Úvod Recenzie Nexus 10: Mega recenzia

Nexus 10: Mega recenzia [Exluzívne]

43

V júni tohto roku Google predstavil ich nový typ produktu. Tablet. Predstavil Nexus 7, ktorý mal Androidu konečne postaviť pevné základy vo svete tabletov a tým prinútiť vývojárov k naprogramovaniu kvalitných aplikácií aj pre zariadenia s väčším displejom, než sme boli pri Android zariadeniach zvyknutí.

Tablety sú vo všeobecnosti vo veľmi zvláštnej dobe. Google doteraz ponúkal svoj software, podobne ako Microsoft, výrobcom, ktorí ho použili vo svojich zariadeniach. Koniec koncov, na tejto stratégii postavil Microsoft svoj Windows a fungovalo to. Pri tabletoch však nastal iný scenár a preto sa Google a nepochybne aj Microsoft rozhodli konať.

Ako som už spomenul, Nexus 7 bol prvým krokom v dobití svojho právoplatného miesta medzi tabletmi na trhu. Google to vďaka ASUSu, ktorý Nexus 7 vyrobil spravil ten správny krok. Vyrobil totiž kvalitný tablet, ktorý si získal srdcia miliónov ľudí za ľudovú cenu. Sedem palcový faktor však nie je pre všetkých a preto bolo len otázkou času, kedy Google príde aj s väčšou verziou, ktorá bude namierená priamo proti iPadu, ktorý je kráľom spomedzi tabletov.

Stalo sa tak 29. októbra, počas toho ako sa východným pobrežím severnej Ameriky prehnal hurikán Sandy. Google sa však rozhodol konať a pomocou YouTube predstavil všetky svoje novinky a naše srdcia okamžite zajasali. Minimálne to moje, na desať palcový tablet som čakal od predstavenia Nexus 7. Konečne, konečne sa stalo to, na čo som tak dlho čakal.

Stane sa však Nexus 10 skutočným zabijákom iPadu? Predpoklady na to rozhodne má. Hlavným predajným bodom nového Nexusu je hlavne jeho displej s nadpozemským rozlíšením, ktoré sa hravo vyrovná Retina displeju, ktorým disponuje iPad. Bude to však stačiť? Čítajte ďalej.

Dizajn

Nexus 10 svojím spracovaním vcelku pripomína iné Samsung tablety (nečakane). Myslím tým hlavne Galaxy Tab, ktorý je taktiež celý z plastu a taktiež používa dizajn reproduktorov, ktoré smerujú dohora.

Keď som Nexus 10 prvý krát uvidel na uniknutých fotkách, tak som v kútiku duše dúfal, že to nie je finálny produkt. Ako sa ukázalo, tak bol, no na druhej strane som dúfal, že tak zle vyzeral len na spomínaných fotkách. To sa potvrdilo a keď ho predstavili redaktori z TheVerge, tak mi zajasalo srdiečko a do Nexusu som sa okamžite zaľúbil.

 

Na druhej strane by som bol však rád, ak by sa dizajnom podobal viac na Nexus 7. Kto Nexus 7 držal v ruke, tak so mnou bude pravdepodobne súhlasiť tým, že jeho vrúbkovaný dizajn pôsobí veľmi príjemne, elegantne a prémiovo. To však neznamená, že tak nepôsobí aj Nexus 10. Samsung stavil na mäkký, miestami mám pocit, že až lepkavý plast, ktorý pomáha v tom, aby sa tablet nešmýkal z ruky. Nejde však o obyčajný plast. Použitý bol matný, tvrdený plast, ktorý v porovnaní s hliníkom, ktorý používa ASUS váži menej a tým pádom sa Nexus 10 „zmestil“ do 603 gramov.

 

Nexus 10 ako taký pôsobí veľmi kvalitne, nevŕzga a ani nemám pocit, že by som držal lacný, plastový tablet. Vo veľa smeroch je príjemnejší, než hliníkové tablety ako Transformer Prime alebo iPad. Nepôsobí tak chladne, naopak pôsobí veľmi pohodlne.

Hardware

Nexus 10 sa na prednej strane pýši svojím 10.055 palcovým displejom s rozlíšením 2560 x 1600 pixelov, čo mu dáva, pre tak veľký tablet extrémnych 300ppi. Okolo displeju nájdeme hrubý rámik, ktorý dostal viac kritiky, než moje video o Apple. Nevidím však dôvod na paniku. Rámik nie je taký hrubý a zároveň plní jednu dôležitú funkciu. Sedem palcový tablet sa drží pohodlne aj v jednej ruke, no čo sa týka desať palcových kúskov, ako je Nexus 10 alebo jeho rival iPad, príbeh naberá úplne iný spád.

