Úvod Novinky Vyskúšali sme: Sony Xperia tablet Z

Vyskúšali sme: Sony Xperia tablet Z

5

Spoločnosť Sony Mobile predstavila pre tento rok vlajkovú loď, smartfón, s názvom Xperia Z, ktorý v zápätí nasledoval tablet s identickým názvom. Xperia Z smartfón je určite to najlepšie, čo zo Sony v rámci smartfónov vyšlo, no žiaľ konkurencia v podobe Galaxy S4 či HTC One je opäť o trochu ďalej.

Xperia tablet Z je taktiež v rámci tabletového portfólia spoločnosti na vrchole a reprezentuje ho rovnaká dizajnová línia a high-end špecifikácie ako pri Xperia Z smartfóne. Či je tablet len zväčšená kópia smartfónu, alebo predsa len svojím spôsobom prekonáva konkurenciu, sa dozviete v riadkoch nižšie.

Sony Xperia Z SGP311E2/B môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>

 

Špecifikácie

  • Procesor: 1,5 GHZ Qualcomm Snapdragon S4 Pro
  • GPU: Adreno 320
  • RAM: 2GB
  • Displej: 10,1 palca s rozlíšením 1920 x 1200 (224 ppi), Bravia Engine 2
  • Fotoaparát: 8,1 Mpix zadný, 2,2 Mpix predný
  • Interná pamäť: 16 GB (pre užívateľa dostupných 12 GB) + podpora microSD kariet
  • Batéria: 6000 mAh
  • Konektivita: 3G, WiFi, NFC, IrDA, Bluetooth, microUSB, GPS, 3,5 mm jack
  • Rozmery: 266 x 172 x 6,9 mm
  • Váha: 495 gramov
  • OS: Anndroid 4.1.2 + TimeScape UI

Dizajn, prevedenie

Tablet k nám dorazil v čiernom prevedení, ktoré mu podľa nás pristane viac ako biele. Tablet nemá okrem chrómového štart tlačidla a loga SONY výrazné prvky, všetko je skryté pod záslepkami a predná strana je vybavená čiernou reflexnou fóliou, takže pri vypnutom zariadení nevidíte naznačený displej, ale len čierny obdĺžnik. Tablet vyzerá naozaj skvele a dovolíme si povedať, až luxusne, čomu dopomáha výrazná štíhlosť zariadenia. Dizajn spoločnosť Sony nazvala Omni Balance a dokonale korešponduje s dizajnom smartfónového Z brata.
l4 l5

l9

Teda až na zadnú stranu. Pri Xperia Z smartfóne bolo použité sklo, ale pri tablete polykarbonát s matnou povrchovou úpravou, ktorému dominuje v strede nápis „Xperia“ a v rohu „oko“ fotoaparátu. Malý symbol v spodnej časti zadnej strany informuje o umiestnení NFC čipu. Škoda, že výrobcovia nepoužili sklo aj pri tablete. Áno, tablet by bol drahší, ťažší a náchylnejší na poškodenie či škrabance, no keď Xperia Z, tak Xperia Z. Tabletu by to dodalo ozajstnú originálnosť a štýlovosť, pričom by sa zvýšila aj konštrukčná pevnosť.

Zadný kryt pri silnejšom stlačení sem-tam vydá zvuk a mierne sa prehne. Pri bežnom používaní ho však nepríčetne stláčať nebudete, takže by to nemal byť problém.
l2 l1
Na ľavej bočnici nájdeme spomínané výstredné „štart“ tlačidlo, ktoré má skvelú odozvu a pod ním tlačidlá hlasitosti spolu s notifikačnou LEDkou. Tlačidlá mohli byť o trošku širšie, ináč sú ale dobre hmatateľné a užívateľ k nim pristupuje intuitívne. Notifikační dióda má primeranú veľkosť aj svietivosť a dobre tak informuje o priebehu nabíjania či prijatej správy a podobne. Nad uspávacím tlačidlom sa pod krytkou skrýva 3,5 mm jack.

Sony Xperia Z môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>

 

V spodnej hrane nájdeme na ľavej strane opäť záslepku, no tento krát ukrýva micro USB port a rovnako tak na strane pravej slot na SIM a pamäťovú kartu. Záslepky sú spracované kvalitne a nevyzerajú, že sa za mesiac odtrhnú.
l6 l7 l8
Zaujali nás reproduktory v spodných rohoch zariadenia, kde v každom rohu nesú aj dva funkčné otvory v konštrukcii tabletu. Ťažko sa Vám tak stane, že ich napríklad rukami zakryjete, takže zvuk sa bude vždy šíriť. Jeho kvalita nie je zrovna oslnivá, no hlasitosť pre prípadné pozeranie filmu či videí postačuje.
l19 l22
Čo sa celkového looku a prevedenia týka, Xperia tablet Z je u nás TOP toho, čo sme z tabletov zatiaľ videli.

