Úvod Novinky Android Návod ako uniesť lietadlo pomocou Android smartphonu

Návod ako uniesť lietadlo pomocou Android smartphonu

10

Všetci vieme o tom, že Android platforma je softwarovo veľmi ohybná. Na konferencii Hack In The Box v Amsterdame predviedol IT bezpečnostný expert a certifikovaný pilot dopravných lietadiel aké jednoduché je „prevziať kontrolu“ nad lietadlom len pomocou Android smartphonu.

Vôbec to nie je zložité

Hugo Teso sa vo virtuálnom prostredí nabúral do „Automatic Dependent Surveillance-Broadcast“ (ADS-B) a do „Aircraft Communication Addressing and Reporting System“ (ACARS), čo podľa všetkého nebolo vôbec zložité. Neskôr dokonca naprogramoval aplikáciu pod názvom „PlaneSploit“, ktorá dokáže ovládnuť „flight management system“ (FMS), v ktorom dokáže zmeniť informácie o ďalších koordinátoch, či dokonca zmeniť celkový smer, ktorým letí lietadlo.

Tento spôsob funguje len keď má lietadlo zapnutú funkciu autopilot, čo znamená, že piloti stále môžu prevziať kontrolu nad lietadlom, keď si myslia, že riadiaca jednotka bola napadnutá.

Po tom, ako sa aplikácia nabúra do FMS dokáže používateľ zadať nasledujúce príkazy:

  • Prosím choď sem: Tapnutie na mapu spôsobí, že lietadlo zmení smer letu
  • Definuj oblasť: Detailné nastavenie filtrov, ktoré sa zapnú, keď lietadlo docieli určitú výšku, resp. vzdialenosť k určitému bodu
  • Navštíviť zem: Havária lietadla
  • Byť punkový: „Zábavný“ spôsob akým pilotov upozorniť na to, že sa deje niečo vážne. Rozsvieti sa niekoľko kontroliek a zazneje niekoľko výstražných zvukov

Aby toho nebolo málo a čo si myslím, že je doslova čerešnička na torte je fakt, že smer, ktorým lietadlo letí môžete meniť naklonením smartphonu a tak ho v podstate ovládať vďaka jeho akcelerometru. Nikdy som si nemyslel, že GTA IV bude až takéto realistické.

Zdroj: Net-security via PhoneArena