Stačí sa spýtať kohokoľvek s desať palcovým tabletom a povie Vám, že keď drží tablet, ktorý má tenký rámik v jednej ruke, po chvíli to nezvládne a musí si ho prechytiť alebo použiť obe ruky. V tomto má Nexus 10 veľkú výhodu. Viete ho totižto uchopiť oveľa pevnejšie a tak ani zďaleka nebudete mať problém s únavou zápästia alebo dlane.

V hornej časti rámiku nájdeme vstavaný 1.9 MPx fotoaparát, ktorý je skvelou voľbou pre videohovory cez Google Hangouts (ak ste hangouts ešte nevyskúšali, tak by ste mali, je to paráda).

Aby sa Google vyhol prípadným žalobám zo strany Apple, celý tablet sa nesie v zaoblenom štýle. Jeho rohy sú príjemne mäkké a zaoblené, čo v praxi znamená, že Vás budú menej bolieť dlane a zároveň bude držanie tabletu pohodlné, čo oceňujem hlavne pri pozeraní filmu alebo intenzívnejšom hraní hier.

Po oboch stranách displeja sa nachádzajú reproduktory, ktoré svojím umiestnením konečne dávajú zmysel. Ak tablet leží na stole, zvuk smeruje hore, ak ho držíte v rukách, zvuk smeruje priamo na Vás. Neviem ako je možné, že takto nie sú navrhnuté všetky tablety. Zvuk je čistý a dosť hlasný, takže určite postačí pre prehrávanie filmov a na hranie hier. Naviac sú reproduktory skutočne pekné, dizajnér sa s nimi vyhral a tak tablet nijak nekazia. Po celej výške tabletu sú totižto zapustené do rámiku a vyzdobené sú pekným dierovaním alebo grilom, akokoľvek to chcete nazvať. To znamená, že aj keď tablet držím, nezakrývam ich rukami celé.

 

Čo však Nexus 10 robí zaujímavým je jeho zadná strana. Ako som už spomenul, jeho väčšinu tvorí mäkký, matný plast, ktorý bol navrhnutý tak, aby nám pomohol bezpečnejšie uchopiť tablet. Po tom ako som ho videl na fotkách som bol skeptický, no o jeho kvalite som sa presvedčil sám a musím povedať, že po pár dňoch by som ho za hliník nevymenil.

Na zadnej strane dominuje veľké, vyrazené logo Nexus spolu s menším, taktiež vyrazeným logom Samsungu. Neobvyklým prvkom sa rozhodne stal vrch zadnej strany, ktorý je taktiež tvorený plastom, no tentokrát ide o podobný povrch aký má zadná strana Nexus 7. Celkom neobyčajne sa však táto časť dá dať dolu. Pod ňou nájdeme všetky informácie, ktoré musí na svoje zariadenia umiestniť každý výrobca, keďže sú diktované FCC. Okrem toho sa pod týmto krytom nachádza aj upevňovací mechanizmus pre „smart-cover“. Okrem záludného spôsobu vyobrazenia potrebných informácií sa v tejto oblasti nachádza aj 5MPx fotoaparát spolu s bleskom, ktorý je schopný zachytiť fullHD video.

  

Po stranách Nexus 10 sa nachádzajú rôzne tlačidlá a porty, tak si ich poďme zhrnúť. Na ľavej strane to je microUSB a 3.5mm jack pre slúchadlá  na vrchu nájdeme tlačidlo na vypnutie a zapnutie tabletu ako aj tlačidlá na menenie hlasitosti. Na pravej strane sa nachádza micro-HDMI port, ktorý slúži primárne pre prepojenie tabletu s televíziou, no môžete ho použiť aj na notebooku, či desktopovom PC. Na spodnej strane na nás čaká 6 pinový konektor, ktorý bude vedieť využiť rôzne príslušenstvo, napríklad docky.

