Úvod Zariadenia Glass Google Glass prináša novú éru hackovania, na vírus sa stačí pozrieť

Google Glass prináša novú éru hackovania, na vírus sa stačí pozrieť

1

Google práve opravil závažnú chybu, ktorá ohrozovala ich inteligentné okuliare, Google Glass.

Bezpečnostná diera bola opravená po tom, ako hackeri dokázali Google Glass oklamať pomocou QR kódu, ktorý okuliare skenujú automaticky. Hackeri tak po naskenovaní škodlivého QR kódu vedeli prevziať kontrolu nad celým zariadením.

Túto závažnú chybu objavila bezpečnostná firma Lookout, ktorá ju pekne naanimovala vo videu nižšie.

[fve]https://www.youtube.com/watch?v=KP6TtuOBgeE&feature=player_embedded[/fve]

„Po automatickom odfotení QR kódu sa okuliare nič netušiacej obeti pripojili na škodlivý WiFi hotspot, ktorý sme pripravili. Vďaka tomuto prepojeniu sme boli schopní jedinca doslova špehovať. Videli sme všetko, od prehliadania webu, až po nahrané obrázky na cloud. Okrem toho sme boli schopní na Google Glass spustiť webovú stránku, ktorá obsahovala vírus, ktorým trpí Android 4.0.4.“

Lookout od odhalenia tejto chyby spolupracoval priamo s Google a spoločne ju opravil. QR kódy sa od novej verzie XE6 spustia len vtedy, keď si to vyžiadate.

To, s čím prišla firma Lookout by bolo pre akéhoľkovek hackera nesmierne ťažké pripraviť, no rozhodne nám to ukazuje, s akými novými spôsobmi digitálneho nebezpečenstva sa môžete stretnúť.

Podobná chyba postihla aj inzulínovú pumpu Medtronic, ktorá sa dala doslova hacknúť, čím ju hackeri mohli zneškodniť, poprípade jej mohli nastaviť parametre tak, aby podala nesprávne množstvo. Aj napriek tomu, že bola táto chyba nahlásená už v roku 2011, ešte stále nebola opravená.

Čo na to hovoríte? Myslíte si, že neustále pripojenie k internetu z nás robí ľahšie obete? Sú technológie, ktoré si budeme môcť obliecť nebezpečnejšie, než sme si mysleli? Dajte nám vedieť v komentároch.

Zdroj: Mashable