Úvod Novinky Android iOS 7 vs. Android Jelly Bean 4.2: Čo je vlastne „nové“?

iOS 7 vs. Android Jelly Bean 4.2: Čo je vlastne „nové“?

31

Podujatie WWDC 2013 je za nami a spoločnosť Apple na ňom predstavila množstvo zaujímavých noviniek. K najsledovanejším určite patrili zmeny v operačnom systéme iOS, ktoré nesie poradové číslo 7.

Apple nazýva tieto zmeny ako najväčšie od čias prvého iPhone zariadenia a nové používateľské rozhranie je oveľa jednoduchšie, farebné a kladie väčší dôraz na minimalizmus, uhladenosť a typografiu. Znejú Vám tieto slová povedome? Mali by.

„Politika vzhľadu“ nového iOS je takmer totožná s tou, ktorú Matias Duarte ukázal svetu v roku 2011 s Androidom ICS a novým Holo UI.  Jednoduchosť, minimalizmus, typografia v podobe nového Roboto fontu…

Poďme sa pozrieť na užívateľské prostredie nového iOS 7, jeho nové funkcie a možnosti, pričom ich môžeme porovnať s UI Androidu Jelly Bean 4.2.

Home screen a lock screen

Na úvod začneme registrovanou ochrannou známkou spoločnosti a to“ Slide-to-unlock“. Aj táto funkcia prešla re-dizajnom v štýle nového iOS, pričom pulzujúci text v smere odomknutia zostal zachovaný. Samozrejme obrazovka s touto funkciou má slúžiť výhradne na odomknutie zariadenia, no Android ponúka navyše lockscreen widgety.

6C7813787-screen-shot-2013-06-10-3-06-56-pm.blocks_desktop_large-640x485

Domáca obrazovka iOS 7 teraz užívateľovi ponúkne farebnejšie, ploché a čistejšie ikony oproti pôvodnému systému. V tomto štýle sa nesú ikony aj v Androide JB, no s rozdielom tvaru, kedy si každý vývojár navrhne ikonu pre svoj produkt podľa svojho uváženia a nie je obmedzený štvorcom so zaoblenými rohmi. Pravdou ale je, že prostredie tak pôsobí uhladenejšie.

Parallex Effect je ďalšou novinkou v iOS 7. Tá vytvára dojem pohybu ikon pri nakláňaní zariadenia. Android ju takisto zvláda a ako na ňu si môžete prečítať v tomto článkuČo ďalej. Živé pozadia? Niečo si predsa musia nechať aj do iOS 8. Zaoblený vzhľad prostredia Vám taktiež možno pripomenie aplikácia Any.do alebo užívateľské prostredie MIUI.

Control Center

Android-4.2-vs-iOS-7-quick-settings-640x562

Rýchlo niečo prepnúť, zapnúť alebo vypnúť. Jedná sa o jednu z najviac užitočných funkcií vôbec a aj keď samotnému Androidu trvalo nejakú dobu, než si skratky pre Wifi či letový režim našli cestu do notifikačnej lišty, prostredie TouchWiz nám to ukázalo predsa len už dávno.

Sme radi, že aj Apple si konečne našlo cestu ako túto funkcionalitu zaradiť do iOS 7.

Mail, počasie, správy

Screen-Shot-2013-06-10-at-1.09.28-PM-640x413

Rovnako ako všetky aplikácie aj mail a správy prešli vizuálnou korekciou a teraz pôsobia čisto a minimalisticky. Dokonca konečne zmizli tie otrasné konverzačné bubliny známe od prvého iOS.

Novej aplikácii Počasie sa na podujatí WWDC 2013 venovalo veľa pozornosti a musíme uznať, že je efektné. Teraz je totižto už animované, no stále sa jedná o rovnakú Yahoo aplikáciu a porovnať sa dá napríklad so známym Sense počasím výrobcu HTC, pričom Android používatelia môžu mať info o počasí priamo na obrazovke prostredníctvom widgetu.

Keďže je Yahoo počasie v iOS vynovené, očakávame v blízkej budúcnosti aj aktualizáciu verzie Yahoo počasia pre Android.