Poprosili ste nás, aby sme vyskúšali prepojenie s USB flash a externým HDD. Spravil som ta pomocou USB OTG káblu, ktorý sa dá kúpiť za pár drobných a funguje výborne. Mám k tomu však jednu výhradu. Ak zariadenie nemáte rootnuté, tak ako ja, budete potrebovať aplikáciu „Nexus Media Importer“, ktorá zabezpečí plynulé streamovanie všetkého mediálneho obsahu zo zariadenia akým je externý HDD. Bez rootu sa teda nebudete vedieť pohybovať medzi súbormi cez Astro, maximálne si budete vedieť otvoriť a pozerať film, či pustiť si hudbu.

Displej

Poďme sa však chvíľu venovať displeju. Ide o (subjektívne) najväčšie lákadlo Nexus 10, keďže konečne ponúka alternatívu k Retina displeju, ktorý používa iPad. Má dokonca vyššie rozlíšenie a vyššie ppi než iPad. Pre tých, ktorí majú radi čísla a technológie ide o Super PLS TFT kapacitný touchscreen so 16 miliónmi farbami. Rozlíšenie sa vyšplhalo až na 2560 x 1600 pixelov, čo pri jeho veľkosti 10.1 palcov činí 299 ppi (pixelov na palec). Toto zviera medzi displejmi chráni Corning Gorilla Glass 2.

Kindle Fire disponuje displejom, ktorý má 169ppi. Text je viditeľne rozpixelovaný.
Nexus 7 a Kindle Fire HD majú 216ppi. Z diaľky rozdiel nespoznáte, no priblížte sa a pixely budú viditeľnejšie.
Nový iPad disponuje Retina displejom s 264ppi. Text je oveľa ostrejší.
Na koniec tu máme Nexus 10 s jeho fenomenálnym 300ppi.

Dnes som Nexus 10 zobral do obchodu s podobnými zariadeniami aby som ho mohol porovnať „zoči voči“ proti najnovšiemu iPadu. Musím však povedať, že aj keď som v minulosti bol toho názoru, že iPad má najlepší displej, po tomto stretnutí som zmenil svoj názor.

Asi pätnásť minút som sa striedavo pozeral raz na Nexus 10, raz na iPad. Zhodnotil som, že voľným okom medzi nimi nie je rozdiel a ak by ste ich nemali položené vedľa seba, tak by ste v rozlíšení medzi nimi nemali absolútne žiadnu šancu.

Ide o veľký pokrok Google a Samsungu, keďže tak kvalitný displej, ktorý je hlavným lákadlom pre mnoho zákazníkov mal doteraz, čo sa týka tabletov len Apple. Fenomenálne rozlíšenie Nexusu 10 z neho robí toho správneho kandidáta na čítanie akéhokoľvek textu, keďže vždy ostane čistý a ostrý. Pozorovacie uhly sú tak dobré, že pri porovnaní s HTC One X, ktorý je známy hlavne svojím perfektným LCD 2 displejom, som výhru priradil Nexusu. V posteli si tablet môžete položiť na hruď a stále uvidíte každú jednu scénu filmu, ktorý práve sledujete.

Po zameraní sa na možné nepresnosti vo výrobe a celkovej kvalite spracovania displeja som narazil na mierne na pár miest na ktorých uniká svetlo. Nie je to nič hrozné a ak by som sa na displej nepozeral v úplnej tme a nemal by som na ňom pustenú čiernu farbu, nikdy by som si to nevšimol.

Pri prehrávaní 1080p videa bude rozdiel medzi ostatnými 1080p tabletmi, ako napríklad ASUS Transformer Pad Infinity minimálny. Video bude vyzerať kúsok lepšie, no naozaj len kúsok. Kde však displej Nexusu skutočne zahviezdi je text, ktorý je oveľa čitateľnejší, no je nutné dodať, že rozdiel nie je len v texte ale aj v používaní aplikácií ako napríklad Chrome.

Každá minca má však dve strany a výnimkou nie je ani displej Nexusu. Na to, aby tablet vedel zobraziť tak veľa pixelov potrebuje silnú grafickú jednotku, ktorá na svoj chod potrebuje viac energie, čo znamená menšiu výdrž baterky.

Aby som teda displej nejak zhrnul. Ak uvidíte Nexus 10, tak sa Vám už nebude páčiť žiaden iný displej. A tak to je, inak to nebude, lepší displej na Android tabletoch momentálne nenájdete. Aby som to uviedol do perspektívy, 13 palcový Macbook Pro s Retina displejom má rovnaké rozlíšenie ako Nexus, no Nexus 10 to rozlíšenie dokáže zobraziť v desiatich palcoch.

