Úvod Neprehliadnite vlavo Sony Xperia Z

[Recenzia] Sony Xperia Z

17

Spoločnosť Sony Mobile tento rok na veľtrhu spotrebnej elektroniky CES 2013 v Las Vegas predstavila svoju horúcu novinku, novú vlajkovú loď značky s názvom Xperia Z. Smartfón medzi účastníkmi veľtrhu ale aj verejnosťou vzbudil značnú pozornosť aj vďaka obšírnej marketingovej kampani.

Malo by sa jednať o vôbec najlepší Xperia telefón všetkých čias a mal by hravo konkurovať iným novým top smartfónom ostatných výrobcov, ktoré boli alebo ešte len budú predstavené. Predsa len predošlé modely ako Xperia T alebo Xperia S vždy tak trochu za konkurenciou zaostávali. Xperia Z zaujala aj nás a preto sme sa rozhodli si ju v redakcii na pár dní vyskúšať.

Na úvod špecifikácia zariadenia.

  • Displej: 1080p full HD, 5 palcov, 441 ppi
  • Procesor: Quad-core 1.5 GHz Krait
  • GPU: Adreno 320
  • RAM: 2 GB
  • Fotoaparát: Zadný, 13 Mpix, predný 2.2 Mpix oba 1080p video s 30 FPS
  • Interná pamäť: 16 GB + podpora microSD do 32 GB
  • Batéria: 2330 mAh
  • Rozmery: 139 x 71 x 7.9 mm
  • Váha: 146 g
  • Konektivita: Bluetooth, WiFi, NFC, 3.5 mm jack, 3G, LTE, micro USB, GPS
  • OS: Android 4.1.2 Jelly Bean s plánovanou aktualizáciou na verziu 4.2

Konštrukcia, spracovanie

Po otvorení balenia na nás čakalo naozaj zaujímavé zariadenie a už prvý dojem naznačoval, že sa jedná o špičku značky. Zariadenie samozrejme patrí k tým väčším a aj keď je naša symbolická hranica akceptovanej veľkosti 4,8 palca pre pohodlné používanie, 5 palcov nám nerobilo žiadny problém ale použitiu druhej ruky sa nevyhnete, keďže palcom na niektoré miesta jednoducho nedočiahnete, pokiaľ nemáte väčšiu ruku.

Váha zariadenia nepatrí k najmenším ale zodpovedá veľkosti a materiálom použitých v zariadení a neobťažuje. Jednoducho viete, že máte smartfón vo vrecku a to je dobre.

Spracovanie samotného zariadenia ako aj použité materiály sú na vrcholovej úrovni a jedná sa vôbec o jedno z najlepšie konštrukčne spracovaných zariadení aké sme mali v rukách. Pri Xperia Z smartfóne sme mali pocit ako by sme držali kváder jedného kusu nejakého konštantného materiálu a nie prístroj zložený z niekoľkých desiatok súčiastok. Tým pádom nejaké mikro vŕzganie alebo niečo podobné nepripadá do úvahy.

CAM00106 CAM00117

Prednú stranu s displejom chráni tvrdené sklo a v tomto duchu sa nesie aj zadná strana, kde bol použitý rovnaký materiál podobne ako pri smartfóne Nexus 4. Zabudnite na pochybné plastové kryty predošlých generácií. Lem okolo celého zariadenia veľmi mierne vystupuje nad okraj čo by malo zabrániť tomu aby sa sklenená vrstva priamo dotýkala podkladu, na ktorom je smartfón položený. Hrany tohto lemu mohli byť trošku viac zaoblené, pretože ich je na ruke pri držaní jednoducho cítiť.

CAM00100 CAM00101

Samotný dizajn tak pôsobí luxusne čomu prihráva čistý obdĺžnikový tvar so zaoblenými rohmi, kde Vás nerušia žiadne otvory konektorov a podobne, pretože sú ukryté za záslepkami kvôli vodeodolnosti, ale o tom až neskôr. Dizajnu tiež napomohol jeden prvok, a to výstredné chrómové „on“ tlačidlo na pravej strane zariadenia. Sklo na zariadení má však jednu vlastnosť a to, že priťahuje odtlačky prstov, mastnotu a iné nečistoty. S týmto faktom sa jednoducho nedá nič robiť a ak plánujete Xperia Z niekomu odprezentovať v plnej paráde, odporúčame utierku z mikro vlákna akú sme používali my. Leštenie Vás však po chvíli prestane baviť a s odtlačkami sa zmierite.

CAM00102 CAM00111

Konektory, tlačidlá

Ako sme už spomenuli, všetky otvory na zariadení sú chránené záslepkami a po skúsenosti s Xperia S v minulosti som sa obával ich kvality. Xperia Z ich má však spracované kvalitne a nebál by som sa ich netesnosti alebo nebodaj deformácii či odtrhnutiu ani po dlhšom používaní.

