Úvod Novinky Operátori sa radujú: Dovolenková sezóna prináša miliónové profity v podobe roamingu

Operátori sa radujú: Dovolenková sezóna prináša miliónové profity v podobe roamingu

0

Blíži sa dovolenková sezóna, ktorá by mala slúžiť na oddych, relax a na nezabudnuteľné chvíle strávené s Vašimi blízkymi. Väčšinou to však býva zhon, ktorý okrem iného zahrňuje aj nepríjemné používanie telefónu, ktorý sa akoby zázrakom okamžite prepne do roamingového módu hneď, ako prekročíte hranice.

Predpokladám, že všetci naši čitatelia sú si vedomí aktuálnej situácie, ktorá zúri medzi všetkými operátormi a nie len tými slovenskými ale aj českými, rakúskymi, či anglickými. Keď príde na rad otázka roamingu, veľakrát nám odíde chuť používať internet, smskovať alebo telefonovať. Naše smartphony stratia jednu dôležitú možnosť, možnosť kontaktu. Bez Wi-Fi sa doslova stávajú „hlúpymi.“ Prečo to tak však je? Prečo musíme platiť prehnane vysoké poplatky za to, že vycestujeme do zahraničia, keď v zahraničí figuruje obdoba operátora, ktorý figuruje aj na Slovensku? Prečo musíme anglickému T-Mobile zaplatiť viac ako slovenskému a naopak?

Európska únia sa pokúša o zavedenie slobodného surfovania, telefonovania a smskovania, no či sa to podarí zatiaľ nie je jasné. Osobne si myslím, že v hre sú tak obrovské sumy, že ak by zákon mal prejsť, bolo by to veľmi náročné. Koniec koncov, operátori sa neštítia vypýtať si niekoľko eur za pár megabajtov, či dokonca kilobajtov a to v druhej dekáde 21. storočia.

To ma privádza k aktuálnemu cenníku Telekomu, ktorý sme obdržali ešte včera. Roaming je v Telekome rozdelený do niekoľkých zón podľa toho, kde sa nachádzate. Ak budete dovolenkovať v EÚ, potenciálne na tom budete najlepšie, keďže zaplatíte najmenej a to nasledovne.

Zóna 1

  • Minúta hovoru: 13 centov
  • SMS: 13 centov

Internet

  • 1 hodina – 10MB – 2€
  • 1 deň – 30MB – 5€
  • 1 týždeň – 100MB – 15€
  • Neobmedzený čas – 100MB – 25€

Dobrou správou je, že si môžete zvoliť variant, pri ktorom nezaplatíte viac ako 25€, no aj tak je to nesmierne veľa a za tých 100MB to rozhodne nestojí a ak tie dáta nepotrebujete naozaj súrne niekde na pláži, radšej použite pomalú Wi-Fi na hoteli. Každopádne, pýtať si 1€ za 4 megabajty je tak trochu prehnané, hlavne keď Vám ich „zožerie“ jedno otvorenie Facebooku s fotkami, ktoré ste ani nechceli vidieť.

HTC One môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>

V prvej zóne sa nachádzajú členské štáty EÚ vrátane Chorvátska, ktoré sa k EÚ pripojí až o 4 týždne, no „výhody“ si môžete užívať už od dnes.

V druhej zóne sa nachádza zvyšok dovolenkových destinácií ako Egypt, Turecko, USA – aj keď podľa mňa je „dovolenková destinácia“ prehnaný termín. Také Japonsko, Brazília, či Seychely by taktiež mali patriť medzi dovolenkové destinácie, no…nepatria.)

  • 1 minúta: hovoru: 1€
  • 1 SMS: 39 centov
  • Internet: nie, v týchto krajinách nebude potrebný, choďte si radšej pozrieť pamiatky, vy lenivci.

V 3. zóne sa podľa Telekomu nachádzajú „exotickejšie“ krajiny ako napríklad Austrália, Brazília, Kanada a iné. Pre tieto krajiny platí nasledovný cenník:

  • 1 minúta: 2€ – pretože za 1€ by ste sa dovolali maximálne po hranicu s USA.
  • 1 SMS: 39 centov – pretože SMSky pravdepodobne cestujú iným médiom ako hovory
  • Internet: taktiež nič, v takýchto zaostalých krajinách určite nemajú kapacity na to, aby spracovali pár MB dát slovákov a sloveniek, ktorí sa náhodou ocitli v Kanade.

Zóna 4 zahrňuje všetky ostatné krajiny, do ktorých si radšej neberte mobil, inak zošediviete skôr, než sa vrátite domov.

  • 1 minúta: 4 eurá za minútu odchádzajúceho a 2 eurá za minútu prichádzajúceho hovoru
  • 1 SMS: 39 cenotv
  • Internet: Nie, nie a ešte raz nie. Ak by Vás zastihlo zemetrasenie v Japonsku, zaplaťte si tie štyri eurá, vy žgrloši. Veď operátori po celom svete musia z niečoho žiť.

Najhoršou správou pre všetkých dovolenkujúcich je fakt, že situácia je tentokrát približne rovnaká pri všetkých operátoroch a je teda čas podporiť EÚ aby situáciu aj v tomto smere o niečo zlepšila. Možno sa Vám to zdá ako maličkosť pri všetkých tých zlobách, ktoré sa okolo nás dejú, no všetko, čo môže zlepšiť kvalitu životnej úrovni a ušetriť nám nejaké to euro je vítané s rozpaženými rukami a rozkročenými nohami.

Samsung i9505 Galaxy S 4 16GB môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>

Dajte nám vedieť Vaše skúsenosti s roamingom, som si istý, že tí z Vás, ktorí chodia pravidelne na dovolenky ich majú neúrekom.

Zdroj: Tlačová správa, zdravý rozum