Software

Nexus 10 je Nexus. To je jasné. Znamená to však, že spolu so svojim kvalitným hardwarom prináša aj niečo, čo sa bežne nazýva „Nexus faktor“. Znamená to to, že software, ktorý pobeží na Vašom zariadení bude vyladený do posledného riadku kódu priamo Google-om. Znie to dobre? Ono to aj dobré je! To taktiež znamená, že Nexus 10 beží na najnovšej iterácii Androidu, presnejšie na Android 4.2 Jelly Bean s označením JOP40C.

Android 4.2 je malým krôčkom k lepšiemu Androidu ako takému a je vidieť, že Google sa stále snaží vylepšiť to, čo už má. To je dôvod, prečo sa nová verzia aj naďalej volá Jelly Bean a nie Key Lime Pie.

Google s Nexus 7 priniesol nové užívateľské rozhranie nazvané hybrid. Ako ste si už možno podľa názvu vysvetlili, ide o hybrida medzi rozhraním, na ktoré sme zvyknutí z telefónu a rozhraním z tabletov. Bol som skeptický, toto riešenie mi neprišlo veľmi vydarené, no po tom ako som si ho vyskúšal na Nexus 7 a teraz aj na Nexus 10 musím povedať, že moje obavy boli neopodstatnené, keďže ide o výbornú voľbu.

Veľa ľudom sa to nepáči. To sa dá pochopiť, keďže veľa ľudí nemá rado zmenu. Google sa však snaží o zjednotenie toho, ako vyzerá Android. Minimálne na Nexus zariadeniach. Jedná sa o to aby bolo čo najprehľadnejšie, najjednoduchšie na pochopenie. Z mojich skúseností môžem povedať, že sa im to darí perfektne.

Android 4.2 prináša veľa zaujímavých funkcií. Menovite oveľa lepšiu aplikáciu fotoaparátu, novú klávesnicu, novú notifikačnú lištu, rýchle nastavenia, Daydream mód (šetrič obrazovky), vylepšený Google Now, lockscreen widgety a možnosť viacerých účtov, čo je funkcia, na ktorú sme sa tešili najviac.

Notifikačná lišta a rýchle nastavenia

Poďme teda začať pekne od začiatku. Notifikačná lišta bola posunutá z pravého dolného rohu na hornú lištu. Na Nexus 10 však dostanete dve lišty. Jednu naľavo a druhú napravo. Samotná notifikačná lišta sa nachádza na ľavej strane a po zrolovaní pôsobí minimalisticky a mám z nej skutočne dobrý pocit. Je ľahko prístupná a zobrazuje dostatok informácií. A potom tu máme druhú polovičku notifikačnej lišty, ktorá bola umiestnená na pravú stranu.

 

Namiesto jednej lišty so všetkými informáciami vo vnútri máme teraz dve. Jedna, ako sme si už povedali slúži na notifikácie a druhá slúži na rýchle nastavenia. Rýchle nastavenia sú novinkou práve v Android 4.2 a zobrazujú tie základné nastavenia, ku ktorým je dobré mať rýchly prístup. V rýchlych nastaveniach nájdeme nastavenie jasu, rýchly prístup ku všetkých nastaveniam, rýchly prístup k WiFi, zamknutie rotácie displeju, stav baterky, lietadlový mód a nastavenie Bluetoothu. Okrem toho je v jeho ľavom hornom rohu fotka z Vášho Google+ profilu spolu s Vašimi základnými informáciami.

Navigačná lišta + lišta s aplikáciami

Teraz sa pozrime na spodok obrazovky, kde nájdeme navigačnú lištu a lištu s aplikáciami. Podobne ako tomu bolo pri notifikačnej lište, aj tu došlo k zmene, ktorá Vám možno príde povedomá, ak používate smartphone s Android 4.0 alebo 4.1, poprípade Nexus 7.

Tlačidlá na navigáciu boli posunuté do stredu lišty a tak budete pravdepodobne musieť nadobudnúť novú svalovú pamäť. Hovorím to preto, lebo pri starých tabletových rozhraniach boli všetky tlačidlá na jednej strane a tak ste nemali problém s navigovaním pomocou jedného palca. Tentokrát to už nebude také ľahké a sám som sa pristihol pri tom, ako toto menu ovládam oboma rukami, čo mi príde ako nešťastné riešenie.

