Úvod Hry Novinka v Play Store: Real Racing 3 – ‚najlepší‘ závodný simulátor široko...

Novinka v Play Store: Real Racing 3 – ‚najlepší‘ závodný simulátor široko ďaleko

12

Hneď zo začiatku chcem spomenúť, že Real Racing 3 je hra, ktorá je postavená na IAP platbách, teda in-app platbách, ktoré sú čím ďalej tým rozšírenejšie a musím sa priznať, že nepatria medzi moje najobľúbenejšie.

Ak máte radi pretekanie a vylepšovanie si časov jednotlivých kôl na krásnych a prepracovaných tratiach v dychberúcich modeloch pretekárskych áut, tak Real Racing 3 je hra, ktorá je pre Vás ako stvorená. Hru si môžete stiahnuť úplne zadarmo.

realracing3-1

Základom Real Racing 3 nie je nič iné, než čistý, benzínom zaliaty a pneumatikami zodraný závodný simulátor. Obtiažnosť hry sa tiahne od najľahšej (kde auto ovládate na štýl alá Need For Speed), až po tvrdý simulátor, v ktorom sa počíta každá jedna sekunda.

Srdce RR3 bije možno pre skutočný simulátor, no ten ako rakovina poškodzuje IAP systém, ktorý je do hry veľmi dobre zaintegrovaný. Čo to teda znamená? Znamená to jednu a veľmi podstatnú vec. Za každé preteky dostávate odmeny a zbierate rôzne časy. Každá Vaša vedľajšia činnosť, ktorú sa budete snažiť vykonať bude vyžadovať využitie kombinácie odmeny za prejdené preteky(herná mena), času, ktorý musíte počkať a samozrejme aj prémiovej meny, teda reálnych peňazí.

realracing3-2 realracing3-3 realracing3-5

Kúpili ste si nové auto? Musíte počkať, kým vám ho „doručia“. Potrebujete si vylepšiť výkon? Zaplatíte, no na prerobenie si opäť budete musieť počkať. Toto je celkom normálne, no nebojte sa, je to len špička ľadovca.

V pretekoch je svoje auto možné poškodiť, čo znie celkom zaujímavo. Čo však nie je zaujímavé je to, ako sa k tomu stavia samotná hra. Auto medzi pretekmi nemôžete dať opraviť (aj napriek tomu, že poškodenie znižuje výkon) a keď sa Vám ho nakoniec podarí dať opraviť, tak za opravuje budete musieť zaplatiť a áno, aj počkať. Ale to nie je všetko. Povedzme, že sa pokazilo päť súčiastok. Namiesto toho, aby sa opravili súbežne sa opravia postupne, čím sa predĺži čas, ktorý musíte počkať predtým, než budete môcť opäť jazdiť.

realracing3-6 realracing3-7 realracing3-8 realracing3-9

To však nie je všetko…

Všetko by sa to dalo vydržať, ak by príjmy, ktoré dostanete za pretekanie postačovali na vylepšovanie auta, či opravovanie poškodenia. Uhádli ste, príjmy by sa dali prirovnať ku chudokrvnému pacientovi na Kramároch, čo rozhodne nepridáva k celkovému zážitku z „najlepšieho simulátoru“ pre Android. Tam to však nekončí. Pre rôzne udalosti si budete musieť kupovať iné autá, no ak ich aj vlastníte, musíte im meniť olej, pneumatiky, brzdy atď., čo opäť stojí peniaze.

Vôbec ma teda neprekvapuje, že EA muselo prísť s novým konceptom multiplayeru, ktorý nepobeží na klasickom dueli, v ktorom by Vás „nacheatovaný“ súper, ktorý si svoju cestu na pódium kúpil pomocou in-app nákupov porazil aj so zatvorenými očami. Narozdiel toho sa so svojimi súpermi stretnete pomocou TSM (Time-Shifted Multiplayer). Ide o koncept, v ktorom svoje kolo zajazdíte najlepšie ako viete a potom pomocou sociálnych sietí vyzvete na duel jedného zo svojich kamarátov. Tí potom jazdia s Vašim dvojníkom. Nemyslite si však, že jazdia s „duchom“. Jazdia proti skutočnému autu, ktorému môžu meniť jazdu, čím samozrejme môžu ovplyvniť aj finálny čas.

realracing3-12 realracing3-13 realracing3-15 realracing3-16

Ide teda o jednu z tých hier, na ktoré je lepšie sa pozerať, než ich skutočne hrať. Niečo na spôsob Vášho hrdinu, ktorého je lepšie nikdy nespoznať, pretože ak by ste ho spoznali, možno by ste ostali sklamaní. Fakt, že hra Vás svojou grafikou láka a potom nechá čakať, aj keď nie dlho, no predsa, je pre mňa celkom sklamaním. Samozrejme, že by ste mohli stráviť celý deň jazdením na menších pretekoch a vyhýbaním sa zrážkam, no po určitom čase by aj tak nastal čas, keď musíte auto zoservisovať a tým pádom aj čakať.

realracing3-27 realracing3-29 realracing3-30

Aj napriek tomu, že ovládanie na tejto hre je na takej úrovni, že mám pocit, že hru ovládam skôr svojimi pudmi, než vedomím, aj napriek jednému z najlepších grafických zážitkov, aké som kedy mal z hry na Androide a aj napriek novej TSM technológii, ktorá umelú inteligenciu posúva na úplne iný level mám pocit, že všetko toto ničí fakt, že Vás hra núti čakať, alebo otvárať si peňaženky.

realracing3-999

Napokon teda model in-app nákupov oddeľuje hráča od hry, ktorú chce hrať. Človek, ktorý hru bude chcieť hrať skutočne zadarmo a bez warezu sa bude cítiť ako niekto v stredoveku, niekto kto nechcel zmeniť svoje vierovyznanie a tak z neho spravili mučeníka. Na Real Racing 3 čakajú tisícky hráčov a ja mám pocit, že môže ísť o jedno z najväčších sklamaní.

To však neznamená, že hra nie je výborná. Strávil som pri nej viac než štyri hodiny a môžem povedať, že doteraz ma neomrzela, čo je takmer rekord, keďže veľkým fanúšikom dlhého hrania na Androide nie som. Preferujem krátke, rýchle hry, či už logické alebo nejakú tú skákačku. Tak pekne spravený závodný simulátor mi však spravil veľkú radosť a preto by ste ho mali minimálne vyskúšať.

[app]com.ea.games.r3_row[/app]

Zdroj: Google Play