Úvod Zaujímavosti Pár dôvodov, prečo si zaobstarám smartfón Nexus 4

[Názor] Pár dôvodov, prečo si zaobstarám smartfón Nexus 4

16

Už keď som videl prvé špekulačné fotografie pripravovaného smartfónu, Nexus 4, od Google a LG, vedel som, že budem po oficiálnom predstavení po ňom veľmi túžiť. Zdanie sa nakoniec stalo realitou, Nexus 4 je predstavený a ja už len čakám na oficiálny začiatok predaja. Prečo ma teda pokračovanie rodinky Nexus tak zaujalo? Je viac faktorov, ktorými by som to vedel opísať, v článku sa ich preto bude snažiť stručne zhrnúť do 4 bodov. 

Dizajn a konštrukcia Nexus 4
Spoločnosť LG je na trhu už nejaký ten piatok, ponúka medzi svojími produktami rôznorodú elektroniku, medzi ktorú patria aj mobilné zariadenia. Názory zákazníkov sa však v otázke, s akou kvalitou tieto produkty LG ponúka, dosť odlišujú. Na Nexus 4 si pravdepodobne spoločnosť LG dala, podľa prvého pohľadu na smartfón a jeho konštrukciu alebo spracovanie, záležať, uvidíme teda, aké budú názory zákazníkov po príchode smartfónu Nexus 4 na pulty predajní a jeho praktickom otestovaní.

Osobne ma veľmi zaujala jednoduchá konštrukcia a zaujímavý, no pre Nexus smartfón celom tradičný, dizajn. Niektoré prvky a detaily dostali menšie obohatenie, takže možnosť byť v dave vizuálne odlišný, pri Nexus 4 určite nezaniká.

Bezdrôtové nabíjanie
Či sa možnosť zbaviť všetkých káblov niekomu páči alebo nie, nenavyberá si. Prechádzame pomaličky evolúciou, ktorej dopad zastaralú módu zapájania káblu pred nabíjaním do smartfónu a elektrickej siete, nepochybne odstráni. Preto dostal moderný Nexus 4 možnosť nabíjania vďaka špeciálnej podložke, na ktorú sa len smartfón položí (podložka musí byť ale pripojená k sieti) a jednoducho sa nabije. Čo môže byť pohodlnejšie, ako umiestniť túto nabíjaciu podložku vedľa PC na stôl a nestarať sa, kde ste naposledy nabíjací kábel nechali.

Google, Android 4.2 Jelly Bean a vždy čerstvé aktualizácie operačného systému
Android 4.2 Jelly Bean bez zbytočnej grafickej úpravy od výrobcu, jednoducho potešenie pre oči každého Android fanúšika. Čisté užívateľske prostredie, vytvorené spoločnosťou Google, jednoducho nemá, po vizuálnej a tiež aj praktickej stránke, konkurencie. Je jednoduché, prehľadné, svižné a špecifické pre operačný systém Android. A keďže sa jedná o smartfón priamo od Google, zákazníci sa nemusia teda báť ani o čerstvé aktualizácie, ktoré dostanú hneď medzi prvými. Jedným slovom: Nádhera.

Pomer cena/hardvér + služby
Cena, cena ma veľmi prekvapila, oficiálne sa teda udáva 239 (8GB) a 279 (16GB) libier za Nexus 4 pre zákazníkov v UK, ak si zakúpia smartfón priamo od Google z Play Store. Pre nás táto možnosť neexistuje, tak si budeme musieť nejaké to euro priplatiť, pretože každý iný obchod si veľmi rád nadhodí, musí predsa z niečoho žiť. Odhadujem teda cenu, za Nexus 4 na Slovensku, zhruba na hodnotu 350 € za 8GB, a 400 € za 16GB verziu. Je to len môj hrubý odhad, uvidíme teda, ako nás naši lokálni predajcovia prekvapia. Stále je to však veľmi prijateľná cena, nakoľko dostanete špičkový hardvér so špičkovými službami od Google, a pri porovnaní súčasnej ponuky na trhu netreba o výhodnom pomere, cena/hardvér + špeciálne služby, ani rozmýšlať.

Tiež som objavil narážky na absenciu slotu pre rozšírenie úložného priestoru, nato môžem len jedným slovom zareagovať: Cloud služby. Presne tak, budúcnosť patrí cloud službám ako napr. Google Drive alebo DropBox, preto je taká microSD karta takmer nepotrebná. Všetko (fotky, dokumenty) si už môžete ukladať na virtuálny priestor, ktorého kapacitu si rozšírite individuálne, podľa vašich potrieb.

Takže len toľko k môjmu názoru a dôvodom, prečo plánujem ísť do nového Android smartfónu LG Nexus 4. Ak máte aj svoj názor, kľudne sa oň podeľte v komentároch, aspon sa nebudeme nudiť v tento upršaný a chladný novembrový deň.

Zdroj + foto: theverge.com, androidheadlines.com, elandroidelibre.com