Úvod Výrobcovia HTC HTC One: Prvé pocity z novej vlajkovej lodi taiwancov

HTC One: Prvé pocity z novej vlajkovej lodi taiwancov

13
Dokáže nový software a vylepšená hardwarová konštrukcia zachrániť HTC?

Po dlhom čakaní a po nespočetných fotkách, ktoré si našli svoju cestu na internet HTC konečne predstavilo svoj nový One. HTC One je novou vlajkovou loďou spoločnosti, ktorá je navrhnutá tak, aby nahradila mnohé verzie HTC One zariadení z minulého roku a tak celú One rodinu zjednotila. HTC sústredí všetku svoju silu do jedného zariadenia, čo sa odzrkadlilo aj v názve. Nevolá sa One X ani One Y. Volá sa One. Prečítajte si prvé pocity redaktorov z The Verge.

6

HTC One ponúka podobný dizajn a pocit z používania ako HTC Butterfly (Droid DNA). Namiesto tela, ktoré pôsobí mäkko však HTC ponúka hliník, ktorý sa však na iPhone 5 rozhodne nepodobá (aj napriek tomu, že okrem hliníku One s iPhone 5 zdieľa viacero podobných charakteristík.) Matné zakončenie hliníka telefónu dodáva veľmi príjemný pocit z držania. Tvrdenie, že ide o pravý opak toho, čo dostanete od Samsungu a ich lacných plastov je celkom na mieste. Narozdiel od iPhonu, One ponúka zakrivený zadný kryt, ktorý v ruke pôsobí veľmi pohodlne. Je však nutné dodať, že biela, resp. strieborná verzia HTC One bude mať podobný problém, aký mala aj biela verzia HTC One X. Nečistoty. Tie sa totiž začali zhromažďovať len po pár minútach používania.

1

Čo sa týka veľkosti, HTC One sa podobá na HTC One X z minulého roku. V ruke však pôsobí horšie, než minuloročný model. Používanie nie je až tak pohodlné a to kvôli ostrým hranám. Čo sa týka samotného displeja, ide o úžasný kúsok. HTC One má jeden z najlepších ak nie najlepší displej, ktorý sa kedy objavil na smartphone. Ide o 4.7 palcový 1080p displej, ktorý ponúka hustotu pixelov až 468ppi. Pozorovacie uhly sú úžasné ako aj farby.

HTC spravil okolo novej Ultrapixel camera veľký rozruch. Ide o unikátny 4MPx fotoaparát, ktorý má väčšie pixely, než čokoľvek iné na trhu. Teoreticky by to malo znamenať, že One bude vynikať hlavne v podmienkach so zníženými svetelnými podmienkami. V deme to však nebolo až tak viditeľné a poriadnych výsledkov sa dočkáme asi až v plnej recenzii. Fotoaparát okrem toho disponuje možnosťou vytvorenia Zoe klipov. Ide o nový formát krátkych videoklipov, s ktorým prišiel HTC. Zoes sú zachycované približne sekundu predtým ako stlačíte spúšť, a pokračujú až tri sekundy po tom ako spúšť pustíte.

2

Ďalšie celkom unikátne veci ohľadom hardwaru na One zahrňujú dva reproduktory na prednej strane a IR blaster, ktorý bol zapracovaný do tlačidla na vypnutie a zapnutie zariadenia, ktoré sa nachádza na vrchnej strane. Nové reproduktory a ich dedikovaný zosilovač samozrejme museli dostať nový marketingový názov. Volajú sa „BoomSound“.

HTC One prichádza s novou verziou HTC Sense, ktorý nazvali „New Sense“. Neviem prečo si za príkla berú Apple a celkom ma to mrzí, ja osobne ho budem volať Sense 5. Nový HTC Sense 5 je ešte viac okresaný ako Sense 4. HTC sa rozhodlo použiť ploché ikonky, minimalistický dizajn a aplikácie, ktoré sú viac ladené do Holo UI.