V úplne vrchnej časti ľavej strany nájdeme netradične umiestnený microUSB slot, pričom jeho polohu by sme predsa len radšej uvítali klasicky v spodnej časti zariadenia. Hneď pod ním je slot na micro SD karty. V strede pravej strany dominuje relatívne veľké chrómové „štart“ tlačidlo, ktoré má skvelú odozvu aj umiestnenie vzhľadom na veľkosť zariadenia a jeho používanie je intuitívne. Navyše svojím vzhľadom na Xperia Z pôsobí ako akýsi šperk.

CAM00120 CAM00122

Horšie to je však s tlačidlami hlasitosti, ktoré sú umiestnené pod ním, a na ktoré sme si nemohli zvyknúť. Privítali by sme ich skôr nad „štart“ tlačidlom, tam sa však usídlil slot na micro SIM kartu. Na vrchu nájdeme klasický 3.5 mm jack a v rohu spodnej časti niekoho možno poteší otvor na šnúrku, pričom si tak s Xperie môžete spraviť prívesok. My sme však preň využitie nenašli. Malá štrbina na spodku ľavej strany patrí reproduktoru a napriek jej skromným rozmerom ponúka dosť hlasnú ale nie veľmi kvalitnú interpretáciu hudby a zvukov.

CAM00130 CAM00114

Software

Xperia Z je vybavená Androidom vo verzii 4.1.2 a svojou typickou grafickou nadstavbou. Ak aj Vás zaujali príťažlivé okrúhle ikony na úvodnej obrazovke, viac nečakajte. Sú totižto v celej Xperii jediné a veľa zmien sa v samotnom prostredí neuskutočnilo. V hornej lište nájdete skraty na WiFi, Bluetooth a podobne, hudobný prehrávač Walkman je jeden z tých lepších, ktorý v smartfónoch nájdete, my sme však chorobne závislý od externej aplikácie PowerAMP Player. Podobne je to aj s albumom fotografií či inými bežnými aplikáciami, ktoré sa od konkurencie príliš neodlišujú.

Screenshot_2013-02-25-19-53-42 Screenshot_2013-02-26-13-07-42

Xperia Z má ale predsa len pár softwarových zaujímavostí. Zaujalo nás už od výroby nastavenie správy spotreby energie, kde si môžete zvoliť režim samotnej spotreby ako napríklad STAMINA, kedy sa vypne internetové pripojenie pri vypnutej obrazovke alebo funkcia WiFi miesta, kedy nemusíte WiFi prijímač manuálne zapínať ale Xperia to spraví sama ak sa priblížite k miestu s WiFi kde ste už predtým boli pripojení. Ak sa vzdialite, od WiFi Vás nielen odpojí ale ju vo vašom zariadení aj deaktivuje. Pri využívaní týchto funkcii sa nám podarilo dosiahnuť zaujímavej výdrži batérie. Súčasťou novej Xperia Z je aj anti vírus aplikácie McAfee, čo je bodom k dobru.

Screenshot_2013-02-25-17-26-39 Screenshot_2013-02-25-19-54-33

Ďalšou kvalitnou službou je Xperia Connect, ktorá Vám nielen ukáže ako pripojiť a ako používať s Xperiou externé zariadenia ale dokonca si môžete nastaviť udalosti aké sa majú pri pripojení vykonať a v akom čase. Potešilo nás vylepšené centrum aktualizácií, predinštalovaná aplikácia na poznámky alebo kvalitne spracovaná aplikácia Xperia Auto.

Screenshot_2013-02-25-20-22-14

Skvelá bola aj Xperia klávesnica a nemali sme potrebu ju nahradiť inou z Play Store. Písanie bolo pohodlné a intuitívne. Xperia widgety sú kategória sama o sebe, je ich viac ako predtým a nám sa veľmi páčili.

Screenshot_2013-02-25-19-54-14 Screenshot_2013-02-25-19-54-45

Ak ste sledovali pár promo videí spoločnosti, možno ste si všimli zaujímavosť, ktorú Sony nazýva zrkadlenie displeja. Nejedná sa o nič prevratné je to vlastne iba štýl odomknutia obrazovky, no je efektný a zaujímavý. Xperia Z si z minulých modelov zobrala notifikačnú diódu a spravila dobre. Hrá všetkými farbami, červená pre vybíjanie, oranžová pre nabíjanie, modrá pri správe z messengera a pod. Ak ste teda práve neboli pri zariadení, žiadna udalosť Vám neunikne.

