prestali vyrábať a niektoré sú dokonca staré viac než 2 roky. Okrem toho sa rozsah toho, čo všetko porušujú zariadenia Samsungu podstatne zmenšil.

Zákaz predaja prebehne po tom, ako prejde schválením. Prezident Obama má právo výsledok vetovať, no v tomto prípade neočakávam, že tak spraví, ako v prípade zákazu predaja Apple zariadení. Ak teda rozhodnutie komisie prejde a bude schválené, Samsung a jeho dcérske spoločnosti dostanú 60 dní na to, aby zastavili predaj a import spomínaných zariadení do Spojených Štátov. Ja len dúfam, že sa patentový súboj utíši, aby sme si v kľude a pokoji mohli vychutnať novinky založené na inováciách a nie na patentových súbojoch v súdnych sieňach.

Zdroj: AndroidAuthority