Úvod Novinky Android Android je v Európe so 70% podielom absolútnou jednotkou, Apple po poklese...

Android je v Európe so 70% podielom absolútnou jednotkou, Apple po poklese na 17.8%

1

Posledné meranie podielu na trhu rôznych mobilných operačných systémov, za ktorým stojí Kantar Worldpanel ComTech odhalilo obrovskú dominanciu Androidu. S 70.4 percentami totiž jasne ovláda trh v Európe. Na druhom mieste sa s 17.8 percentami vlečie Apple s iOS a na treťom mieste sa umiestnil Windows Phone s 6.8 percentami.

Obrovský nárast v používaní Androida je často priposovaný k popularite Samsung zariadení, ktoré stoja za takmer polovicou predajov.

Nášmu obľúbenému operačnému softwaru sa darí aj za veľkou mlákou, kde sa s 52% umiestnil na prvej priečke. Problémom však je, že za posledný rok sa jeho podiel na trhu vôbec nezmenil, zatiaľ čo iOS neustále stúpa. Posledná zaznamenaná hodnota operačného systému od Apple je 41.9%.

Paul Moore, riaditeľ Kantar Worldpanel ComTech tvrdí, že Samsung momentálne čelí nátlaku zo strany Sony.

Toto sú jeho slová: „Vlajková loď Xperia Z sa postarala o nárast Sony v Británii vďaka úspešnej kampani, ktorá presvedčila zákazníkov Samsungu. Približne 38% nových vlastníkov Xperia zariadení sú bývalí majitelia Samsung smartphonov, väčšina z nich prišla z Galaxy S2.“

Samsung sa momentálne nachádza v situácii kde sa po dvoch rokoch neustáleho nárastu musí sústrediť na to, aby ho jeho zákazníci neopustili a nekúpili si zariadenie od iného výrobcu. Samsung má v Británii druhú najväčšiu hodnotu vernosti (59%), čo však na prvý Apple vôbec nestačí (79%). Zvyšok výrobcov sa zameral na kvalitne spracované zariadenia plné noviniek a tak to Samsung nebude mať vôbec ľahké.

V Británii je celkový počet smartphonov na trhu úžasných 65%, zatiaľ čo zo všetkých predaných mobilných zariadení za posledné 3 mesiace bolo smartphonov až 85%. Mám pocit, že ak by Android postavička vedela rozprávať, v tomto prípade by použila výrok Charlieho Sheena: „I’m winning.“

Zdroj: BusinessInsider