Screenshot_2013-02-28-21-20-48 Screenshot_2013-02-25-20-22-58

Celý systém bežal absolútne plynulo a svižne, čo však nie je plus ani mínus, ale štandard pri tejto kategórii smartfónov. Software vylepšený však mohlo byť ešte o trochu viac vzhľadom na to, že by sa malo jednať o najlepšiu Xperiu všetkých čias, čo a zatiaľ potvrdzuje. Sony Mobile taktiež prisľúbil promptnú aktualizáciu Androidu na verziu 4.2.

Screenshot_2013-02-25-20-19-41 Screenshot_2013-02-25-20-23-18

Hardware

Dispej

Bezpochyby najväčším lákadlom zariadenia je displej s magickým označením 1080p (full HD) a slušnou veľkosťou 5 palcov. Počet pixelov na palec sa zastavil na úrovni 441 čo je naozaj veľa. Rozlíšenie je vskutku veľmi jemné a prezeranie webových stránok a textu je zážitok. Problémom je však „živosť“ displeja. Displej jednoducho pôsobí bledo a s nastavovaním jasu nič nezmeníte. Nie je to vyslovene zlé ale viac živých farieb by neuškodilo. Pokiaľ na Xperiu Z skočíte zo zariadenia s AMOLED diplejom, môžete zostať trochu zaskočení. Pozorovacie uhly sú priemerné a na nich sa v niektorých miestach taktiež odzrkadlí samotná bledosť.

Screenshot_2013-02-25-20-32-02 Screenshot_2013-02-25-20-32-27

Je tu však technológia BRAVIA Engine druhej generácie a v tomto momente sme zostali zaskočení. Samotné menu Xperie, obrazovky, nastavenia…jednoducho všade kde sa pohybujete sa prejavuje mierna bledosť displeja, avšak keď si otvoríte fotografiu, obrázok alebo screenshot obrazovky so zapnutou technológiou BRAVIA Engine, farby ako zázrakom ožijú a sledovanie fotografií a obrázkov vo vysokej kvalite je úžasné. Podobné je to aj pri videách a filmoch.

Screenshot_2013-02-25-20-35-06

↑bez BRAVIA Engine
↓s BRAVIA Engine

Screenshot_2013-02-26-13-01-55

Technológia BRAVIA Engine oproti predošlej generácii naozaj pokročila a je plnohodnotným doplnkom a vylepšením novej Xperie.

Výkon

Qualcomm čipset, štvorjadrový Krait procesor s taktom 1,5 GHz v kombinácii s 2 GB RAM a GPU Adreno 320 ponúka špičkový výkon aký by mala súčasná vlajková loď mať. Akákoľvek graficky náročná hra nie je problém a hodnoty výsledkov benchmark testov hovoria za všetko. Rátali sme s tým, že sa Xperia Z objaví na vrchole tabuľky, no objavil sa nevídaný protivník v podobe Samsung Galaxy S 4, ktorý žiaľ Xperia Z „sekol“.

Screenshot_2013-02-28-17-32-53 Screenshot_2013-02-28-17-33-39

CAM00127

 

Pamäť

Zariadenie ponúka dnešný štandard 16 GB internej pamäti, pričom pre používateľa zostane k dispozícii niečo okolo 12 GB. Hudobných a filmových maniakov, ktorý chcú mať časť svojej zbierky pri neustále sebe ukľudní fakt, že Xperia Z dokáže vstrebať miroSD kartu až do veľkosti 32 GB čo už dokáže z tohto zariadenia spraviť slušný sklad dát.

Fotoaparát

13 Megapixelov a snímač Exmor RS naznačujú, že pôjde o niečo jedinečné. Fotoaparát v Xperia Z smartfóne je skvelý a dokáže zhotoviť úžasné fotografie. Fotoaparát je vybavený rôznymi scénickými režimami, geo značkovaním, panorámou, alebo funkciou Fast Capture, ktorá pri 9 MPx rozlíšení zhotoví 10 snímkov za sekundu.

Vrcholovou funkciou fotoaparátu je možnosť nasnímať HDR video vo full HD kvalite s frekvenciou 30 snímok za sekundu. Vadila nám dlhá odozva pri spúštaní fotoaparátu. Čakali sme, že pri dotknutí sa ikony fotoaparátu okamžite nabehne snímacia obrazovka, no počkať sme museli dve-tri sekundy. Pre okamžité zachytenie nejakého momentu to môže byť obmedzujúce.

Taktiež nerozumieme, prečo tak skvelé veľké tlačidlo na odomykanie obrazovky nefunguje ako spúšť fotoaparátu.

Predná kamera slúžiaca pre videohovory má 2.2 Mpix ponúka 1080p kvalitu videa, no pri tejto kvalite sa prenáša už dosť dát, takže ak si chcete kvalitne pokecať cez Skype, odporúčame Wifi pripojenie.

