Úvod Novinky Kedy praskne ‚smartphonová bublina‘?

Kedy praskne ‚smartphonová bublina‘?

8

Čím ďalej, tým je na svete viac a viac smartphonov. A prečo by aj nie? Oproti „hlúpym“ telefónom nám ponúkajú more zábavy a nespočetne veľa možností komunikácie, ktoré nám pomáhajú s každodennými úlohami. Kedy sa však tento rast zastaví? Kedy praskne smartphonová bublina?

Rast nových smartphonov je v Európe na 9 ročnom minime, informujú analytici z IDC. Je to z dôvodu 12 percentného rastu, ktorý je extrémne nízky. Bill Whyman, generálny riaditeľ vo výskumnej firme ISI Group tvrdí, že trh so smartphonami je už tak ustálený, že ním nepohne ani predstavenie novej verzie iPhone.

Situácia teda vôbec nevyzerá dobre. Akcie Samsungu od júna klesli o celých 17 percent a to kvôli špekuláciám o tom, že Samsung znížil objednávky súčiastok pre ich vlajkovú loď, Galaxy S4. Predpokladá sa teda, že s trhom smartphonov už nepohnú ani vlajkové lode.

„High-end časť trhu so smartphonami narazila na stenu z dôvodu preplnenia trhu a vysokej ceny.“ – Brian White, analytik, Topeka Capital Markets.

V dnešnej dobe sa už nehovorí o smartphonoch s takým zanietením ako pred pár rokmi. Veľa ľudí sa pripravuje na „ďalšiu veľkú vec,“ ktorou môžu byť okuliare od Google, či inteligentné hodinky od Apple. Smartphony sa však budú predávať aj naďalej a to vďaka ich obľúbenosti a čoraz lepšiemu výkonu či novým funkciám.

Zdroj: Forbes via PhoneArena