Úvod Výrobcovia HTC Recenzia HTC One X+

Recenzia HTC One X+

2
Po šiestich mesiacoch od predstavenia One X dorazila verzia na steroidoch

Po dlhom a neúspešnom roku pre HTC sa taiwanský výrobca rozhodol vyskúšať steroidovú kúru pre svoj úspešný HTC One X a tým vznikol výkonnejší smartphone v rovnakej krabičke.

IMG_5951 IMG_5954

[alert type=“green“]Chceš ušetriť? Pozri sa odkiaľ máme HTC One X+ my! [/alert]

HTC však vie, že samotné špecifikácie nestačia. Dnes je One X+ len kvapkou v mori medzi ďalšími štvor-jadrovými 720p Androidmi. High-end zariadení je totiž oveľa viac, než v Marci, keď sme zrecenzovali originálny One X.

Čo však znamená to malé „plus“ pre ľudí, ktorí už majú zariadenie zo série One? Odpoveď na túto otázku hľadajte v recenzii.

Konštrukcia

Navonok je One X+ takmer rovnaký, ako jeho predchodca. Poskytne Vám 4.7 palcový displej, ktorý je vsadený do polykarbonátového jednoliateho tela. Čo sa však zmenilo je samotný polykarbonát, ktorý v ruke pôsobí úplne inak. Teraz v ruke pôsobí mäkko, a navonok vyzerá matne. Ide o obrovské vylepšenie v porovnaní so starým polykarbonátom, ktorý v porovnaní s One X+ pôsobí úplne obyčajne. Zmizol aj lesklý rámik, ktorý nahradil rovnaký plast ako nájdeme všade inde na zariadení a tak celý smartphone pôsobí viac jednotne.

IMG_5957

Po bližšej inšpekcii zariadenia je jasné, že sa zmenili aj ďalšie, no poväčšine len kozmetické záležitosti. Príkladom sú kapacitné tlačidlá, ktoré sú teraz ladené do červenej farby. Tá figuruje aj na zadnej strane, keďže lemuje oko fotoaparátu. Na zadnej strane figuruje aj nové, lesklé logo HTC.

Všetky ostatné tlačidlá a porty zostali nezmenené a teda tlačidlá na zmenu hlasitosti na pravej strane, microUSB port na ľavej strane a 3,5mm vstup pre slúchadlá, tlačidlo na vypínanie a slot pre micro SIM na vrchnej strane.

IMG_5959 IMG_5961

Vnútornosti One X+ však prešli väčšou zmenou. Telefón dostal rýchlejší, 1.7GHz procesor Nvidia Tegra 3, teda novší, úspornejší čip AP37 s 1GB RAM a 64GB vnútornou pamäťou. To je dvakrát toľko, koľko dostala medzinárodná verzia One X a tým pádom zaniká problém s chýbajúcim microSD slotom. Zväčšila sa aj baterka a to z 1,800mAh na 2,100mAh.

Ak si odmyslíme červené lemovanie, fotoaparát zostal nezmenený, stále ide o 8MPx fotoaparát s clonou nastavenou na f/2.0. Použitý je aj BSI senzor spolu s HTC ImageChip/ImageSense technológiou. Predný fotoaparát prešiel väčšou zmenou, keď bol nahradený za 1.6MPx jednotku a teraz už tak ako aj zadný fotoaparát podporuje ImageChip. Predný fotoaparát dostal aj softwarové vylepšenia, ktorým sa budeme venovať pozdejšie.

IMG_5962 IMG_5966

Okrem toho bol vylepšený aj zadný reproduktor, ktorý už obsahuje zosilňovač, čo znamená, že prehrávaný zvuk je čistejší a plnší.

