Úvod Výrobcovia Asus ASUS v prvom štvrťroku 2013: Cez 3 milióny predaných tabletov, čistý zisk...

ASUS v prvom štvrťroku 2013: Cez 3 milióny predaných tabletov, čistý zisk 202 miliónov dolárov

0
Gigant ASUS zverejnil svoje obchodné výsledky za prvý štvrťrok 2013. Podarilo sa mu tak, v priebehu tohto trojmesačného obdobia, predať niekoľko miliónov tabletov, no na úkor nižšieho predaja produktov od jeho divízií pre notebooky a komponenty osobných počítačov. ASUS taktiež údajne plánuje spustiť predaj lacnejších, ale menších tabletov s operačným systémom Windows 8, informoval spravodajský web Wall Street Journal.

Popredný výrobca mobilných zariadení a PC komponentov, ASUS, oznámil prostredníctvom pravidelného kvartálneho (štvrťročného) vyhodnotenia svoje obchodné výsledky. Za prvý štvrťrok v roku 2013 tak vykázal príjem v hodnote 3.5 miliárd amerických dolárov, z čoho pripadá čistému zisku 202 miliónov dolárov. Oproti rovnakému štvrťroku, z roku 2012, si tak prilepšil približne o viac ako 5%. ASUS eviduje v tomto období niečo cez 3 milióny predaných tabletov. Tento lukratívny trh sa však postaral o zníženie záujmu spotrebiteľov o notebooky a osobné počítače.

Do popredia sa pomaličky tlačí aj operačný systém Windows 8, s ktorým sa v priebehu roka 2013 majú objaviť v obchodoch menšie tablety, nesúce na sebe značku ASUS. Tie budú, podľa Wall Street Journal, konkurovať súčasným Android tabletom a iPadom s displejom menším ako 10-palcov. Tablety s Windows 8 si momentálne držia trhový podiel okolo 4% (IDC, prvý štvrťrok 2013). Odhaduje sa ale jeho nárast, ak sa spomínané, menšie verzie tabletov, s operačným systémom od Microsoftu, dostanú medzi spotrebiteľov. Ich cena by mala byť pritom približne o 50 amerických dolárov vyššia, ako je cena Android konkurencie.

Zdroj: engadget.comonline.wsj.com
Obrázok: asus.com