Úvod Novinky Android Spolutvorca Androidu: Fragmentácia je len „nafúknutý“ problém

Spolutvorca Androidu: Fragmentácia je len „nafúknutý“ problém

0

Spýtajte sa vývojárov mobilných aplikácií, ktorí pripravujú aplikácie pre iOS a Android, že v čom je pri Androide najväčší problém. Som si istý, že drvivá väčšina odpovie, že vo fragmentácii.

Rich Miner, spolutvorca najpopulárnejšieho mobilného operačného systému, sa konečne vyjadril na verejnosti: „Osobne si myslím, že fragmentácia je len nafúknutý problém,“ povedal Rich Miner počas konferencie v Massachusetts. „Nezabúdajte, že na svete sa denne aktivuje 1.5 milióna Android zariadení. Momentálne sa celosvetovo používa už 900 miliónov zariadení,“ dodal Miner.

Myslím, že viete kam tým mierime. Najsilnejšia stránka Androidu je zároveň aj jeho slabinou. Miner, ktorý má s Androidom oveľa osobnejší vzťah než my, však povedal veľmi múdru myšlienku.

My, technicky zdatní ľudia čítame weby a vieme aké funkcie nám unikajú. Myslím, že ak by ste sa opýtali akéhokoľvek bežného spotrebiteľa otázku ‚Myslíte si, že operačný systém Vážho telefónu potrebuje aktualizáciu?‘ tak by Vám povedali, že sú celkom spokojní s výsledkami, ktoré im zariadenie poskytuje. Nie som si teda istý, či ide o veľký problém.

Myslím, že ak by ste posúdili svoje vedomosti o Androide (hlavne tí z Vás, ktorí čítajú nie len nás ale aj rôzne diskusné fóra) a porovnali ich s niekým, kto ani nevie, že má Android, tak by to bolo ako porovnávať belgickú čokoládu s rožkom z Billy. Osobne som sa spýtal niekoľkých ľudí, pre ktorých ich smartphone nie je zároveň hobby a okrem toho, že ich telefón bežal na Androide mi viac povedať nevedeli.

Okrem toho Miner komentoval situáciu ohľadom aktualizácii Androidu a večnému problému s operátormi. Objasnil fakt, že operátori sa riadia pravidlom dvakrát meraj, raz strihaj, keďže ak by aktualizácia nebola v poriadku, ľudia by sa sťažovali na ich zákazníckych linkách a nie na tej, ktorú Google vôbec nemá.

Rich Miner má v niečom veľkú pravdu. Niektoré problémy sú v našom technologickom svete absolútne nafúknuté a rozťahané po všetkých serveroch, vo všetkých krajinách. Niekto by nás mohol kľudne prirovnať k webu, ktorý sa zaoberá žehličkami. Osobne o nich nič neviem a som rád, že žehlí. Ten, kto sa nimi zaoberá však nebude spokojný, kým nedostane to najlepšie. A tak to je aj pri smartphonoch.

Je jasné, že nie všetci budú zdieľať tento názor, no verím, že ako komunita pochopíme, že Android je otvorená platforma, ktorá ponúka kúsok pre každého, či už ste power userom alebo radovým používateľom.

Zdroj: Xconomy via PhoneArena