Úvod Novinky Android Android 4.2.2: Príbeh toho ako Google zničil Adblock Plus

Android 4.2.2: Príbeh toho ako Google zničil Adblock Plus

7

adblockikonkaLen malinká zmena v Android 4.2.2 viedla ku katastrofe v podobe úplného znefunkčnenia aplikácie, ktorá blokuje všetky nepríjemné reklamy, Adblock Plus. Prečo to Google spravil? Kvôli bezpečnosti.

Adblock Plus bol postavený na povoleniach internetu v Androide a išlo o pekne špecifické povolenie. Išlo o možnosť automaticky zmeniť proxy server zariadenia na ‚localhost‘. Ako bolo poznamenané vo vlákne, kde sa riešilo toto povolenie, ide o veľmi závažný bezpečnostný problém. Povoliť akejkoľvek aplikácii s povolením používať internet meniť nastavenie proxy mohlo viesť k phishingu, či ohrozenému súkromiu.

Čo to teda znamená pre Adblock? Používal predsa zmenu proxy pri každom zapnutí. Znamená to jediný fakt a to to, že jeho vývojár na ňom bude musieť ešte poriadne zapracovať. Pre každodenného spotrebiteľa to na druhej strane znamená vynechanie tejto aplikácie.

Adblock však aj naďalej ostáva využiteľnou aplikáciou a to z toho dôvodu, že len veľmi malé percento zariadení aktuálne používa Android 4.2.2 a predpokladáme, že to tak ešte nejaký ten piatok ostane. Autor aplikácie má teda čas porozmýšľať nad tým ako sa s týmto obmedzením vysporiadať.

Používate nejakú aplikáciu pre blokovanie reklamy? Ak áno, akú?

Zdroj: AndroidPolice