Úvod Novinky Zaujímavosti Larry Page k programu PRISM: „Google nikdy nedal vláde USA priamy prístup...

Larry Page k programu PRISM: „Google nikdy nedal vláde USA priamy prístup k serverom“

1

Jeden zo spoluzakladateľov internetového giganta Google, Larry Page, sa vyjadril na oficiálnom Google blogu o prístupe k serverom a poskytovaní súkromných informácií o užívateľoch vláde USA, resp. aj iným vládam, v rámci programu PRISM na identifikáciu potencionálnych teroristov, riadeným NSA od roku 2007. Podľa jeho slov sa tak nemajú užívatelia Google služieb vôbec ničoho obávať, všetko je údajne vykonávane len v súlade so zákonom.

Posledné dni zaplavili takmer všetky média po celom svete správy o tom, ako vláda USA v rámci programu s názvom PRISM, získala voľnú ruku pri získavaní dát z obrovských serverov internetových korporácií. Tieto dáta majú pozostávať najmä z komunikácie prostredníctvom sociálnych sietí, e-mailov, video a hlasových rozhovorov alebo zo zdieľania videí či fotiek.

Internetový gigant nie je podľa vyjadrenia Larry-ho Page-a partnerom programu PRISM, ktorý má za úlohu zbierať a zhromažďovať súkromné informácie o návštevníkoch internetu. To všetko formou priameho prístupu k serverom veľkých internetových korporácií, ako napríklad Microsoft, Facebook, Yahoo, Apple atď., ktoré disponujú obrovskými databázami o aktivite užívateľoch ich internetových služieb.

„Nepripojili sme sa k žiadnemu programu, ktorý by umožňoval vláde USA priamo pristupovať  k našim serverom“

Medzi spomenutými faktami píše Page aj o postupovaní podľa platných zákonov, ak ide o zverejňovanie súkromných informácií vláde. Každá žiadosť na poskytnutie dát o užívateľovi je preverovaná špecializovaným tímom, a ak nespĺňa požiadavky správneho a legálneho procesu, je automaticky zamietnutá.

Google však patrí medzi malé množstvo spoločností, ktoré prevádzkujú internetové služby a zároveň pravidelne zverejňujú transparentné informácie o počte žiadostí vlády na poskytnutie užívateľský dát. Page ďalej uvádza na blogu aj to, že zároveň chápe potrebe získavania súkromných informácií vrátane nevyhnutného sledovania, aby tak mohli vlády chrániť svojich občanov pred potencionálnou hrozbou.

Zdroj: en.wikipedia.orggoogleblog.blogspot.co.uk via cultofandroid.com