Displej

10,1 palcový displej dostal do vienka rozlíšenie 1920 x 1200 pixelov (224 ppi) a pomer strán 16:10. Displej je krásne ostrý, farby prezentuje verne a dokonca aj pozorovacie uhly sa dajú označiť za nadpriemerné. Pri Xperia Z smartfóne displej pôsobil vyblednuto, čo bolo veľké negatívum, no pri tablete to neplatí. Čierna farba síce nevyzerá ako „tma“ po vzore AMOLED displejov, ale stále je to pekná čierna a nie šedá.

l18

K displeju patrí aj software pomocník s názvom Mobile Bravia Engine 2, ktorý sa dokáže pohrať s farbami a kontrastom pri fotografiach a obrázkoch, pričom má za úlohu ponúknuť kvalitnejší vizuálny zážitok. Funguje to skvele. Pri kúpe tabletu a následnom pohľade na demo snímky uložené v tablete od výroby budete naozaj uchvátený a viete, že už funkciu Bravia Engine 2 nevypnete aj na priek tomu, že tu tá možnosť v nastaveniach je.

u7

Čo sa týka jasu podsvietenia, pokiaľ chcete potenciál displeju využívať naplno, odporúčame jas nastaviť minimálne na 50 percent. Batérii sa to síce veľmi páčiť nebude, žiaľ taká je realita. Taktiež „svietivosť“ pri plnom jase by sme privítali trošku väčšiu.

Fotoaparát

Fotoaparát na 10 palcovom tablete stále považujeme za zbytočnosť. Tento má 8,1 megapixelov, žiadnu diódu a fotografie sa radia skôr k podpriemeru. Takisto považujeme za nešťastné neprirodzené umiestnenie v rohu zadnej strany. Kiežby tablet fotoaparát nemal. Bol by určite lacnejší, zadná strana by bola krásne plochá bez otvoru na jeho šošovku a určite by nám nechýbal. Každý má vo vrecku smartfón a pre pohotovú snímku použije ten.

Užitočný je už ale ten predný, 2,2 megapixelový, ktorý slúži pochopiteľne hlavne pre videohovory, alebo aj ako zrkadielko pre slečny. Ten by naopak nemal pri žiadnom tablete chýbať.

Výkon

Tablet s puncom „high-end“ reprezentuje 1,5 GHz quad-core čip Snapdragon S4 Pro v kombinácií s 2 GB pamäte RAM a GPU Adreno 320, čo dáva tabletu vysoký výkon najčastejšie oceňovaný pri hraní náročných hier či rýchlom multitaskingu a kombinovaní náročných operácií.

Neodolali sme hre Real Racing 3, ktorá, podľa očakávania, šlapala tak, ako mala, pričom okamžité prepnutie na domácu obrazovku počas hrania a následné otváranie aplikácií nerobilo žiadny problém. Občas sa vyskytli drobné zaváhania, no to už je žiaľ problém optimalizácie systému (viac v sekcii software).
l16
Naše obľúbené benchmark aplikácie ohodnotili tablet nasledovne.
u23 u24

Batéria

6000 mAh batéria pevne ukrytá pod zadným polykarbonátovým krytom nepatrí svojou kapacitou zrovna k rekordmanom. (Nexus 10 – 9000 mAh). Napriek tomu jej výdrž nie je tragická, aj keď, predsa len, čakali sme viac. Dvojhodinové nepretržité surfovanie cez WiFi, maily, sociálne siete, niekoľko pozretí videí na Youtube, kde na pozadí nechýbalo prebiehajúce sťahovanie nejakej hudby a filmu si vypýtalo 21 percent kapacity batérie. Všetko pri 50 percentnom jase.

114 minútový Full HD film si pri rovnakom polovičnom jase ukradol 20 percent a Real Racing 3 po pol hodine spotreboval 12 percent energie. Celkovo nám tablet pri full používaní vydržal pri živote 7 a pol hodiny. Problémom je nabíjanie cez micro USB. 7 hodín a 20 minút trvalo nabitie zo 6 na 100 percent a najlepšou voľbou je tým pádom dopĺňať šťavu cez noc.
u11
V nastaveniach nájdete úsporný Stamina mód, ktorý dokáže vypínať dáta alebo WiFi podľa umiestnenia. Výdrž predĺži maximálne o hodinku – dve, podľa používania tabletu, takže žiadny software zázrak, aj keď aj tá hodinka navyše poteší.