Naľavo nájdeme tlačidlo „späť“ na ktoré som väčšinou tapol ľavým palcom, v strede tlačidlo „domov“ pri ktorom som sa nevedel rozhodnúť, ktorým prstom tapnúť, čím mi v mozgu vznikali menšie záchvaty z nerozhodnosti. Napravo je tlačidlo na multi-tasking, ktoré som ovládal pravým palcom. Myslím, že je jasné o čo ide.

Lišta s aplikáciami je nezmenená, funguje presne tak ako na ktoromkoľvek inom Androide.

Podpora aplikácií

V recenziách zo zahraničných webov sa často krát, nie počkať, vždy spomína jedna nevýhoda. A to „tabletové aplikácie“. Pred tým, než sa pustíme do diskusie koľko ich má Apple a koľko Google by som chcel povedať, že na Google Play nie je ani jedna „tabletová aplikácia“. Všetky aplikácie sa dajú naprogramovať tak, aby fungovali na smartphone aj na tablete. Všetkých 675,000+. Samozrejme, že sa stretávame s novým fenoménom, „HD“ aplikáciami, ktoré sú určené pre tablet a samozrejme, že ak chcete používať tú istú aplikáciu, akurát v HD formáte aj na tablete, musíte si ju kúpiť znovu (Swifkey 3, pozerám sa na teba).

Nebojte sa preto o to, či spustíte tú, či onú aplikáciu na svojom Nexus 10. Spustíte ich takmer všetky.

Nové a vylepšené aplikácie: Šetrič obrazovky (Daydreams), hodiny a klávesnica

Okrem už spomínaných zmien, ktoré som rozobral vyššie Google vylepšil aj pár ďalších vecí. Medzi zmenami sa objavila nová funkcia, ktorú nazvali Daydreams a ktorú tím zaoberajúci sa prekladom do slovenčiny preložil ako „šetrič obrazovky“. Neviem, kto za tým stojí, no ak by Google chcel aby sa to volalo „šetrič obrazovky“, tak by to v angličtine nazval „screen saver“. Čo už, musím sa vyrovnať s tým, že niekedy je preklad jednoducho na nič, takéto maličkosti ma však často prinútia prepnúť si tablet, či smartphone do angličtiny.

 

Takže, „screen-šetrič-daydream“ je vo svojej podstate šetrič obrazovky, ktorého hlavná úloha je zapnúť sa, keď je Nexus 10 usadený v docku alebo keď sa nabíja. Ak si Daydreams povolíte, na displeji sa zobrazia hodiny, fotky (ak chcete tak aj s rámikmi), informácie z Google Currents, či dokonca farby. Od nich však veľa neočakávajte, sú to naozaj len farby.

Google sa okrem toho rozhodol prerobiť aj jednu z najpoužívanejších aplikácií Androidu, hodiny. Hodiny používame takmer všetci. Či je to len bežná kontrola času alebo nastavenie budíka, či dokonca nastavenie časovača. Nepoznám nikoho, kto by ani raz nemal otvorené hodiny.

  

Jedna vec je však zvláštna. Príde mi, že na Nexus 10 ide len o natiahnutú verziu z Nexus 4, čo nie je veľmi príjemné. Samotný dizajn mi nevadí, koniec koncov sú to len hodiny a svoju funkciu plnia dobre, je však škoda, že sa svojím spracovaním nepodobá viac na aplikácie upravené pre tablet. Čo už, život je trpký a s týmto hendikepom sa budeme musieť vysporiadať.

Okrem toho sa Google „pohral“ aj s klávesnicou, pri ktorej doslova vykradol celý koncept klávesnice Swype. Nie, že by som nebol spokojný, koniec koncov mať Swype, ktorý podporuje priamo Google rozhodne nemôže byť na zahodenie, len dúfam, že sa s nimi nejakou cestou vysporiadali. Bol by som nerád, ak by sa Google začal vyobrazovať ako ten, čo kradne nápady a funkcie.

To však nemení nič na fakte, že tento „svajp“ zatiaľ nefunguje pre slovenčinu. Funkčný je len pre anglický jazyk a tým pádom si túto funkcionalitu nebudeme vedieť užiť, ak samozrejme bežne nekomunikujete aj v angličtine. Ja som tento nedostatok vyriešil po svojom a aktivoval som si Swiftkey 3 pre tablety. Keď som však klávesnicu skúšal na anglických vetách, fungovala bez problémov a uhádla všetky slová, ktoré som sa snažil napísať.

Fotoaparát

Samsung Nexus 10 disponuje dvomi fotoaparátmi, jedným vpredu, ktorý má 1.9MPx a druhým vzadu, ktorý má 5MPx.

