Úvod Anketa Plánujete si zaobstarať Nexus 4 alebo Nexus 10?

[Anketa] Plánujete si zaobstarať Nexus 4 alebo Nexus 10?

11

Google, v spoluprácie so spoločnosťami LG a Samsung, predstavil pred pár dňami nové mobilné zariadenia, ktoré opäť rozšíria Android rodinku Nexus. Svetlo sveta uzrel smartfón Nexus 4, disponujúci bezdrôtovým nabíjaním a najnovšou verziou operačného systém Android 4.2 Jelly Bean, a tablet Nexus 10, ktorý dostal unikátný displej s rozlíšením až 2560×1600 pixelov (300ppi) a tiež najnovšiu verziu Androidu, v ktorej si majitelia nájdu aj možnosť používať viacero užívateľských profilov, pričom každý profil bude ukladať špecifické nastavenia alebo rozmiestnenie widgetov. Takáto možnosť určite poteší väčšie rodinky, kde si tablet strieda viacero členov, zjednoduší sa tak prispôsobovanie zariadenia a systému podľa požiadaviek daného užívateľa pred používaním.

Prečítajte si: [Názor] Pár dôvodov, prečo si zaobstarám smartfón Nexus 4
[Video] Nexus 10 dostupný od 13. novembra s cenou začínajucou od $399

Určite ste si už aj všimli nemilé správy, že spoločnosť LG stanovila odporúčanú cenu pre smartfón Nexus 4, ktorý majú ponúkať obchody koncovým zákazníkom, na dosť vysokú hodnotu, až 599 Euro. Pritom bude Nexus 4 od 13. novembra dostupný, v obchode Google Play, pre vybrané krajiny (U.S., U.K., Austráliu, Francúzsko, Nemecko, Španielsko a Kanadu) takmer za polovicu odporúčanej ceny LG. Vo Veľkej Británií si ho budú mocť zákazníci zakúpiť už od 300 Euro (239 libier). O vysokej cene informoval španielský obchod s elektronikou, The Phone House, ktorý zároveň odmietol za takúto cenu ponúkať a predávať smartfón LG/Google Nexus 4 pre koncových zákazníkov. Po týchto informáciach zostalo veľa potencionálnych zákazníkov v šoku, pretože takmer všetci očakávali cenu adekvátnu tej, za ktorú je smartfón Nexus 4 ponúkaný prostredníctvom obchode Google Play, tak ako to bolo aj v prípade tabletu Nexus 7. Ten sa predáva v obchodoch za cenu, len mierne navýšenú oproti cene od Google. Samozrejme, musia predsta aj obchodníci z niečoho žiť, preto sa dá mierne navýšenie niekoľko percent chápať, no ale na takmer dvojnásobnej cene nie je čo chápať.

Spoločnosť Google ponúka nové Nexus produkty cez svoj internetový obchod za nízke ceny, pretože očakáva profit z ponúkaných služieb, ktoré majú dané mobilné zariadenia, Nexus 4 / Nexus 7 / Nexus 10, sprostredkovať ich majiteľom. Medzi tieto služby môžeme zaradiť požičiavanie/predaj filmov, kníh, hudby alebo hier, či aplikácií, no nemôžeme zabudnúť aj na cloud službu Google Drive. Prve tri spomínané služby nie sú zatiaľ na Slovensku dostupné.

Uvidíme teda, s akou cenou nás prekvapia naši lokálni predajcovia. Ak by teda pristúpili na odporúčanu cenu spoločnosti LG, môžeme počítať s cenou od 600 euro, plus určitá hodnota prirážky predajcu. Cenu, za tablet Nexus 10, môžeme u nás očakávať cez 400 Euro, za 16GB veziu. Ak samozrejme neprekvapí aj spoločnosť Samsung s prehnanou odporúčanou cenovkou.

[poll id=57]

Foto: android.com, theverge.com