Úvod Konkurencia Apple Čínski pracovníci vo fabrikách vyrábajúcich produkty Apple sú zneužívaní

Čínski pracovníci vo fabrikách vyrábajúcich produkty Apple sú zneužívaní

7

Z ďalekej Číny k nám dorazili nemilé informácie, ktoré sa týkajú fabrík, ktoré vyrábajú produkty značky Apple. Jedná sa o fabriky dodávateľov rôznych súčiastok.

Zatiaľ čo sa Tim Cook snažil ubrať záťaž z Foxconnu, fabriky, ktorá je zodpovedná za výrobu iPhonov a iPadov, sa rozhodne nevyhol celej vlne kritiky, ktorá sa týka zlých podmienok, v ktorých musia pracovať jej zamestnanci, tvrdí Wall Street Journal. Nové informácie okrem toho naznačujú, že taiwanský Pegatron a jeho dve dcérske spoločnosti porušili bezpečnostné a ekologické predpisy, zadržali ID karty ich zamestnancov, ktoré sú potrebné v prípade, ak by sa chceli zamestnať niekde inde. Ako „čerešnička na torte“ boli odhalené podmienky pre život, ktoré boli tak, ako by ste si už mysleli pod bežným štandardom.

Apple od tohto obvinenia stihol vydať aj prvé vyhlásenie, v ktorom tvrdí, že je „odhodlaný poskytnúť bezpečné a férové pracovné podmienky v celom jeho dodávateľskom reťazci.“ Spoločnosť trvá na tom, že od roka 2007 prebehlo 15 kontrol, z ktorých v posledných 18 mesiacoch prebehli aj neohlásené návštevy.

Pegatron sa v minulosti možno vyhol prísnejšiemu zaobchádzaniu od Apple, keďže doteraz bol v porovnaní s Foxconnom doslova trpaslíkov. Momentálne však na Pegatron smerujú najväčšie objednávky v ich histórii, čo okrem veľkých ziskov znamená aj veľkú zodpovednosť za svojich zamestnancov.

Podobné prípady samozrejme nie sú len záležitosťou Apple. Pracovníci v nespočetnom množstve fabrík rôznych výrobcov, vrátane tých, ktoré vyrábajú Android zariadenia trpia neférovými pracovnými podmienkami, ba až týraním. Je to len ďalšie smutné pripomenutie pôvodu našich milých elektronických pomocníkov.

Zdroj: WSJ via Gizmodo