Úvod Novinky Porovnanie paušálov najväčších operátorov do 10€

Porovnanie paušálov najväčších operátorov do 10€

14

Dnešným dňom začíname seriál porovnaní paušálov, resp. ponúk všetkých našich slovenských operátorov, ktorí ponúkajú účtovanie pomocou faktúry. Veríme, že vďaka takýmto prehľadom do diskusií vnesieme čoraz väčší prehľad, aj keď hneď zo začiatku Vám musím povedať, že to vôbec nebude jednoduché. Ponuky našich operátorov by som prirovnal k mojej izbe počas adolescentných čias. Každý z operátorov si myslí, že v tom má systém, no bežný človek nemá šancu sa zorientovať. Poďme sa teda pozrieť na to, čo ponúkajú, v dnešnej časti sa zameriame na ponuky do 10 eur.

 

O2

O2 bohužiaľ neponúka paušály s viazanosťou pod 15€ a tým pádom sem zahrniem druhú najvýhodnejšiu vec, ktorú ponúkajú. Je ňou O2 Fér. Ak si vyberiete túto službu a ako metódu platby si vyberiete platenie faktúrou, získate k nej 20% zľavu na 12 mesiacov, no len ak si službu kúpite cez internet.

Situácia ohľadom cien však po otvorení cenníka vôbec nie je jednoduchá. Poďme si to teda zhrnúť. Aby sme sa lepšie dorozumeli, O2 Fér rozdelím na tri podkategórie a to podľa voľných minút, SMS a internetu.

 

Volania

Cena za jednu minútu do všetkých sietí v SR a do krajín v Zónach 1 a 2 je 13 centov. Ak však voláte do O2, po prvej minúte máte hovor úplne zadarmo, za hodinový hovor do O2 teda zaplatíte len 13 centov.

Ak chcete volať do všetkých sietí

Na výber však máte aj balíčky, ktoré obsahujú voľné minúty. Zoberme si teda príklad, že ak by ste svojich 10 eur, ktoré chcete mesačne minúť chceli len pretelefonovať, kúpiť by ste si mohli 10 eurový balíček, ktorý Vám ponúkne 100 voľných minút do všetkých sietí na Slovensku a v Zónach 1 a 2.

Aktualizované: V prípade aktivácie spomínaného balíčka sa Vám voľné minúty budú míňať aj vtedy, ak budete volať do O2. Výhoda volania zdarma po prvej minúte tým pádom zaniká.

Ak chcete volať len do O2

V prípade ak máte všetkých známych v O2, poprípade voláte skutočne len do O2 sa oplatí aktivovať balíček Neobmedzené volania v O2, ktorý stojí 10€ a ako názov napovedá, ponúka neobmedzené volania v sieti O2.

 

SMS a MMS správy

O2 ponúka veľmi atraktívne ceny SMS správ a eSMS správ (eSMS sú SMS správy poslané cez internetovú bránu). Cena za jednu SMS správu do všetkých sietí na Slovensku a do sietí krajín v Zónach 1 a 2 je 0,06€, za jednu MMS za rovnakých podmienok zaplatíte 0,25€.

Ak chcete SMSkovať a MMSkovať len v O2

Ak chcete posielať SMS a MMS správy len v sieti O2, predplatiť si môžete Neobmedzené SMS a MMS za 4€. Keďže Vám ostane ešte 6€, môžete si k tomu zvoliť ešte 50 minút do všetkých sietí, 100 minút do O2 alebo Internet do mobilu s objemom dát 500MB.

Ak chcete posielať správy do všetkých sietí

Ak si s O2 nevystačíte na výber máte niekoľko alternatív. Kúpiť si môžete balíček 50 SMS+MMS za 3€ do všetkých sietí v SR a Zónach 1 a 2 alebo 100 SMS+MMS za 5€, opäť do všetkých sietí a zón 1 a 2. Za zvyšných 7€, resp. 5€ si môžete dokúpiť volania alebo internet.

Ak sa chystáte posielať veľké množstvo SMS a sem tam si chcete aj zavolať, odporúčame balíček eSMS + 50 min., vďaka ktorému budete môcť zaslať neobmedzené množstvo eSMS a k tomu dostanete aj 50 minút do všetkých sietí na Slovensku a v krajinách v Zónach 1 a 2. Takýto balíček Vás výjde na 10€.