HDR video 1080p

[youtube]ncxCX1QKIm8[/youtube]

Snímky

[nggallery id=274]

Odolnosť

Xperia Z spĺňa štandard IP57, čo z nej robí zariadenie odolné voči vode a prachu, pričom zvládne ponorenie až do hĺbky jedného metra po dobu 30 minút. Konečne sa takáto funkcia objavila vo vlajkovej lodi a aj keď ju možno celý čas vlastnenia smartfónu nevyužijete, máte istotu, že pri náhodnom obliatí Xperie napr. pri raňajkách alebo pri páde do snehu a podobných situáciach relatívne drahý smartfón neskolabuje.

CAM00134 CAM00135

Tieto výhody samozrejme zužitkujete aj pri telefonovaní v daždi, pod sprchou alebo „upackanú“ Xperiu jednoducho osprchujete a zase vyleštíte. Zaujímavé môže byť tiež natáčanie videa pod vodou, no kameru musíte spustiť ešte skôr ako skočíte do bazéna alebo mora. Tlačidlá pod vodou nefungujú čo je pochopiteľné, keďže voda je vodivá.

CAM00138

Na druhú stranu, veľmi by som sa obával pádu na bežný chodník či zámkovú dlažbu. Vzhľadom na slušnú váhu zariadenia a sklenené prevedenie oboch strán takmer s istotou riskujete takzvanú pavučinu alebo iné poškodenie.

Batéria

Kapacita nevymeniteľnej batérie je 2330mAh, ktorá by zariadeniu mala dodať dostatočné množstvo energie na celodenné plnohodnotné používanie. Ako obvykle, ráno sme začali deň s plne nabitou batériou a Xperii Z sme nič nedarovali. Jas sme nastavili na optimálnych cca 30 percent, polovicu z celodenného času sme boli pripojený na WiFi, stiahli sme si jeden film, pozreli niekoľko videí na YouTube, niekoľko pár krát každú hodinu pobehali po sociálnych sieťach, uskutočnili pár hovorov s dĺžkou cca 15 min, urobili niekoľko snímkov a nestávalo sa, že by Xperia Z len zostala len tak nečinne položená viac ako 30 min.

Xperia Z bezproblémovo vydržala pri živote celý deň a večer nám zostalo ešte pár percent na nočné surfovanie v posteli. V redakcii nie sme zrovna zástanci rôznych „eko“ módov na úsporu energie a pod., no pokročilú správu napájania sme vyskúšať museli. Zapli sme režim STAMINA a všetky možné nástroje na úsporu energie, 3 hodiny sme strávili na wifi, uskutočnili pár hovorov v dĺžke ca 10 min a vykašlali sme sa na sťahovanie a YouTube. Venovali sme sa iba mailom a používaniu GTalk, WhatsApp aplikácii a sem tam rýchle prezretie Faebooku.

Aj napriek prvotným pochybnostiam nám Xperia Z vydržala takmer dva dni. Mať však top smartfón a nevyužívať ho naplno je blbosť. Tieto funkcie však môžu pomôcť pri dlhom cestovaní alebo víkende na chate, keď si zabudnete nabíjačku.

Screenshot_2013-02-26-22-09-53

Záver

Sony Xperia Z je skvelý smatfón a jedná sa naozaj o najlepšiu Xperiu všetkých čias a oproti svojim predchodcom sa posunula o dobrý kus dopredu. Páčilo sa nám impozantné spracovanie, pôsobivý dizajn či odolnosť voči vode. V rozpakoch sme boli z dokonale jemného full HD displeja, ktorý s funkciou BRAVIA Engine dokázal úžasne zobraziť fotografie či obrázky, no samo o sebe pôsobil vyblednuto.

Vzhľadom na to, že sam jedná o kvázi prelomové zariadenie značky, sme čakali viac inovácii a noviniek po software stránke. Cena mohla byť taktiež trošku nižšie, veríme však, že pri masovom rozšírení po všetkých e-shopoch a predajniach klesne. Vysoký výkon a plynulý chod je v danej kategórii štandardom. Xperia Z u nás zanechala väčšinou pozitívne dojmy a zrejme sa nepáči len nám, keďže napríklad vo Francúzsku bola pred týždňom vypredaná.

Konkurencia je ale silná, a keďže Xperia Z bola vôbec prvou predstavenou vlajkovou loďou pre rok 2013 je ťažké povedať aké zbrane vytasí konkurencia. Už o pár týždňov sa v redakcii popasujeme s HTC One a Samsung Galaxy S4 a určíme víťaza. Ak ste fanúšikom Xperia zariadení, vlastníte nejaké a ste s ním spokojný, rýchlo sa ho zbavte a presedlajte na Xperia Z.

Ak však hľadáte nekonkrétny top smartfón, počkajte si na predstavenia a testy vrcholových smartfónov ostatných výrobcov.

Ďalšie odborné recenzie na smartfón Sony Xperia Z nájdete na Recenzie.SME.sk