Úvod Výrobcovia HTC Zisky HTC sú o 83 percent nižšie, než minulý rok a to...

Zisky HTC sú o 83 percent nižšie, než minulý rok a to aj napriek podarenej vlajkovej lodi

0

Aj napriek výbornej vlajkovej lodi je finančná situácia HTC na bode mrazu.

Taiwanská spoločnosť HTC práve zverejnila neoficiálne výsledky pre druhý kvartál 2013 a vôbec nevyzerajú pekne. Aj napriek predstaveniu vydarenej vlajkovej lodi, HTC One, spoločnosť zarobila len NT$1,25 miliardy, čo je v prepočte približne len 31,8 milióna eur. Tento zisk pochádza z celkových predajov v hodnote NT$70.7 miliardy (1,82 miliardy eur). Za rovnaké časové obdobie minulého roka spoločnosť zaznamenala predaje vo výške NT$91.04 miliardy (2,33 miliardy eur) s čistým profitom NT$7,40 miliardy (191 miliónov eur).

Analytici dúfali, že sa celkový zisk HTC bude pohybovať aspoň v 50 miliónových hodnotách, hlavne po tom, ako spoločnosť hrdo prehlásila, že predala 5 miliónov kusov HTC One len za 50 dní. Výsledky za máj, teda prvý celý mesiac po predstavení HTC One boli taktiež pozitívne s rozdielom len 3.3 percent v porovnaní s minulým rokom. Obrovský pokles nastal po uvedení Samsung Galaxy S4 na trh. Vlajková loď Samsungu pritom zaznamenala rekordné predaje, keď za dva mesiace kórejský výrobca predal neuveriteľných 20 miliónov kusov, čo sa odzrkadlilo aj na ich finančných výsledkoch.

HTC si však v porovnaní s posledným kvartálom 2012 vôbec nevedie zle. Za Q4 totiž zaznamenali zisk len 2,18 milióna eur, čo je oproti Q2 2013 obrovský rozdiel. Zvyšok tohto roka bude pre HTC veľmi dôležitý. Chystajú sa totiž predstaviť dve zariadenia, ktoré doplnia sériu HTC One. Na pláne je mid-range zariadenie HTC One Mini a veľká vlajková loď HTC One Max, ktorá sa bude pokúšať konkurovať Galaxy Note 3. Či sa situácia v HTC zlepší sa dozvieme až o tri mesiace.

Zdroj: HTC via TheVerge