 

Internet v O2

O2 ponúka tri balíčky internetu do mobilu, ktoré sa zmestia do 10€. Rozdelené sú podľa toho, ako často, resp. ako intenzívne budete využívať internetové pripojenie. Pre lepšiu orientáciu nájdete rozdelenie nižšie.

  • Internet do mobilu Mini s objemom 100MB3€
  • Internet do mobilu s objemom 500MB6€
  • Internet do mobilu Extra s objemom 1000MB8€

Ak by ste si chceli zvoliť Internet na nepravidelné používanie, na výber máte Internet na deň za 0,50€, ktorý Vám ponúka objem dát vo výške 400MB.

http://www.o2.sk/download/cenniky/Cennik_O2Fer_27062013.pdf

 

Orange

Orange je v ponukách oproti O2 pozadu. Na Sovu 10€ rovno zabudnite, za 10€ dostanete maximálne tak neobmedzené volania na 3 Orange čísla a 10MB dát, ktoré môžete využiť na načítanie vtipného obrázku s mačkou. Pre zaobstaranie premúdrelej desať eurovej Sovy, ktorú si kúpia akurát tak rodičia začínajúcich adolescentov, ktorí majú dovolené zavolať len rodičom, len ťažko hľadám dôvody prečo si vybrať práve ju. Možno sa to vyplatí ak chcete bez internetu napodobniť Skype alebo Teamspeak v internetovej kaviarni.

Našťastie však Orange ponúka podobne ako aj O2 predplatné vo forme faktúry, čo je pre bežného zákazníka skvelá voľba ako využívať služby bez nutnosti si kupovať kredit a o to v dnešnom porovnaní ide. Opäť nebudeme zahŕňať mobilné telefóny, to je príbeh sám o sebe.

Začnem rýchlym prehľadom, ktorý by platil, ak by ste si k Šikovnej voľbe neaktivovali žiaden balíček. Za volania do všetkých sietí na Slovensku zaplatíte od 12 centov za minútu. Táto cena sa však znižuje podľa toho koľko prevoláte. Od 0 do 15 minút zaplatíte 12 centov, od 15 do 30 minút 11 centov, od 30 do 45 minút je to už len 10 centov a od 45 minút a vyššie Vás minúta hovoru bude stáť 9 centov. Prevolané minúty sa započítavajú mesačne. Pri volaniach do zahraničia (EÚ, USA a Kanady) zapltíte fixných 12 centov za minútu. Pri SMS a MMS správach je Orange zhovievavejší, tam zaplatíte fixný poplatok 6 centov za odoslanú správu.

Ak by ste však neaktivovali žiaden balíček, celý program Šikovná voľba by stratil cenu. Orange ponúka niekoľko doplnkových služieb, ktoré však ani zďaleka nie sú také atraktívne ako pri konkurencii v podobe O2.

 

Ak chcete volať

V prípade toho, ak chcete volať do 10€ mesačne toho veľa na výber nemáte. Aktivovať si môžete nekonečné volania v Orangei za 6€ na týždeň, poprípade za 9€ na týždeň pre volania do všetkých sietí. To však nič nevyrieši. Ak však počas mesiaca miniete za volania SMS, MMS a dáta viac ako 5€, automaticky dostanete nekonečné SMS správy v sieti Orange. Ak miniete viac ako 10€, dostanete nekonečné SMS/MMS správy a okrem toho aj víkendové volania v sieti Orange.

 

Ak chcete posielať SMS a MMS správy

Tak ako som spomenul vyššie, ak miniete viac ako 5€ mesačne na hovory, SMS alebo MMS, Orange Vám automaticky aktivuje neobmedzené SMSky a MMSky v sieti Orange. Čo ak by ste však chceli posielať správy aj do iných sietí?

Na výber máte šikovný balíček Prima nekonečné správy, ktorý si môžete aktivovať jednorázovo alebo s automatickým predĺžením. Balíček stojí €2 na týždeň a tak sa hravo zmestíte do nášho 10€ rozpočtu.

Na výber máte aj správy do všetkých sietí Slovenska za 1,99€. Tento balíček Vám umožní poslať 70 správ a platí celý mesiac. Balíčky zamerané na roaming spomínať nebudeme, rozdelenie roamingových ponúk zhrnieme v jednej z ďalších častí.

