Úvod Konkurencia Apple Veľká Británia obvinila Apple z nezaplatenia daní za rok 2012

Veľká Británia obvinila Apple z nezaplatenia daní za rok 2012

0

Apple počas minulého roka vôbec neplatil daň z príjmu, tvrdí britský daňový úrad. Vďaka tomuto daňovému úniku zarobil niekoľko miliónov libier.

Technologický gigant z Cupertina čelí ďalšiemu obvineniu. Po problémoch s americkými úradmi sa do neho ako osy púšťajú aj britskí zamestnanci daňového úradu. Apple údajne využíval daňové zrážky z akcií svojich zamestnancov aby sa vyhol zaplateniu dane z príjmu.

Výpisy jednej z dvoch hlavných britských divízií Apple, Apple Retail UK Ltd., poukazujú na fakt, že Apple pred zdanením do 29. septembra 2012 zarobil £16 miliónov, z celkových predajov vo výške £1 miliardy.

Druhá z divízií, Apple (UK) Ltd., zarobila celkovo £43.8 miliónov z celkových predajov vo výške £93 miliónov, zatiaľ čo tretia divízia, Apple Europe zarobila pred zdanením £8 miliónov.

Spoločnosť využila zrážky z akcií svojich zamestnancov vo výške £27.7 milióna. Okrem toho im tento krok umožnil požiadať o pridelenie £3.8 miliónového kreditu, ktorý môžu využiť v ďalších rokoch. Experti okrem toho podotkli, že celkové predaje Apple v Británii sú oveľa vyššie, než čo uvádzajú ich záznamy.

Pre Apple takýto škandál nie je žiadnou novinkou. V máji ho totiž americké úrady obvinili z neplatenia odvodov, keď z celkového profitu $22 miliárd (€16,85 miliardy) zaplatili v daniach len $10 miliónov.

Podobným problémom sa samozrejme nevyhol ani Google, či zvyšok veľkých spoločností ako napríklad Starbucks.

Zdroj: Telegraph