Nakoniec tu máme to najlepšie. Displej. Od One X sa nezmenil, no ani nemal prečo. Stále ide o úchvatný 720p SuperLCD2, ktorý je podľa môjho názoru jeden z najlepších displejov na trhu. Je jasný, ostrý, s takmer perfektnými pozorovacími uhlami a viditeľnosťou na dennom svetle, za ktorú sa rozhodne nemusí hanbiť. Jedinou nevýhodou tohto nádherného displeja je jeho spotreba baterky, ktorá je privysoká a hravo si poradí aj s väčšou kapacitou baterky. Musím však povedať, že pri testovaní som sa čo sa týka baterky, až tak nechytal za hlavu, ako tomu bolo pri One X.

specifikacie

Na Slovensku sa One X+ predáva s 3G/HSPA konektivitou vrátane podpory 42Mbps DC-HSDPA rýchlostí. Aj napriek jeho dual-cell schopností sa však One X+ ustálil na rýchlosti sťahovania 10Mb/s a rýchlosti nahrávania 3Mb/s. V porovnaní so zariadením ako Sony Xperia T, ktorá nemala problém s rýchlosťami ako 19Mb/s a 5Mb/s je to málo a teda veľké sklamanie. Pravdepodobne to bude stačiť väčšine ľudí, no rozhodne ide o jednu stránku, ktorú by HTC mohlo v budúcnosti vylepšiť.

IMG_5969

One X+ podporuje všetky známe štandardy WiFi a teda 802.11 a/b/g/n na pásmach 2.4GHz a 5GHz. Čo som si však všimol je sila WiFi signálu, ktorá je badateľne silnejšia než na One X, čo je veľká výhoda. Problém nebudete mať ani s OTG podporou a hravo si pripojíte svoje USB, či nejaký ten joystick. Má to však svoje limity, nepodarilo sa mi napríklad rozchodiť 1TB externý disk, no to by som od smartphonu ani nečakal.

Výdrž baterky

Výdrž baterky na mojom One X by som prirovnal k výdrži klasickej AA baterky na osobnom aute. Ide o obrovský problém, s ktorým som sa musel naučiť žiť a už viem, že keď si budem vyberať nové zariadenie, tak pod 2,000mAh určite nepôjdem. HTC One X+ má však nový procesor, ktorý na baterku berie oveľa väčší ohľad a tak môžete očakávať dlhšiu výdrž.

Rozdiel medzi výdržou One X a One X+ nie je však nijak dramatický. Jedná sa naozaj len o pár minút, keďže One X+ sa Vám kľudne podarí vybiť za niečo okolo 6 hodín na WiFi. Ak budete celý čas používať mobilné dáta, bude to aj menej.

To však bolo „hardcore“ používanie, no pri normálnejšom, každodennom používaní som s výdržou nemal problém a večer som telefón bežne dával nabíjať pri tridsiatich percentách.

Software

Po rozbalení a prvom zapnutí smartphonu som sa ocitol v známom HTC Sense 4+ prostredí, ktoré beží pod Android 4.1.1. Okamžite som však zamieril do softwarových aktualizácií, kde som bol milo prekvapený čakajúcou aktualizáciou veľkou 27MB, ktorá posilnila WiFi signál a opravila chyby v niektorých aplikáciách. Navonok sa teda veľa nezmenilo, HTC Sense je stále jedno z najlepšie spracovaných užívateľských rozhraní.

IMG_5975

O Sense 4 sme si napísali veľa v recenzii One X, takže tu sa pozrieme, čo je nové v Sense 4+. Tí, ktorí HTC Sense nepoznáte, tak vedzte, že ide o prepracovanú nadstavbu, ktorá ponúka skvelé aplikácie fotoaparátu, kalendáru a emailu a okrem toho dostanete aj 25GB voľného miesta na Dropboxe.

Keďže je One X+ založený na Android 4.1, rozdiel vo výkone je obrovský a to vďaka „Project Butter“, ktorý zabezpečuje rýchlejšie scrollovanie a prepínanie sa medzi obrazovkami. Presne takáto rýchlosť mi chýbala pri Sony Xperia T, ktorá bola zasekaná. Rýchlosti však pomáha aj rýchlejší procesor, ktorý si hravo poradí s akýmikoľvek 3D hrami, ako napríklad Need for Speed: Most Wanted, či Sports Car Challenge.

