Úvod Konkurencia Apple Samsung je naväčším odberateľom čipov na svete, predbehol aj Apple

Samsung je naväčším odberateľom čipov na svete, predbehol aj Apple

0

Samsung a Apple sú v neustálom boji a to na všetkých frontoch. Týka sa to aj potyčiek o tom, kto spotrebuje najväčšie množstvo čipov. Možno už máte týchto žabomyších preťahovačiek dosť a možno ich naopak obľubujete, no každopádne správa od Gartner potvrdila, že Samsung predbehol Apple na celkovej sume, ktorú zaplatil za mobilné procesory

Ide však o celkový počet čipov všetkých procesorov, takže nevieme koľko percent tvoria tablety alebo smartphony. Na druhej strane z výsledkov vieme celkom presne vyčítať, koľko produktov vyrobí každá zo spoločností.

Ešte v roku 2011 na tom boli Samsung a Apple približne rovnako. Samsung za čipy zaplatil $18.6 miliardy a Apple zaplatil o máličko viac, $18.8 miliardy. Ide o obrovské sumy, v roku 2012 minuli ešte viac prostriedkov. Samsung zaplatil $23.9 miliardy, zatiaľ čo Apple „len“ $21.4 miliardy.

gartner

Podľa výskumníkov si Samsung v roku 2011 objednal o 29 percent viac čipov a celkovo tak zabral 8 percent z celého trhu sveta. Ak spočítame Apple a Samsung, dokopy odkúpili 15% všetkých čipov, ktoré boli vyrobené.

Aby sme to dali do perspektívy, Sony a LG Electronics kúpili len 2.7 a 2.0 percent čipov. K Samsungu a Apple sa tieto výsledky nepribližujú ani keď ich spočítame, čo je celkom zaujímavé, keďže Sony vyrába oveľa viac zariadení, než Apple.

Zdroj: Gartner via AndroidAuthority