Myslím, že nie som jediný, komu prekážajú nezmyselne zlé fotoaparáty na zadnej strane veľkých tabletov. Načo vôbec sú? Fotí s nimi niekto? Pravdepodobne nie. Sú to fotoaparáty, ktoré fotia tak zle, že by som tie fotky lepšie nakreslil ceruzkou, ktorú by som držal v zuboch.

To však neplatí o Nexus 10. Po testovaní môžem povedať, že to vyzerá tak, že Nexus 10 má skutočne užitočný fotoaparát. Poďme sa teda pozrieť na nový fotoaparát hlavne zo softwarovej stránky, keďže tá je oproti Android 4.1 zmenená.

Užívateľské rozhranie

Pri užívateľskom rozhraní, čiže pri tom ako samotná aplikácia vyzerá nastali zmeny. Namiesto toho aby bol na displeji pásik s možnosťami ,odteraz sa k nim dostanete oveľa jednoduchšie. Jednoducho podržíte prst na displeji a možnosti sa automaticky objavia. Celý mechanizmus pripomína lockscreen, keď sa snažíte odomknúť zariadenie.

K týmto nastaveniam sa dá dostať aj pomocou malej a nenápadnej ikonky krúžku vpravo hore, na ktorý keď tapnete, tak sa automaticky v strede displeja zobrazia možnosti.

V pravo dolu si budete vedieť zmeniť mód, napríklad na Photo Sphere, panorámu, klasické fotky, či fullHD video.

Pri Photo Sphere sa však pozastavím. Podľa mňa táto nová technológia, ak to tak môžem nazvať, zmení celý spôsob toho ako fotíme a ako si prezeráme fotky na internete. Možnosť pospájať niekoľko fotiek dokopy je jednoducho fenomenálne a fakt, že si ich viete prezrieť na počítači na spôsob Google Street View tomu ešte pridáva na atraktívnosti.

[nggallery id=172]

Čo však musím podotknúť je fakt, že Photo Sphere funguje len vo vonkajšom prostredí, vo vnútri pre neho tak či tak nevidím žiadne využitie. Ďalším bodom sa stáva spôsob akým Photo Sphere vytvoríte. Nedá sa jednoducho rýchlo „cvaknúť“ dvadsať obrázkov a očakávať od Vášho tabletu, že ich všetky spojí bez akéhokoľvek problému. Fotky do seba musia zapasovať presne a to je jediný spôsob akým sa dá dosiahnuť peknej finálnej sféry.

Pre interaktívny pohľad kliknite sem

Po odfotení tablet začne renderovať „sféru“, ktorá sa Vám neskôr zobrazí v galérii. Čo je však na tomto celom úžasné, je fakt, že celú „foto sféru“ môžete nahrať na Google+, ktorý ich natívne podporuje. To znamená, že si pomocou Google+ budete kľudne môcť prezrieť 360 stupňový pohľad z Vášho okolia.

Čo som však zistil je, že fotoaparát na Nexus 10 robí veľmi pekné „macro“ fotky. Túto kvalitu naberá vďaka jeho objektívu s clonovým číslom f/2.7

[youtube]o4qkzpSKG9Q[/youtube]

Po odfotení fotky na ňu môžete aplikovať rôzne filtre, ktoré boli vstavané priamo do galérie, čo Vaše fotky ešte kúsok vylepší (niečo na štýl Instagramu). Ak odfotíte Photo Sphere, ktorý má viac než 270 stupňov, budete môcť vytvoriť niečo, čo sa označuje ako Tiny Planet.

Výkon

Procesor

Nexus 10 disponuje tým najlepším ARM procesorom, ktorý je momentálne dostupný. Ide o Exynos 5 Dual, ktorý používa dve jadrá postavené na technológii ARM Cortex 15, ktoré si spokojne tikajú na takte 1.7GHz so zdieľanou 1MB L2 cache.

O Exynos 5 Dual by sa dalo napísať oveľa viac technickejších vecí, no po prvé, táto recenzia nie je o tom z čoho je postavený a po druhé, aj keby bola, nemohol by som ju písať ja, lebo tomu nerozumiem.

Viem však čo to znamená pre bežného užívateľa ako som ja a pravdepodobne aj Vy. Takýto procesor ste v Android tablete ešte nestretli a dôvod je jednoduchý. Je to nová generácia procesorov a teda sa radí jednu celú generáciu pred Tegra 3, Qualcomm S4, či A6.

