Úvod Konkurencia Apple Dobré správy pre Samsung: Sudkyňa Lucy Koh podstatne znížila sumu, ktorú musí...

Dobré správy pre Samsung: Sudkyňa Lucy Koh podstatne znížila sumu, ktorú musí Samsung zaplatiť Apple

0

Dnešná novinka bude jednou z najlepších správ pre Samsung a jeho vlastníkov akcií, vrátane investorov a nakoniec aj nás, spotrebiteľov. Sudkyňa Lucy Koh, ktorá rozhodovala v súdnom spore Apple vs. Samsung, v ktorom minulý August dala za pravdu Apple zistila, že porota spravila niekoľko chýb.

Dve hlavné chyby

Prvotné nariadenie, kde bola Samsungu uznaná vina zahrňovalo zaplatenie odškodného Apple vo výške $1.049 miliardy. Sudkyňa Koh však vydala prehlásenie, v ktorom tvrdí, že porota spravila dve chyby, čo spôsobilo, že celková suma odškodného bola znížená na $598 miliónov.

Prvá z chýb ktorú spravila porota bola zlá kategorizácia patentu. Porota totiž použila celkový príjem Samsungu aby vypočítala výšku odškodného. Príjem sa však môže využiť len vtedy, ak by išlo o dizajnový patent. Okrem toho spravili chybu aj vo výpočte celkového obdobia, v ktorom bol Apple poškodený. Sudkyňa Koh vysvetlila, že Apple má nárok na odškodné len za obdobie po tom ako Samsung upozornili na fakt, že ich produkty porušujú niektoré patenty Apple.

Apple tvrdí, že počas stretnutia dvoch spoločností, ktoré sa konalo 4. augusta 2010 predložili všetky potrebné dôkazy o tom, že Samsung porušuje ich patenty, no to bolo neskôr vyvrátené, keďže na tomto stretnutí Samsungu ukázali len patent 381, teda patent, ktorý pokrýva tzv. scrollback. Apple Samsungu nepodložil rozšírený zoznam, ktorý použil, keď proti Samsungu podal obvinenie 15. apríla 2011. Apple 16. júna 2011 do súdneho sporu priložil ďalšie zariadenia.
Sudkyňa odškodné sama nevypočíta
Samsung sa samozrejme odvolal a okrem toho požiadal sudkyňu aby odškodné vypočítala sama. Sudkyňa však toto odmietla, s odôvodnením, že keďže sa porota vo výpočtoch mýlila, nebolo by korektné ich vypočítať teraz, keďže sa v dôkazoch stále môžu nachádzať chyby.

Nakoniec bola suma, ktorá zahŕňa odškodné 14tich rôznych zariadení Samsungu, vrátane Nexus S 4G a AT&T verzie Galaxy S II zrušená a keďže sa zistilo, že bolo udelené len kvôli chybe, Apple sa môže s $450 miliónmi rozlúčiť.

Verdikt stále platí

Lucy Koh však poznamenala, že aj napriek tomu, že odškodné bolo znížené to neznamená, že produkty Samsungu neporušujú patenty Apple a teda rozhodnutie o tom, ktoré zariadenia patenty porušili a ktoré nie stále platí. Sudkyňa teda nariadila ďalší súdny proces, ktorý sa však uskutoční až po tom, ako sa budú môcť obe spoločnosti odvolať. S prichádzajúcou bitkou roku 2014 to však vyzerá tak, že patentová vojna sa len tak ľahko neskončí.

Zdroj: PDF via The Verge