Úvod Novinky Tegra 4 bude rýchlejšia ako Snapdragon 800, je to však možné?

Tegra 4 bude rýchlejšia ako Snapdragon 800, je to však možné?

3

Nová analytická správa, ktorá sa zaoberá potenciálnym výkonom dvoch najväčších čipov od Qualcommu a Nvidie tvrdí, že Tegra 4 bude výkonnejšia, než Snapdragon 800. Veľmi by sme sa o tento predpoklad nechceli opierať, keďže výsledky boli vypočítané len projekciou a pomocou benchmarkov samotných výrobcov.

Použité boli výsledky zo Snapdragon S4 Pro

Keďže ani jeden z čipov ešte nie je dostupný, analytici z Linley Group spísali správu, v ktorej použili výsledky, ktoré oznámila samotná Nvidia na Mobile World Congress a čo je ešte zvláštnejšie, použili projekciu výsledkov pre Snapdragon 800, ktorú založili na výsledkoch čipu Snapdragon S4 Pro.

Ak by čipy bežali na plný výkon a nemuseli sa starať o spotrebu, čip Tegra 4 by nad Snapdragon 800 údajne vyhral. Aby však tím analytikov odhadol rýchlosť a výkon Snapdragon 800, použili benchmarky zo Snapdragon S4 Pro a potom pripočítali rozdiel výkonu medzi 1.7GHz a 2.3GHz. Výsledok ešte navýšili o 10%, keďže Qualcomm vylepšil jadro Krait 400.

Snapdragon 800 je na papieri rýchlejší

Osobne sa mi však výsledky, s ktorými prišli analytici nepáčia. Už Snapdragon 600 je výkonnostne veľmi schopný procesor. Hovorím to aj napriek tomu, že čip Tegra 4 bol rýchlejší, keď v benchmarku Quadrant v2 dosiahol 16,436 bodov a Snapdragon 600 „len“ 12,417 bodov. Snapdragon 600 tiká na 1.7GHz, no Snapdragon 800 pobeží až na 2.3GHz. Keď by sme ako odrazový mostík mali použiť skóre zo Snapdragon 600 a pripočítali k tomu rozdiel v GHz, dostali by sme skóre 16,799. Ide o výsledok bez pripočítania rozdielu vo vylepšení jadra Krait 400.

Sú to však len špekulácie, keďže výkon v reálnom svete môže byť úplne iný a tak si budeme musieť počkať na prvé zariadenia, v ktorých budú biť tieto pomyselné technologické srdiečka. Ak by však bola Tegra 4 výkonnejšia, osobne by som stále zvolil Snapdragon 800, keďže Qualcomm svoje čipy optimalizuje tak, aby boli šetrné k baterke, zatiaľ čo Nvidia sa na optimalizáciu až tak nesústredí.

Zdroj: Barrons via AndroidAuthority