 

Internet v Orange

Bez aktivovania jedného z balíčkov za 50MB na mesiac zaplatíte 7,10€, pri 100MB je cena 8,10€, pri 200MB je to už 10,10€, pri 400MB 12,10€ až nakoniec pri 690MB dovŕšite maximálnu cenu, ktorú Vám Orange naúčtuje a to rovných €15.

Našťastie však Orange ponúka aj „nekonečné dáta,“ vďaka ktorým môžete surfovať bez starostí.

Prima nekonečné dáta – 7 dní

  • Dátový objem: 150MB
  • Platnosť: 7 dní
  • Max. rýchlosť sťahovania: 7,2Mbit/s
  • Max. rýchlosť odosielania: 0,5 Mbit/s
  • Jednorázová aktivácia: AJ na číslo 473
  • Aktivácia s automatickým predĺžením: AP na číslo 473
  • Poplatok: 2€ na 7 dní

Prima nekonečné dáta – 30 dní

  • Dátový objem: 700MB
  • Platnosť balíka: 30 dní
  • Benefit balíka: Surfovanie na pokec.sk a facebook.com zdarma
  • Max. rýchlosť sťahovania: 7,2Mbit/s
  • Max. rýchlosť odosielania: 0,5 Mbit/s
  • Jednorázová aktivácia: AJ30 na číslo 473
  • Aktivácia s automatickým predĺžením: AP30 na číslo 473
  • Poplatok: 8€ na 30 dní

 

Telekom

Fialový operátor ponúka za skromnú sumu 9,99 eur aj rovnomerne skromné služby. Existujú dve alternatívy a to program Happy alebo už nejakú dobu na trhu ostrieľaný Paušál podľa seba.

Ak sa chcete zmestiť do spomínaných 10 eur, zabudnúť musíte na dotovaný telefón, ktorý Vám paušál navýši minimálne o jedno euro aj s minimálnou jedno eurovou akontáciou (LG T385 napr.). Ide nám ale o služby a nie zariadenia. Paušál Happy XS konkrétne ponúka nasledovné možnosti.

  • Neobmedzené volania do siete Telekom mimo špičky a cez víkend (špička od 07:00 do 19:00)
  • Vrámci jarnej akcie bezplatné volania na 3 čísla v sieti Telekom 50 minút do celej SR, SMS/MMS za 0,10€ 100 MB prenesených dát.

Pri programe Happy XS je možné využiť zľavy, ktoré síce nie sú markantné, no každý ušetrený cent pri tomto druhu programu poteší.

Jednou zo zliav je odmena za vernosť, ktorú sme rozoberali v minulom článku, alebo možnosť web zľavy, kde dostanete „odpustok“ v podobe 10 eur pri aktivácii nového čísla alebo 5 eur pri čísle existujúcom.

Zľava bude uplatnená v 2. a 3. faktúre pre nového, respektíve v druhej faktúre pre existujúceho zákazníka. Zľavu pre verných zákazníkov nie je možné kombinovať s akýmikoľvek inými zľavami poskytovanými z ceny mesačných poplatkov Služieb Happy.

Pri programe Podľa seba Naj 1 máte možnosť poskladať si program podľa svojho uváženia a pri tejto najlacnejšej alternatíve môžete kombinovať dva balíčky v prípade, že oželiete telefón. Ak je pre Vás nový telefón nutnosťou, uspokojiť sa budete musieť len s jedným balíčkom.

Zoznam balíkov

  • 50 minút do všetkých sietí
  • neobmedzený internet
  • neobmedzené SMS
  • Neobmedzené volania do siete Telekom na večer a víkend

Aj v tomto prípade je možné uplatniť si zľavu pri objednávke cez web a to rovnako ako v prípade paušálu Happy XS, čiže 10 eur pri aktivácii nového čísla alebo 5 eur pri čísle existujúcom. Navyše tu je možnosť bezplatnej aktivácie Naj roamingu, ktorý ponúka 15 percentnú zľavu na volania z celej EÚ.

Za desať eur toho veľa nedostanete a programy sú určené pre naozaj nenáročných zákazníkov v spektre starých mám a otcov.

Prehľad ponuky Telekom pripravil Marek Urban.