Úvod Konkurencia Zavíta Android aj do Nokie? Podľa CEO Nokie Stephena Elopa je to...

Zavíta Android aj do Nokie? Podľa CEO Nokie Stephena Elopa je to stále možné

6

Situácia v ktorej sa ocitla Nokia nie je zrovna najpriaznivejšia. Vo svete dominovanom iOS a Androidom hrá Symbian už len rolu zaostalého kamaráta, ktorý sa svojej konkurencii už nikdy nevyrovná. Nokia však spravila rozhodnutie o vstupe do sveta smartphonov, keď podpísala zmluvu s Microsoftom. Ak však tento vzťah nepôjde podľa predstáv, je možné, že Nokia zmení zameranie.

V rozhovore s El Pais, povedal CEO Nokie, Stephen Elop „všetko je možné“ a že spoločnosť stále môže vyskúšať alternatívne možnosti. „V dnešných vojnách ekosystémoch používame ako zbraň Windows Phone,“ povedal Elop. Nokia sa už však možno poučila a tak začne premýšľať na zmene skôr, než si myslíme. „Vždy rozmýšľame nad tým, čo bude ďalej, aká bude rola HTML 5, Android …. Dnes sme zaviazaní a spokojní s Microsoftom, no všetko je možné.

Na Nokiu tlačia zo všetkých strán, len aby rozšírili svoje portfólio aj o ďalšie platformy, no fínska spoločnosť sa rozhodla zostať verná ich veľmi špeciálnej dohode s Microsofom s Windows Phone.

Windows Phone je v dnešnej dobe len zrnkom piesku na pláži plnej operačných systémov keď zaberá len niečo okolo 3% z celkového trhu. Elop je však presvedčený, že ich Nokia Lumia 920 bude ťažným koňom, ktorý celú platformu potiahne dopredu.

O číslach nemôžem rozprávať, no prvým cieľom, bez akéhokoľvek dátumu, je dosiahnutie dvojciferného čísla v podieli na trhu. Potom bude dôležité tlačiť až kým sa nedosiahne rovnováha s ostatnými dvoma ekosystémami, Apple a Androidom,“ povedal Elop.

Pevne verím, že Nokia naberie rozum a aj keď sa od Windows Phone neodlepí úplne, tak aspoň vyskúša ako chutí Android.

Zdroj: El Pais via AndroidAuthority