Úvod Novinky Google sa vyhol zaplateniu daní vo výške $2 miliárd tým, že peniaze...

Google sa vyhol zaplateniu daní vo výške $2 miliárd tým, že peniaze presunul na Bermudy

1

Aj keď nesledujete ekonomickú scénu sveta, tak určite viete, že na svete stále zúri „kríza“. Krajiny majú problém s splácaním dlhov, čo znamená, že si dávajú pekný pozor na to, aby každý občan platil dane tak, ako má. Veľké firmy zarábajú veľa peňazí, no držia svoje peniaze tam, kde robia ich zamestnanci? Ani náhodou. Používajú tzv. daňové prístrešky. Ide o krajiny kde sú dane tak nízke, že ak by ich úplne zrušili, nikto by si to ani nevšimol.

Bermudy sú príkladom takéhoto daňového prístrešku a podľa serveru Bloomberg tam Google v roku 2011 presunul $9.8 miliardy aby sa vyhol zaplateniu daní vo výške $2 miliárd. Bloomberg ďalej tvrdí, že $9.8 miliardy bolo takmer 80 percent profitu Google pred zdanením.

Koho to najviac štve? Európu. Komisár pre dane a colnú úniu, audit a boj proti podvodom, Algirdas Šemeta na tlačovej konferencii pre novinárov povedal, že Európska Únia stráca približne 1 trilión Eur, kvôli rovnakým počinom, ktoré robí Google.

Čo to teda znamená? Dokáže vláda zastaviť veľké firmy aby sa takto vyhýbali plateniu daní? To, čo spravil Google je úplne legálne. Európska komisia však chce vytvoriť nové pravidlá aby zabránili podobným veciam, no po spore Apple vs Samsung máte približne predstavu ako fungujú právnici. Nejak sa im podarí skryť peniaze svojich klientov.

Nemyslite si však, že sa jedná len o Google. Do podobného škandálu je zapletený aj Starbucks. V dnešnom svete už dane neplatí nikto, len ľudia.

Zdroj: Bloomberg via AndroidAuthority