Úvod Konkurencia Apple Začiatok konca spolupráce Apple so Samsungom, ich procesory vyrobí TSMC

Začiatok konca spolupráce Apple so Samsungom, ich procesory vyrobí TSMC

0

TSMC začne vyrábať určitú časť SoC čipov, ktoré budú použité v Apple produktoch a to už začiatkom 2014. Samsung však pre Apple bude procesory, pamäte a displeje vyrábať aj naďalej.

Vzťah Samsungu a Apple by sa dal prirovnať k dvom kohútom na jednom smetisku. Od spolupráce snov až po najvážnejších konkurentov, aj taký je príbeh najvplyvnejších technologických spoločností sveta. Nekonečné súdne spory však až doteraz nemali žiadne dopady na kŕčovitú spoluprácu, ktorá sa pomaly ale isto začína končiť.

Samsung totiž momentálne vyrába tzv. SoC (System on Chip), ktoré Apple používa v ich iPhonoch, iPadoch ako aj displeje, ktoré taktiež putujú do iOS zariadení. Všetko toto by už však o niekoľko rokov mohla byť minulosť.

Wall Street Journal včera informoval o prvom z veľkých rozhodnutí, ktoré musel Apple spraviť aby sa doslova oslobodil od chápadiel kórejského giganta. Apple totiž podpísal zmluvu s TSMC, firmou, ktorá od roku 2014 začne vyrábať Apple procesory.

V roku 2014 však bude určitú časť procesorov aj naďalej vyrábať Samsung. To by sa však mohlo zmeniť už v roku 2015, kde by TSMC mal vyrobiť drvivú väčšinu, ak nie všetky SoC čipy.

Čo to však znamená pre Samsung? Hlavným problémom bude pravdepodobne nižší príjem. Podľa analytika Sanforda Bernsteina Samsung na čipoch, ktoré vyrobil pre Apple zarobil $5 miliárd a to len v roku 2012. Znie to ako obrovská čiastka, no kórejská firma v roku 2012 zarobila za výrobu komponentov úžasných $59 miliárd, čo znamená, že so stratou Apple nebudú mať žiaden problém.

Zdroj: WSJ via AndroidAuthority