Jelly Bean samozrejme prináša novú službu od Google, Google Now, ktorú aktivujete pomocou dlhého stlačenie tlačidla „domov“. Prerobená bola aj notifikačná lišta, ktorá sa od stock Android 4.1 nelíši. Jedinou vychytávkou je položka „Šetrič energie“, ktorá sa nedá zrušiť a ktorá pomáha ušetriť každé jedno percento baterky.

IMG_5977 IMG_5972

Zariadenia HTC sú známe tým, že prichádzajú so softwarovým vylepšením zvuku vďaka Beats audio. Tentokrát sú však dostupné len dve nastavenia a to zapnuté alebo vypnuté. Beats audio sa potom spustí vždy, keď používate slúchadlá a zapnete si aplikáciu, ktorá prehráva zvuk ako napríklad YouTube, či prehrávač pesničiek alebo filmov. Nespoliehajte sa však na slúchadlá, ktoré Vám k One X+ pribalil HTC, keďže horšie už nájdete len niekde pohodené na ulici.

Niekoľko HTC aplikácií sa zmenilo spolu s aktualizáciou na Sense 4+, vrátane galérie, ktorá teraz dokáže zobraziť fotky z Facebooku, Picasa, či Dropboxu. Pri prezeraní fotiek Vám Sense pomôže a fotky zoradí podľa priečinku, udalosti, či toho kedy a kde ste ich odfotili.

Internet

Internet v smartphone je asi tá najdôležitejšia vec, robí smartphone skutočne chytrím a tak by som mu chcel venovať pár viet. HTC One X+ Vám dá na výber hneď dva prehliadače. Jeden klasický, na ktorý sme zvyknutý z takmer všetkých Android smartphonov a druhou voľbou sa stal Google Chrome.

Obidva prehliadače si hravo poradia s Vašim Google účtom, hneď ako si ho nastavíte v nastaveniach One X+.

Toto Vám dá možnosť využiť svoje záložky z desktopovej verzie, čo je jedna z vecí, ktorú mám na Google najradšej. Možnosť synchronizácie všetkého. Pohodlne si teda na mobile otvorím akúkoľvek stránku, ktorú mám otvorenú na notebooku a naopak.

Prehliadanie webu, teda rýchlosť akou sa dokážu webové stránky vyrenderovať je porovnateľná s ostatnými high-end smartphonami, takže v tomto problém rozhodne nebude. Čítanie webových stránok na jeho 4.7 palcovom SuperLCD2 displeji je veľmi príjemné a problém som nemal ani s malým textom.

onex+

Ak si HTC One X+ kupujete aj hlavne kvôli prehliadaniu webu, buďte kľudní, zvláda to bez sebemenších problémov.

Telefonovanie a SMS

Je zaujímavé, že so smartphonami prichádza toľko zaujímavých funkcií, že často zabúdame na tie dve najzákladnejšie. Na telefonovanie a na posielanie SMS, na ktoré boli mobilné telefóny určené.

Čo sa týka usporiadania kontaktov, z môjho osobného hľadiska to nikto nedokáže lepšie než HTC a HTC One X+ nie je výnimkou. Medzi HTC One X a One X+ nie je žiaden rozdiel.

htconex+profil

One X+ síce nedisponuje novinkou HD Voice, no aj napriek tomu je kvalita hovorov veľmi dobrá. Vypadávajúci signál, ktorý som zbadal pri One X už nie je problém, One X+ sa signálu drží ako kliešť.

HTC do svojho high-end smartphonu zaimplementoval aj technológiu pre rušenie okolitého hluku, za ktorou stojí mikrofón na vrchnej strane zariadenia.