Aby ste mi verili, že Google na čipe rozhodne netroškáril tak by ste mali vedieť o tom, že Exynos 5 Dual sa používa v Chromebookoch, tabletoch, ktoré sa ešte nepredávajú a v notebookoch založených na ARM technológii. Nestačí Vám ani to? Tak si do tejto čipovej rovnice pridajte natívnu podporu USB 3.0, SATA 3 a HDMI 1.4. Neskutočné.

V kombinácii s najvýkonnejšou GPU na trhu, Mali T-604 ide o skutočné zviera. A to teda oprávnene. Ide o podobný prípad ako pri amerických futbalistoch. Veľa z nich je obéznych, no výkonovo by Vás prekonali v čomkoľvek, či je to beh alebo silová disciplína. Presne to je prípad Nexus 10, ktorý so sebou nosí enormné rozlíšenie o ktoré je potrebné sa starať.

Veľa z Vás nás prosilo aby sme spravili porovnanie s Galaxy Note 10.1. Keďže momentálne nemáme sponzora, ktorý by nám takéto zariadenia kupoval a požičiaval, tak Vám to budem musieť zhrnúť z mojej návštevy už spomínaného obchodu, v ktorom som okrem iPadu, Nexus 10 zrovnával aj s Galaxy Note 10.1.

Jedna vec je jasná. Odkedy som Nexus 10 obdržal kuriérom až do teraz, keď píšem túto recenziu som nezaznamenal jediný zásek, jediný lag, jediné zaváhanie. Všetko je extrémne rýchle, dovolím si tvrdiť, že rýchlejšie než na Nexus 7. Keď si to porovnám s Galaxy Note 10.1 tak okamžite narazím na problém. Jedným z nich je displej, ktorý je jednoznačne lepší na Nexuse a druhým je celkový výkon tabletu. Note 10.1 je v porovnaní s Nexus 10 ako obézne dieťa, ktoré má problém dobehnúť sto metrový šprint. Áno, je to naozaj také zlé. Note 10.1 nie je ani zďaleka tak softwarovo vyladený ako Nexus a je to bohužiaľ pozorovateľné aj voľným okom.

Samsung Nexus 10 bol vybavený 2GB RAM, ktoré sa starajú o plynulý chod, čo znamená, že skutočne všetko sa Vám načíta rýchlo. Výnimkou nie je ani Google Now, aplikácia, ktorá má na čele napísané, že je pomalá, no na Nexuse ide ako po masle.

Čo sa týka hrania hier, viem, že veľa z Vás má hry radšej než produktívnejšie využitie, tak budete milo prekvapení tým, že Nexus 10 je na hry ako stvorený. Náročné 3D hry ako Asphalt 7, či Need for Speed Most Wanted nemali žiaden problém, ak na pozadí nebežala nejaká aplikácia, ktorá by tablet spomaľovala.

  

Hry sme teda pokryli, všetko čo je kompatibilné s Nexus 10 Vám pôjde bez seknutia, bez zaváhania a s vysokým fps, nazvite si to ako chcete, bude to paráda!

Jedna vec, ktorú musím spomenúť je aj WiFi, ktorá je na Nexus 10 skvelá. Silný signál je výsledkom práce technológie MIMO+HT40 (Multiple Input Multiple Output) 802.11 n. Okrem toho nebudete mať problém ani s GPS, ktoré je rýchle a presné.

Ak ste ten typ, ktorý má rád benchmarky a excelové tabuľky, ktoré ho robia šťastným, tu sú výsledky z tých najznámejších.

AnTuTu

Môj najobľúbenejší benchmark, ktorý otestuje takmer všetko. Potrápiť dokáže procesor, pamäť, grafiku a dokonca aj výkon I/O (Input/Output). Chcel by som však upozorniť tých, ktorí si zakladajú na benchmarkoch, že aj napriek tomu, že je Nexus 10 zviera medzi tabletmi budú jeho výsledky nižšie, než by sme očakávali.

 

Vellamo

Vellamo je benchmark, ktorý sa zameriava hlavne na výkon webového prehliadača. Ak sa chcete dozvedieť viac o tom ako funguje, kliknite sem.

GLBenchmark 2.5

GLBenchmark je zameraný na výkon grafického čipu, ktorý má takmer nespočetne veľa nastavení a rôznych testov.

