Úvod Neprehliadnite vlavo EÚ chce úplne zrušiť poplatky za roaming vrámci únie

EÚ chce úplne zrušiť poplatky za roaming vrámci únie

3

Európska únia je skutočne veľký trh, do ktorého zapadá 27 členských štátov, ktorých obyvatelia sa po únii môžu slobodne pohybovať, slobodne si zvoliť miesto trvalého bydliska či svoje zamestnanie vrámci členských krajín.

Ak však príde rad na telefonovanie, posielanie správ či mobilné surfovanie až taká sloboda to nie nie je. Pri uskutočňovaní hovorov do zahraničia alebo v zahraničí sa bez roamingu nezaobídete, čo samozrejme zvyšuje vaše náklady na mobilné služby vzhľadom na zvýšené poplatky za roaming oproti bežným „domácim“ tarifám.

Európska komisia s tým chce skoncovať. Návrh komisie plne podporila európska komisárka pre digitálnu agendu Neelie Kroesová, pričom súčasťou návrhu je podľa dostupných informácií aj neutralita webu, čo by viedlo k rovnakým podmienkam mobilného surfovania ako doma, tak aj v zahraničí.

Ďalšie voľby do Európskeho parlamentu sa budú konať na konci mája roku 2014 a práve do vtedy by mal európsky parlament prijať príslušné rozhodnutia, ktoré by mohli viesť k úplnému odstráneniu poplatkov za roaming od roku 2015.

Ako toto úsilie v Bruseli dopadne uvidíme, každopádne by to znamenalo malú komunikačnú revolúciu a podporili by sa tým taktiež princípy slobodnej Európy.

Zdroj: Androidnext.de