Ak ste ten typ človeka, ktorý bez telefonovania neprežije, tak sa nebojte. HTC rozhodne nezabudlo na to, na čo sa má telefón používať a tak si zavoláte bez akýchkoľvek problémov.

Čo sa týka SMSkovania, tak tam toho veľa nespomeniem. Na výber máte klasickú aplikáciu pre správy a samozrejme chýbať nemôže ani Gmail klient pre emaily. Odporučil by som však aplikáciu Whatsapp, ktorú používa viac a viac ľudí a tak je možné, že Vaša rodina, či priatelia so smartphonami ju taktiež používajú. Výhodou tejto aplikácie je to, že správy sú úplne zadarmo, no je potrebné pripojenie k internetu.

Fotoaparát

Zadný fotoaparát sa od One X ničím nelíši. Stále ide o 8MPx BSI senzor, ktorý je usadený za 28mm objektívom s clonou f/2.0, ktorý spolupracuje s ImageChip od HTC. Odfotené fotky sú krásne, plné farieb a čo sa týka kvality, ja ich radím medzi jedny z najlepších, ktoré môžete dostať zo smartphonu. Nezmenila sa ani možnosť odfotenia až 20 snímkov za sebou v rýchlom slede.

[nggallery id=182]

One X+ si hravo poradí s macro fotkami a problém nebudete mať ani v situáciách s obmedzeným svetlom. HTC dokonca pribalilo nočný mód, ktorý ešte vylepší kvalitu odfotených fotiek. Okrem toho HTC do aplikácie fotoaparátu pribalilo aj rôzne filtre, ovládač ISO, HDR a panorámu.

Predný fotoaparát prešiel väčšími zmenami keď sa z 1.3MPx senzoru zmenil na 1.6MPx senzor, čo mu dáva možnosť využiť vstavaný ImageChip. Pri fotení predným fotoaparátom na Vás čaká rýchle, dvojsekundové odpočítavanie, ktoré Vám dá dosť času na to, aby ste vyprodukovali rýchly silený úsmev.

Nahrávanie videí je na vysokej úrovni, čo sa týka smartphonov, takže problém s 1080p videom rozhodne nečakajte.

Slovo na záver

Celkovo hodnotím One X+ ako verziu One X, ktorá tu mala byť už od začiatku. Konečne ide o vlajkové zariadenie, ktoré je dotiahnuté do konca, čo sa vyobrazilo aj na nedávnych výsledkoch taiwanského výrobcu. Ako vlastníka One X ma trochu zamrzela tá dotiahnutosť hardwaru na One X+, no nové funkcie a vylepšenia nehodnotím ako až tak výrazné, že by som mal nutkanie ho zaň vymeniť.

htconex+2

HTC One X+ je skvelý telefón, plný užitočných funkcií, nového softwaru a spracovania, ktoré aspoň podľa mňa nemá konkurencie. HTC si na vylepšenej verzii One X dal skutočne záležať a je to vidieť. Pri porovnaní s Galaxy S3 musím povedať, že zvíťazil v takmer každej z mojich kategórií, či už spracovania alebo softwaru, ktorý využívam v každodennom živote. Musím však pripomenúť, že S3 má už niečo vyše pol roka a tak ich nechcel veľmi porovnávať.

Na druhej strane si nie som istý, či je takto jemne vylepšená verzia One X hodná tak vysokej ceny, ktorá sa pri písaní tejto recenzie pohybuje na hranici 580€. HTC One X zlacňujú kade sa pozerám a pritom ide takmer o rovnaké zariadenie. To, či sú vylepšenia o ktorých som Vám dal vedieť v tejto verzii dosť dobré na to aby ste do telefónu investovali o 100€ viac už musíte vedieť Vy sami.

mp3_sk

Za zapožičanie HTC One X+ ďakujeme partnerom nášho webu, MP3.sk, miesto, kde nájdete najlacnejšie smartphony a tablety.