Úvod Návody Nebuďte dobytok, vyhnite sa tomuto nepravému Galaxy S4!

Nebuďte dobytok, vyhnite sa tomuto nepravému Galaxy S4!

13

Čo sa týka Android smartphonov, Samsung je absolútnou jednotkou. Jeho smartphony, menovite Galaxy S3, Galaxy S4 a Galaxy Note 2, zaznamenali úspech ako žiadne iné Android zariadenie. Je teda celkom pochopiteľné, že nádejné čínske spoločnosti sa na nich budú snažiť parazitickým spôsobom zarobiť. Doslovné klonovanie populárnych smartphonov nie je nič nové. V dnešnej dobe už dokonca ani nejde o tie najlacnejšie a najhoršie telefóny, na ktoré sme boli zvyknutí spred niekoľkých rokov. Niektoré klony dokonca disponujú väčším výberom funkcií, než skutočné vlajkové lode, čo môže byť pre mnohých mätúce.

Tu nastáva problém, ktorému čelia všetci tí, ktorí preferujú kúpu zariadenia z online aukcií rôznych webov. Ako sa vyhnete imitáciám? Čo všetko treba skontrolovať aby ste sa uistili, že nejde o napodobeninu? Niekoľko zahraničných používateľov služby Reddit sa nedávno podelilo o svoje nepríjemné skúsenosti.

Telefóny, ktoré si kúpili pochádzali z eBayu a pri kúpe vyzerali úplne rovnako ako skutočný Galaxy S4. Nakoniec sa však ukázalo, že išlo o nepodarok. Nižšie v článku nájdete zoznam vecí, na ktoré si musíte dávať pozor. Ako príklad si zoberieme Galaxy S4, no tento ‚návod‘ platí pre všetky zariadenia.

 

Rozdiely v konštrukcii

falosnygalaxys4predok

Čínsky klon Samsung Galaxy S4

Imitácia Galaxy S4 sa bude snažiť čo najviac podobať na skutočný Galaxy S4, no veľakrát na ňom nájdete malé rozdiely. Ak máte možnosť pozrieť si zariadenie osobne, alebo aspoň pomocou fotky, zamerajte sa na detaily.

Skutočný Galaxy S4 má päťpalcový displej, ktorý je obklopený tenučkým rámikom. Nepodarky, ako ten, ktorý vidíte vyššie, majú rámik väčšinou oveľa hrubší, čo je výborným indikátorom podvodu.

Ďalším krokom je poriadne prekontrolovanie hardwarových tlačidiel. Skutočný Galaxy S4 má tlačidlo „Domov“ umiestnené v presnom strede miesta pod displejom. Okrem toho pôsobí pochrómovaným dojmom. Falošný Galaxy S4 toto tlačidlo v presnom strede rozhodne nemá a tak pôsobí úplne inak, ako by mal.

Podľa informácií nešťastníkov, ktorí si kúpili falzifikát, niektoré čínske kusy dokonca nemajú ani kapacitné tlačidlá po pravej, resp. ľavej strane tlačidla „Domov.“ Je to maličkosť, no pri kúpe to rozhodne skontrolujte. Aby ste si boli úplne istí, zamerajte sa aj na to, ako pôsobí logo zariadenia, na farbu LED diódy, veľkosť a farbu LED blesku, celkový pocit z telefónu v ruke a samozrejme jeho váhu, ktorá je v prípade Galaxy S4 extrémne nízka.

Po prehliadke hardwaru je čas prejsť na software.

 

Software je rovnako silným indikátorom ako konštrukcia

falosnygalaxys4

Ak ani po poctivej prehliadke zariadenia nedokážete určiť, či ide o lacnú čínsku kópiu alebo o skutočný kus, je čas skontrolovať software. V prípade Samsung Galaxy S4 by ste sa mali stretnúť minimálne s Android 4.2.2. Okrem toho by ste sa po zapnutí mali pozerať na TouchWiz, čo ja vlastné grafické prostredie Samsungu. Aby ste skontrolovali verziu Androidu, zamierte do nastavení.

Toto však nie je sto percentná istota toho, že zariadenie skutočne beží pod novým Androidom. Na príklade vyššie vidíte, že pod verziou Androidu je uvedené číslo 4.2.2, no zariadenie v skutočnosti beží pod Android 2.3 Gingerbread. V tomto prípade si naštudujte, ako by mal nový Android vyzerať a akými funkciami by mal disponovať (rýchle nastavenie, lockscreen widgety atď.).

Imitácii Galaxy S4 okrem toho chýbali niektoré funkcie, s ktorými prichádza Galaxy S4 úplne exkluzívne. Hovorím o preslávených „inteligentných“ funkciách ako Smart Pause, či Air Scrolling. Keď už tieto funkcie nijak inak nevyužijete, poslúžia ako pekný odrazový mostík pri určovaní pravosti zariadenia.

 

Slovo na záver

falosnygalaxys4novy

Kúpa Android zariadenia by nemalo byť nič ťažké ani zložité. Dôležité je však nakupovať v obchodoch, ktorým veríte a ktoré boli overené stovkami zákazníkov. Kupovanie cez eBay, prípadne Aukro či Bazoš za „výhodné“ ceny sa Vám totiž vôbec nemusí vyplatiť. Ak sa chystáte kúpiť si Galaxy S4, poprípade iný z telefónov, zamierte do zoznamu overených obchodov.

Máte nejaké skúsenosti s imitáciami? Máte tipy na to, ako sa vyhnúť podobným klonom? Dajte nám vedieť v komentároch.

Zdroj: AndroidAuthority