Úvod Novinky Qualcomm Snapdragon 800 je novým kráľom benchmarkov, porazil aj Tegra 4

Qualcomm Snapdragon 800 je novým kráľom benchmarkov, porazil aj Tegra 4

3

Po niekoľkých neoficiálnych výsledkoch nového procesoru od Qualcommu, Snapdragon 800, ktoré tvrdili, že jeho výkon je neporovnateľne vyšší so Snapdragon 600 sa konečne objavili aj oficiálne čísla, ktoré môžu vyvrátiť alebo potvrdiť tieto tvrdenia.

Niekoľko publikácií, vrátane AnandTech a Engadget bolo pozvaných pre otestovanie nového SoC (Snapdragon 800 MSM8974) na vývojárskej edícii tabletu a smartphonu od Qualcommu. Výsledky nás vôbec neprekvapili, tak sa poďme pozrieť na to, čo zistili.

V skratke sa to má nejak takto. Nový procesor, ktorý sa má objaviť na niekoľkých vlajkových zariadeniach druhej polovici tohto roka, vrátane Galaxy Note 3, HTC One Max (T6), Sony Xperia ZU, či LG Optimus G2 je schopný vyprodukovať obrovský výkon, hlavne čo sa týka grafického čipu.

Snapdragon-800-ars-techinca-1

Pre pochopenie jeho výkonu bolo použitých niekoľko benchmarkov. Anandtech ho dokonca porovnal aj proti SoC použitých v Apple produktoch. Aby toho nebolo málo, v tejto publikácii sa nachádza aj porovnanie s GPU, ktoré nájdeme v počítačoch.

Snapdragon-800-ars-techinca-2

Hardware – na čom sa testovalo

Hardwarové vybavenie zabezpečil Qualcomm vďaka ich referenčnému tabletu a smartphonu so špecifikáciami nižšie.

Tablet

  • Displej: 11.6 palcový s rozlíšením 1920 x 1080
  • SoC: 2.3GHz Snapdragon 800 a Adreno 330 @ 450MHz
  • Pamäť: 2GB RAM a 32GB ROM s možnosťou rozšírenia pomocou microSD
  • USB 3.0 a microHDMI
  • Fotoaparáty: 12MPx zadný a 2MPx predný
  • Batéria: 3,400mAh

Smartphone

  • Displej: 4.3 palcový so 720p rozlíšením
  • Batéria: 1,500mAh
  • Zvyšok špecifikácií podobný ako na tablete

Výsledky

Tak ako je viditeľné zo screenshotov nižšie, Snapdragon 800 sa darilo lepšie, než dobre či už pri tablete alebo pri smartphone. Výsledky boli tak dobré, že krok stihol držať len Tegra 4 SoC.

Snapdragon-800-engadget-1 Snapdragon-800-engadget-2 Snapdragon-800-engadget-3

Oveľa dôkladnejšie výsledky však majú na starosti technici z Anandtech, ktorým sa zapáčil hlavne tablet. Zatiaľ čo CPU sa nepodarilo predbehnúť všetku konkurenciu, pri GPU to bol iný príbeh. Anandtech nakoniec zhodnotil, že Snapdragon 800 je viac než vyrovnaným súperom k ARM Cortex 15 a Intel Bay Trail, zatiaľ čo grafický čip Adreno 330 je „novým kráľom“.

[nggallery id=301]

Server ArsTechnica porovnal výsledky z testov s predošlými výsledkami rôznych SoC a usúdil, že grafický čip na Snapdragn 800 je výkonnejší, než Tegra 4 alebo iPad 4.

Každopádne, tešíme sa na prvé zariadenia s týmto monštróznym čipom a hlavne na tablety, keďže doteraz bola vždy reč len o smartphonoch.

Zdroj: Engadget, Anandtech, ArsTechnica via AndroidAuthority