Úvod Výrobcovia Intel Intel je pripravený prejsť na 22 nanometrov

Intel je pripravený prejsť na 22 nanometrov

3

Intel verí, že v roku 2013 bude viac konkurencieschopný  než v roku 2012 a to vďaka výrobnému procesu, ktorý bude zodpovedný za zmenšenie tranzistorov na 22 nanometrov. Aby ste mali predstavu aké malé sú, tak približne 4,000 by sa ich zmestilo na priestor hrúbky ľudského vlasu. Výrobca procesorov svoje šťastie v smartphonovom priemysle vyskúšal na niekoľkých smartphonoch vrátane Motorola RAZR i, no ľudí nenadchol až tak, ako plánovali. Jednou z nevýhod, ktoré mali procesory od Intelu predávané pod značkou Atom bola ich spotreba energie, ktorá bola vyššia než spotreba ARM procesorov.

Nový proces, ktorý je založený na technológii „TriGate“ používa 3D štruktúru, ktorá zaberá menej miesta a tak zvyšuje efektivitu. Intel tvrdí, že ich nová 22 nanometrová technológia oproti 32 nanometrovej technológii zvýši výkon až o 22-65%. Spoločnosť však priznala, že majú 6 mesačný sklz, no analytici si stále myslia, že takéto čipy, ktoré používajú najnovšiu technológiu usporiadania tranzistorov, ktorých sa len na bodku za koncom tejto vety zmestí vyše 6 miliónov budú dostupné už v druhej polovici 2013.

Aj keď by sa to Intelu podarilo, stále majú čo doháňať. Ďalším krokom už bude len presvedčiť výrobcov smartphonov a tabletov, že Atom procesory od Intelu sú lepšie, než cenovo prijateľné ARM procesory. Na druhej strane bude musieť ich marketingový šéf presvedčiť spotrebiteľov, že Intel je dobrý nie len v desktopových verziách procesorov ale aj v tých mobilných.

Čo na to hovoríte vy? Viete si predstaviť, že by Váš smartphone alebo tablet poháňal procesor od Intelu?

Zdroj: Wall Street Journal via AndroidAuthority