Odolnosť

Záslepky na zariadení nemajú za účel len dotvárať celistvý dizajn, ale aj chrániť. Xperia tablet Z je totižto vodotesný a to konkrétne vrámci štandardu IP57. To znamená, že tablet môže byť ponorený v hĺbke jedného metra po dobu 30 minút. O to sa asi nikto snažiť nebude, každopádne sa jedná o príjemnú vlastnosť navyše.
Zabudnete tablet na terase chaty, niekde po ceste Vás zastihne letná búrka, či budete zase „šikovný“ pri raňajkách a tablet sa takisto ponúkne trochou džúsu alebo čaju. Surfovanie na tablete vo vani? Prečo nie.
l17

Software

Tablet je vybavený Androidom 4.1.2 a aktualizáciu na vyššiu verziu považujeme za samozrejmosť. Teda dúfame. Kedy však bude uvoľnená, nie je známe. Sony tablet pochopiteľne vybavila svojim typickým užívateľským prostredím Time Scape, ktoré nás milo prekvapilo. Pri Xperia Z smartfóne pôsobilo neutrálne a prednosť by sme dali Sense alebo TouchWiz od konkurencie. Pri tablete by sme ich však nechceli ani vidieť.
u3 u21
Time Scape grafické rozhranie tabletu skvele sedí, intuitívne sa s ním pracuje. Veľmi sme ocenili napríklad skraty na aplikácie, ktoré si môžete podľa svojho uváženia umiestniť do pravého horného rohu domácej obrazovky, kde sa nachádza aj Google vyhľadávanie. Skvelé sú taktiež tzv. „floating“ mini aplikácie, ktoré nájdete v spodnej časti domácej obrazovky a sú k dispozícii pri zapnutí akejkoľvek aplikácie. Samozrejme si ich môžete nadefinovať podľa seba a hocikedy tak, napríklad pri otvorenom prehliadači, spustiť „plávajúcu“ kalkulačku či malý notes a zaznamenať si alebo vypočítať čo potrebujete.
l14 l12
Nefungujú však súčasne, čo je veľká škoda. Keď chcete ničo rátať a zároveň si to poznamenať, ste nahraný. Po dizajnovej stránke je prostredie podarené, nechýbajú témy, príťažlivé štyri Xperia ikony, ktoré sú od výroby umiestnené na domácej obrazovke, (viac ich nie je, ostatné sú štandardné), množstvo widgetov a podobne.
Ináč prostredie ponúka klasické pracovné nástroje tabletov, čiže v ľavom rohu tlačidlá „späť“, „domov“ a nedávno otvorené aplikácie. V náprotivnom pravom roku nájdete informácie o čase, WiFi, jase a podobne v notifikačnej lište, ktorá sa vysunie po dotyku.
u20
Sklamaní sme boli z optimalizácie. Nie, že by bola vyslovene zlá, no tablet s danými parametrami, dizajnom a svojim celkovým „reprezentovaním sa“ by si zaslúžil úplne dokonalé odladenie. Pri prvom zapnutí tabletu sú od výroby obrazovky preplieskané rôznymi widgetmi a pri prvom listovaní medzi nimi sa objavili drobné zaváhania. Po ich odstránení však tablet reagoval špičkovo.

Podobné drobné zaváhania sa objavili aj pri prepnutí z prehrávaného videa naspäť do hry či sociálnej siete alebo prehrávača a takmer vždy pri prechode do zoznamu aplikácií. Jedná sa o drobné lagy, ale, predsa len, nemuselo by to byť. Vo všeobecnosti je však tablet veľmi rýchly, na podnety reaguje promptne a práca s ním je veľmi príjemná a intuitívna. Pracovalo sa nám s tabletom lepšie ako napr. s Galaxy Note 10.1 či s TF tristovkou od ASUSU.

Spoločnosť Sony Mobile vybavila tablet niektorými svojimi aplikáciami, ktoré stoja za pozornosť.

