Úvod Novinky Nový Samsung Exynos 5 Octa: procesor rýchlejší o 20%, grafický čip o...

Nový Samsung Exynos 5 Octa: procesor rýchlejší o 20%, grafický čip o 100%

0

Minulý týždeň Samsung začal dráždiť svojich priaznivcov tým, že už čoskoro predstaví vylepšenú, výkonnejšiu verziu svojho procesora Exynos 5 Octa. Tak sa aj stalo a Samsung nový čip predstavil ešte včera. Nový Samsung Exynos 5420 prináša šesť-jadrový grafický čip ARM MALI-T628, ktorý je pri 3D grafike dvakrát výkonnejší, než jeho predchodca. Predchádzajúca verzia Exynos 5 Octa využívala grafický čip PowerVR.

Čo sa týka procesora, osem jadier je zložených nasledovne: štyri jadrá ARM Cortex-A15 nataktované na 1.8GHz a štyri jadrá Cortex-A7 nataktované na 1.3GHz. Vďaka architektúre big.LITTLE sú aktívne vždy len štyri jadrá a to podľa toho, čo na svojom smartphone alebo tablete práve robíte. Celkový výkon pritom oproti svojmu predchodcovi narástol o 20%.

Výhodou „osem-jadrového“ procesora od Samsungu je to, že ak svoje zariadenie momentálne nepoužívate, systém zapne jadrá s nízkou spotrebou a tak ušetríte energiu. To môže byť veľkou výhodou hlavne pri displejom s vyšším rozlíšením.

exynos5octa

Nová verzia Exynos 5420 už poputovala k prvým zákazníkom, ktorí ju momentálne testujú. Ak pôjde všetko podľa plánu, hromadne by sa mala začať vyrábať už začiatkom budúceho mesiaca. Povráva sa, že nový čip by sa mohol objaviť aj v Galaxy Note III.

Zdroj: Engadget via PhoneArena