AndroBench

AndroBench sa špecializuje na výkon I/O, teda Input/Output. Nedostatkom výkonu v tejto disciplíne trpia hlavne produkty ASUS z rady Transformer.

CFBench

Tu ide o jeden z novších nástrojov, ktorý naprogramoval známy vývojar Chainfire a tak si môžeme byť istí, že pôjde o kvalitný produkt.

Ako som spomenul na začiatku, tieto testy som spravil len preto, aby som uspokojil aj takých ľudí, ktorí si zakladajú na benchmarkoch. Ak by ste sa však pre tento tablet mali rozhodnúť len na základe výsledkov z benchmarkov, tak by ste nerobili dobre. Urobili by ste tú najväčšiu chybu. Tento tablet disponuje dostatočným výkonom, ktorý schová ostatné Android tablety do vrecka. Benchmarky jednoducho nedokážu ukázať jeho výkon, takže mi budete musieť veriť.

Výdrž baterky

Medzi moje prvotné obavy patrila samozrejme baterka. Dôvod bol jednoduchý. Majestátny displej s obrovským rozlíšením. 9,000mAh baterka na Nexus 10 sa môže zdať ako malá kapacita na to, čo všetko musí zvládnuť. Obrovské rozlíšenie displeja, najnovší procesor, 2GB RAM. Po prvotnom nabití Vám však s čistým svedomím môžem povedať, že s Nexus 10 a jeho baterkou nebudete mať žiaden problém.

Za svoj skromný čas, ktorý som strávil popri Android tabletoch som narazil na veľa tabletov, ktoré sa na Nexus 10 ani nechytajú. Veľa z nich je použiteľných len vďaka tomu, že prichádzajú s klávesnicou, ktorá prináša viac baterky.

Redaktori Engadget otestovali výdrž pri prehrávaní videa a zistili, že Nexus 10 zvládne video prehrávať celých 7 a pol hodiny, čo je viac než slušný výkon. To však ani zďaleka nie je každodenné využitie. Ja som tablet používal od posledného nabitia takmer nonstop, keď som si približne dve hodiny prehliadal web, približne dve hodiny som sa hral a ďalšie dve hodiny som ho testoval v benchmarkoch a menil rôzne nastavenia.

Aby to nestačilo, používal som ho aj pre prehrávanie hudby pomocou novo spustenej služby v UK, Google Play Music. Hudba mi na pozadí hrala približne dve a pol hodiny.

Po tomto vcelku náročnom teste bežného užívateľa som sa ráno zobudil s 30% baterkou. Pred spaním jej bolo približne 34%. Ak sa Vám teda podarí baterku na Nexuse vyprázdniť za jeden deň, tak Vám gratulujem, mne sa to nepodarilo.

Slovo na záver

Tak a sme na konci recenzie. Ak ste sa dočítali až sem, tak Vám gratulujem, veľa Vás pravdepodobne nebude a tí, ktorí preskočili rovno na záver: Ak sa budete v komentároch pýtať otázky, ktoré boli zodpovedané, budem Vás ignorovať vo veľkom štýle, tak na to buďte pripravení alebo si jednoducho prečítajte celú recenziu. Ak si nájdete čas a prečítate si ju, dozviete sa o Nexus 10 všetko, čo o ňom viem ja za tých pár dní, ktoré som ho používal.

Ak ste presvedčení, že je tablet pre Vás a že ho určite chcete, tak budete čeliť niekoľkým rozhodnutiam. Prvým je to, či chcete sedem alebo desať palcový tablet. Ak je pre Vás, tak ako pre mňa sedem palcov málo, tak Nexus 7 vypadáva z rovnice. Ak je pre Vás dôležité mať tablet, ktorý natívne podporuje stylus a chcete si kresliť ako v škôlke, tak Note 10.1 je ako vyrobený pre Vás.

Ak vás však netrápia také záležitosti a chcete si užiť „Nexus faktor“ spolu s výbornou podporou vývojárskej komunity, tak Nexus 10 je to správne zariadenie pre Vás. Ponúka nekompromisný hardware, oči-zvádzajúci displej a kvalitné spracovanie, ktoré sa pohodlne drží a viete, že Vám vydrží.

Ak sa rozhodnete, že si určite chcete kúpiť 10 palcový tablet, kúpte si Nexus 10, lepší tablet na trhu nie je.

Ďalšie odborné recenzie na tablet Google Nexus 10 by Samsung nájdete na Recenzie.SME.sk