3 4 5 6

Najdramatickejšou zmenou si pravdepodobne prešiel homescreen, ktorý HTC nazýva BlinkFeed. BlinkFeed vyzerá ako Flipboard a dokonca plní aj veľmi podobnú funkciu. Nahráva aktualizácie pomocou RSS zdrojov a sociálnych sietí a zobrazuje ich pomocou obrázkov. HTC tvrdí, že BlinkFeed navrhli tak, aby používateľom poskytli rýchle informácie vždy, keď majú pár minút naviac. Toto riešenie sa mi veľmi nepáči a v HTC pravdepodobne mysleli aj na toto. Nastaviť si totiž budete vedieť aj klasickú domovskú obrazovku s už tradičnými HTC hodinami.

 

Čo je však zvláštne je rozhodnutie HTC zbaviť sa jedného z kapacitných tlačidiel, ktoré nachádzajú pod displejom. Tlačidlo, ktorému sa nepodarilo prepracovať do tohtoročného modelu je tlačidlo pre multitasking. HTC má pocit, že sa veľmi často nepoužívalo a tak len kazilo dizajn smartphonu. Aby ste sa do tohto menu dostali, budete musieť dva krát klepnúť po tlačidle „Domov“. Ak sa chcete dostať do Google Now, budete ho musieť podržať. Nie som si celkom istý ako nám má toto riešenie zjednodušiť život, no finálny verdikt si ešte nechám pre seba.

9 12 11 10

Jedna vec ohľadom Sense je jasná. Je rýchly. HTC One je poháňaný novým štvor-jadrovým procesorom Qualcomm Snapdragon 600 o takte 1.7GHz a spolu s 2GB RAM robia skvelé kombo.

HTC svoje nové zariadenie začne predávať už o mesiac v osemdesiatich krajinách, takže veríme, že sa dostane aj na Slovensko. Tešíme sa na naše vlastné testy a skúsenosti s týmto zariadením, pretože len vtedy budeme môcť s určitosťou povedať, či sa HTC novinka vydarila, alebo nie.

Názor redaktorov

Marek Urban

Očakávania pred oficiálnou konferenciou HTC som mal naozaj veľké. Aj keď spoločnosť predstavila veľmi pôsobivé zariadenie zostal som však trochu sklamaný. Po dizajnovej stránke je najnovšie HTC One príjemné, no až príliš sa vychýlilo so svojho typického looku pre minulé zariadenia One X a pod., ktoré mali svoje čaro. Objavili sa dokonca názory, ktoré zariadenie tvarovo prirovnávajú k iPhonu, alebo zadnú stranu k Xperii P. A nemajú ďaleko od pravdy. Takisto užívateľské rozhranie New Sense je podľa môjho vkusu až veľmi minimalistické. Na druhú stranu, ma najviac zaujíma podľa slov HTC „revolučný“ fotoaparát a bezkonkurenčná reprodukcia zvuku. Tak isto info služba BlinkFeed môže stáť za to. Hardware v podobe displeja a čipsetu je ako ináč špičkový, no špičkový ponúka aj konkurencia. HTC One je napriek tomu skvelé zariadenie, no obávam sa, že opäť zostane až v príliš ďalekom závese za Galaxy S4, ktorý má byť onedlho predstavený a ako to bolo aj v minulom roku v súboji One X vs. Galaxy S3.

Matúš Moravčík

To, čo som od novinky HTC One očakával, sa aj naplnilo. Konkurencia na trhu môže teraz len smutne závidieť, samozrejme čoskoro začne podujatie MWC 2013 a tam budú predsavené ďalšie Android pecky od iných výrobcov. Zatiaľ však HTC One nesie kráľovskú korunu oprávnene.

Galéria

[nggallery id=252]

Obrázky pre novinárov

[nggallery id=253]

Zdroj: theverge.com