Úvod Novinky Samsung stratil $12 miliárd z trhovej hodnoty, údajne kvôli obavám zo zníženia...

Samsung stratil $12 miliárd z trhovej hodnoty, údajne kvôli obavám zo zníženia predaja Galaxy S4

4

Akcie korporácie Samsung Electronic Co. dosiahli minulý týždeň najnižšieho bodu za posledné 4 mesiace, klesli približne o 6.2%.

V piatok stratil kórejsky gigant Samsung približne 12 miliárd amerických dolárov z jeho trhovej hodnoty, tvrdí spravodajský web Reuters.com. Dôvodom má byť predstavenie nových, pravdepodobne lacnejších variant (menšia Galaxy S4 Mini a odolná Galaxy S4 Active) aktuálnej vlajkovej lode Galaxy S4, a s tým očakávané zníženie jej predaja v budúcnosti.

Samsung pred nedávnom oficiálne ukázal dve nové modifikované verzie obľúbeného Android smartfónu Galaxy S4, čo by malo mať v budúcnosti za následok, okrem poriadnej radosti užívateľov z väčšieho výberu, aj zníženie predaja originálnej verzie Galaxy S4, pretože sa očakáva, že bude v ponuke zo všetkých najdrahšia. Ak teda dostanú spotrebitelia k dispozícii viac lacnejších alternatív pod rovnakou značkou a rovnakým modelom smartfónu, môže to mať negatívny vplyv na predaj originálneho, drahšieho produktu v modelovej sérii.

„Predaj high-end smartfónov zaostáva za očakávaním,
avšak mid-end a low-end smartfóny nemajú žiadny problém
s rýchlym predajom po celom svete.“
Kim Young-chan pre Reuters.com,
analytik v spoločnosti Shinhan Investment Corp.

Predstavenie alternatív smartfónu Galaxy S4 však nemá mať jediné vplyv na zníženie trhovej hodnoty giganta Samsung. Podľa analytikov v tom môže mať prsty aj prichádzajúci program kalifornského Apple. Ten umožní majiteľom starších modelov iPhone predať ich mobilné zariadenie späť výrobcovi, čo umožní využiť zľavu na nákup nového iPhone. Badateľne by sa tým mala znížiť šanca, že iOS užívatelia prejdu na konkurenčný Android.

Navyše sa očakáva príchod ešte tretej varianty, smartfón Galaxy S4 Zoom so 16 MPx fotoaparátom, ktorá taktiež môže v značnej miere negatívne ovplyvniť predaj Galaxy S4, ak by bola cena na trhu za tento špekulovaný foto-mobil nižšia ako za originál.

Zdroj: Reuters.com via Cultofandroid.com