Úvod Novinky Aplikácie Google končí s WebKit, Chrome bude používať nový renderovací engine s názvom...

Google končí s WebKit, Chrome bude používať nový renderovací engine s názvom Blink

0

Dnešný deň prichádza s veľkou novinkou pre nás všetkých, teda tých, ktorí sa každý deň pripájajú na internet. Google oznámil, že ukončí využívanie WebKit ako ich renderovacieho enginu a namiesto neho bude využívať vlastný renderovací engine pod názvom „Blink“. Google tvrdí, že WebKit je veľakrát zbytočne prekomplikovaný a že ich nový engine, Blink tento problém rieši oveľa elegantnejšie.

Čo to však znamená pre nás? Na to si budeme musieť ešte počkať. Keďže Google prestane používať WebKit pre Chrome a Chrome OS, predpokladá sa, že vývojári zatiaľ nebudú musieť robiť žiadne veľké zmeny. To sa však časom môže zmeniť.

Opera, prehliadač, ktorý len pred pár týždňami začal používať WebKit má taktiež prsty v novom renderovacom engine. Bruce Lawson z Opery vydal nasledujúce vyhlásenie, „Opera bude prispievať do Blink“ a taktiež, že „nový renderovací engine Blink bude v budúcnosti poháňať prehliadače Opera.“

Zámer však môže byť úplne niekde inde. Len sa nad tým zamyslite. Google vlastní Chrome OS, ktorý je založený takmer úplne na prehliadači. Je teda jasné, že výkonnejší renderovací engine mu dodá na sile, čím by podporili vývoj lepších, výkonnejších aplikácií.

To, kedy Google nasadí ich nový engine zatiaľ nevieme, no vyzerá to tak, že Blink je zatiaľ len v plienkach a tak potrvá nejaký ten piatok, kým ho uvidíme v akcii. Na druhú stranu sa však jedná o Google a tak si istí nemôžeme byť takmer ničím.

Zdroj: The Verge, ChromiumBlog, Blink