Úvod Neprehliadnite vlavo Projekt Rainforest Connection: Android smartfóny budú strážiť dažďový les pred nelegálnym rúbaním

Projekt Rainforest Connection: Android smartfóny budú strážiť dažďový les pred nelegálnym rúbaním

2

Nelegálne rúbanie stromov, na základe očakávaného zisku, je v súčasnosti populárne po celom svete. Avšak, najviac tzv. „drevených pirátov“ sa sústredí predovšetkým na tropické dažďové lesy. Ustriehnuť podobné aktivity je ale pomerne celkom zložité, najmä ak ide o les s veľkou rozlohou. Preto vznikol projekt s názvom Rainforest Connection, ktorý si kladie za cieľ zredukovať počet týchto nelegálnych aktivít, oberajúcich našu zeleno-modrú planétu o vzácne stromy a zeleň.

Projekt Rainforest Connection predstavuje veľmi zaujímavú myšlienku. Ak by sa však projekt stal skutočnosťou, na náhodných stromoch v ohrozených rezerváciach tropického dažďového lesa v Indonézii, by boli umiestnené smartfóny s operačným systémom Android, slúžiace ako tichý alarm pred rubačmi, ktorí sa rozhodli neoficiálnou cestou zoťať zopár stromov. Ide tak o prvú platformu s potenciálom na zbieranie dát v reálnom čase o odlesňovacích aktivitách.

A ako by to teoreticky mohlo všetko vyzerať? Každý, takto nainštalovaný smartfón, by bol poháňaný solárnou energiou (použijú sa modifikované zariadenia), čo mu umožní byť neustále k dispozícii. V prípade, že náhodou zachytí mikrofón smartfónu abnormálne zvuky, napr. zvuky píly, niekde v jeho blízkosti, odošle automaticky ihneď signál do špeciálnej internetovej databázy. Na základe takéhoto signálu dokáže identifikovať agent miesto, kde sa zvuk v daždovom lese vyskytoval, a záchranná akcia sa môže okamžite začať. Všetky nazbierané dáta budú mocť navyše využiť aj vývojári aplikácií, ktorí dostanú vďaka tomu priestor na zhotovenie softvéru pre ich vizuálne spracovanie. Viac detailných informácií nájdete na oficiálnej web stránke projektu rainforestconnection.org.

Zdroj: rainforestconnection.org via engadget.com