Úvod Novinky Vývojári CyanogenMod si Galaxy S4 nekúpia, znamená to absenciu CM?

Vývojári CyanogenMod si Galaxy S4 nekúpia, znamená to absenciu CM?

6

Začiatok predaja Samsung Galaxy S4 sa nezadržateľne blíži a s ním sa blíži aj možnosť „flashnutia“ si ROM, ktorá sa podobá viac na stock Android ako na rozprávkový TouchWiz, teda niečo ako CyanogenMod. Podľa posledných informácií však môže ísť o zdĺhavejší proces, než sme si pôvodne mysleli a to kvôli tomu, že tím Hacksung, ktorý stál za CyanogeMod pre Galaxy S3, Note 2, S2 atď. tvrdí, že si zariadenie nekúpia.

Vzťah vývojárov, ktorý sa snažia naportovať CM na Samsung zariadenia a samotného Samsungu je minimálne komplikovaný. Na jednej strane tu máme Samsung, ktorý sa silou mocou snaží ochrániť svoje vlastníctvo a nálepku TouchWiz, teda Nature UX lepí na každú jednu obrazovku a ikonku, ktorú uvidíte na akomkoľvek Samsung zariadení. Na druhej strane tu máme skupinku ľudí, ktorí majú malý prístup k tomuto majetku, pomocou ktorého sú schopní pripraviť fungujúci firmware. Niekedy je dokonca potrebná aj rada od samotného výrobcu, čo je presne to, čo vývojárom chýba. Za tím Hacksung sa vyjadril XpLoDWilD:

„Z tímu Hacksung (tím, ktorý stojí za Galaxy S2, Note, S3, Note2, G Taby… oficiálnymi CM portami) si zariadenie nekúpi nikto. Samsung pripravil dve hlavné verzie, o ktoré by sa staralo veľmi ťažko a chyby, ktoré sa vyskytujú na S3 sa pravdepodobne objavia aj na S4 (fotoaparát) a všetci vieme, aký nápomocný je Samsung pri riešení podobných problémov. Áno, Qualcomm sprístupňuje zdroje, no zdroje pre Exynos majú ďaleko od funkčnosti na momentálnych Galaxy zariadeniach. Som si celkom istý, že to isté sa stane aj pri S4.

Od nás je to jednoznačné „nie“.“

Zvyšok vývojárov je podobného názoru. Codeworkx, Entropy512 a vývojár kernelov Gokhan Moral odmietajú vývoj ROM pre Galaxy S4.

Čo to znamená pre obyčajného človeka?

Možno všetko, možno nič. Nemôžeme zabudnúť, že komunita, ktorá sa rada „vŕta“ v zariadeniach a vie aký je rozdiel medzi TouchWiz a AOSP, či CyanogenMod je v porovnaní so všetkými majiteľmi Samsung zariadení veľmi malá. Ak by som to mal vysvetliť inak, tak osem, či deväť ľudí z desiatich, ktorí si kúpia Galaxy S4 nebudú mať ani tušenie, že niečo také ako CyanogenMod vôbec existuje a rozhodne nebudú vedieť ako si ho poprípade „flashnúť“. A na tom samozrejme nič zlé nie je. Samsung je na svoj Nature UX hrdý, koniec koncov ide o funkčné rozhranie.

Či sú pre Vás stock ROM dôležité natoľko, že by ste kvôli tomuto kritériu zmenili svoj výber zariadenia je už na Vás. Vedzte však, že Galaxy S4 možno nedostane CM, poprípade ani AOSP.

Zdroj: AndroidCentral