Kamera, Siri, prehliadač

iOS-7-camera-Safari-Siri-640x431

Fotoaparát dostal nový vzhľad a takisto aj nové možnosti v podobe rôznych filtrov, užívatelia si môžu dopredu orezať snímku a rovno ju poslať kade ľahšie na Instagram, či v reálnom čase zobrazovať filtre pri zhotovovaní snímky. Android užívatelia majú na druhú stranu možnosť výberu z množstva foto aplikácií dostupných v Play Store. Odporúčame napríklad aplikáciu Camera 360, ktorá tieto nové iOS 7 funkcie zvláda.

Do prehliadača Safari pribudlo inteligentné vyhľadávacie pole, ktoré funguje podobne ako viacúčelový Google bar a ďalšou novinkou je 3D náhľad otvorených kariet. Áno, je to aj v Chrome prehliadači spolu so všetkým od synchronizácie cez správu hesiel.

Hlasový asistent Siri dostal mužský hlas a teraz dokáže dokonca zapnúť WiFi, nastaviť jas obrazovky a je aktívne prepojený s Twitterom, Bingom a Wikipédiou. (Bing je vyhľadávač)

iOS-7-Siri-vs-Android-4.2-Google-Search-640x562

bbbb

Google Voice Search sa zlepšuje každým dňom preto, že užívatelia už nemusia čakať celý čas na aktualizáciu firmvéru, aby mohli získať najnovšie funkcie a vylepšenia. To znamená, že Google Voice Search má potenciál postupovať oveľa rýchlejším tempom a sme si istí, že Google sa na to zameriava.

iTunes Radio

iOS-7-vs-Android-4.2-iTunes-Radio-vs-Google-Play-Music-Radio-640x563

Apple predstavil novú funkciu, ktorá sa volá iTunes Radio a je označovaná ako „Pandora killer“. Ponúka podobné funkcie od počúvania hudobných staníc a kúpou skladieb rovno v reálnom čase. Aplikácia je ale zaťažená reklamou, no pre užívateľov registrovaných na iTunes Match bude bez zobrazovaných reklám.

Podobnými funkciami ohľadom nákupu skladieb disponuje aj Google Play Music ale nám to môže byť v podstate jedno. Ani jedna zo služieb nie je dostupná na Slovensku.

AirDrop

iOS-7-AirDrop-vs-Android-beam-640x569

Z noviniek je AirDrop asi najpôsobivejšia funkcia. Umožňuje jednoducho zdieľať obsah ako fotografie, videá a súbory medzi majiteľmi zariadení s iOS 7 prostredníctvom WiFi.

Android disponuje podobnou funkciou Android Beam, kde je možné zdieľať akýkoľvek obsah od fotiek, cez web linky až po kontakty pomocou technológie NFC. Problémom je však množstvo smartfónov, ktoré nie sú vybavené NFC čipom, čiže funkcionalita je obmedzená iba na novšie a drahšie modely.

Multitasking

Multitasking-iOS-7-vs-Android-4.2-640x533

Apple v najnovšom iOS vylepšil multitasking a teraz dokážu byť spustené na pozadí všetky aplikácie, čiže nie iba tie od výrobcu. (Tlieskame). Umožní to rýchlejší prístup k nim, nehovoriac taktiež o ďalšej novej funkcii, kedy sa dokážu aplikácie automaticky aktualizovať na pozadí. (Opäť potlesk).

Android týmito funkciami disponuje už relatívne dlhú dobu.

Kalkulačka

iOS-7-vs-Android-calculator-640x557

Tak jednoduchá a tak užitočná aplikácia. Pekné, ako sa tieto dve podobajú.

Verdikt

Teraz bez akéhokoľvek sarkazmu. Cieľom tohto porovnania nebolo hodiť iOS 7 na smetisko. Na jednej strane som bol z niektorých predstavených noviniek nadšený ale zároveň aj sklamaný. Akákoľvek inovácia či vylepšenie je len posunom vpred a najdôležitejšie je, ako to príjmu samotný iOS užívatelia a trh. Pravdou je, že iOS 7 je teraz oveľa viac použiteľný ako iOS 6.

Apple však už ani zďaleka nie je taký inovátor akým bol v minulosti a nás zaujíma hlavne Android, ktorý dospel do veľmi funkčného a vizuálne príjemného OS. Pokiaľ ide o ďalšiu verziu Androidu Key Lime Pie, ktorej sa určite časom dočkáme, Google môže prekonať už len samého seba a nepozerať sa, čo top má konkurencia.

zdroj: phandroid.com