WALKMAN

Hudobný prehrávač WALKMAN je jednoduchý a na prehrávanie akejkoľvek hudby bohate stačí. Albumy, naposledy prehrávané tracky, playlisty, ekvalizér či dokonca vizualizácia, kde Vám po displeji behajú pekné farebné futuristické kreácie vo full-screen režime. Funkcia Clear Audio sa postará o čistejší a vernejší zvuk a opäť je tu možnosť jej zapnutia a vypnutia. Pri zapnutí rozdiel ucítite a podobne ako pri Bravia Engine 2 ju už nevypnete.

u10

Album/Filmy

Album respektíve galéria roztriedi fotky podľa dátumu a disponuje prirodzenými mini náhľadmi, takže máte dobrý prehľad. V nastaveniach existuje viac možností prispôsobenia, pričom sa nám páčila napríklad funkcia SenseMe slide show. Vyberiete hudbu, tému a snímky sa stanú súčasťou kvalitnej prezentácie. Pre fotky z dovolenky ideálne.
u6 u5
u4
Aplikácia Filmy sa nesie v štýle hudobného prehrávača len so zameraním na video. Opäť jej vládne jednoduchosť a čistota. Vyberiete si film, video a okamžite sa začne prehrávať bez zaváhania a zbytočností. Ak Vám nevyhovuje pomer strán prehrávaného hollywoodskeho trháku, v nastaveniach si ho bezproblémovo počas prehrávania zmeníte. Chýbala nám online práca s titulkami po vzore napr. BS Playeru.
u8

Sony Select

Poznáte Samsung Apps alebo HTC Hub? Pri Sony táto aplikácia nesie názov Select. Nájdete v nej množstvo odporúčaných aplikácií a hier špeciálne pre Vás, ktoré odporúča spoločnosť Sony. Nič výnimočné v nej však nehľadajte.
u22 u9

Remote Control

Xperia tablet Z je vo svojej hornej časti vybavený IR portom, čo dáva možnosť ovládať rôzne elektronické hračky. Aplikácia je nesmierne jednoduchá a okamžite funkčná. Vyberiete zariadenie (TV), výrobcu, (Sony), klik a ovládate televízor. Dokonca nemusí byť tablet ani presne na TV nasmerovaný a ovládanie funguje aj s istou rezervou v uhloch. Na výber máte množstvo druhov tém ovládačov a tlačidiel, či možnosť prepínania gestami.
u14 u15
Skúšali sme ju na Samsung Smart TV, Sharp TV, Sony TV, domácom kine Samsung, DVD prehrávači a vždy fungovala. S aplikáciou sme sa dokonca zabavili. Ak sa rozhodnete dopriať si napríklad rannú kávu v niektorej z kaviarní alebo podnikov vo vašom okolí v spoločnosti tohto tabletu a podnik je vybavený televízorom, personálu spôsobíte menšie vrásky jeho neustálym vypínaním. Odporúčame pri tejto misii „poker face“, aby Vás neodhalili.

Smart Connect

Čo s tabletom v noci? Vďaka tejto aplikácii si dokážete nadefinovať rôzne udalosti. Nastavíte si čas kedy sa má zapnúť budík, zvukový režim, mobilné dáta, WiFi a mnoho ďalšieho. Takisto nastavíte chovanie zariadenia pri pripojení externých zariadení, napr. pri pripojení na TV sa automaticky spustí hudba. Profilov si môžete nastaviť niekoľko, presne podľa toho v akých situáciach sa zvyknete s tabletom ocitnúť.

u13

Ostatné aplikácie

Aplikáciami Music Unlimited, Video Ulimited či Play Memories Online sa nezaoberajte. V našej krásnej krajine nie sú podporované. Poteší predinštalovaný „hľadač hudby“ Track ID, antivírus, aplikácia na poznámky, navigácia Wisepilot či Filmové štúdio na tvorbu vlastného videa.
u12 u17

u1 u2

Záver

Xperia Z tablet zanechal u nás pozitívne dojmy aj napriek drobným nedostatkom. Čakali sme len zväčšený Xperia Z smartfón, no dostali sme viac. Sony Xperia Z smartfón by sme si asi nekúpili a dali prednosť skôr konkurencii. Po Xperia Z tablete by sme v predajni bez problémov chmatli. Sony vyrobilo skvelý tablet. Cena tabletu začína na 500 eurách za 16 GB WiFi verziu, ktorá bude určite najpredávanejšia.

Cenový prehľad

Graf ceny produktu Sony Xperia Z poskytuje server Heureka.sk
Keďže je zariadene na našom trhu relatívne krátko, cena ešte nestihla vďaka online shop konkurencií o niečo klesnúť, ako býva zvykom. Cena je však vzhľadom na kvality tabletu, podľa nás, nastavená tak akurát.

Ďalšie odborné recenzie na tablet Sony Xperia Tablet Z nájdete na Recenzie.SME.sk