Úvod Novinky Android Android oslavuje svoje 5. narodeniny!

Android oslavuje svoje 5. narodeniny!

0

Bolo to presne 5. novembra 2007, keď Open Handset Alliance oznámila narodenie nového operačného systému, Androidu.

Už v Novembri 2010 mala Open Handset Alliance viac než 20 členov, vrátane operátorov ako Sprint a NTT DoCoMo, výrobcov ako HTC a Samsung a online spoločností ako Google a eBay.

A tak sa ohlásil Android. Open source operačný systém pre mobilné zariadenia, ktorý bol výhodný úplne pre všetkých. To, že jeho zdrojový kód vypustili pre všetkých, či už išlo o výrobcov alebo náhodných vývojárov bol samozrejme veľký a riskantný krok, ktorý mohli oľutovať.

Nestalo sa tak, práve naopak, stalo sa niečo úžasné. Podľa najnovších informácií Android ovláda až 75% smartphonov.

Android tu však bol oveľa skôr. Vyrobila ho spoločnosť s názvom Android, Inc., ktorá vznikla v roku 2003. V roku 2005 ju kúpil Google a tak získal prístup k Androidu. O dva roky pozdejšie ho oznámil a rok na to bol predstavený HTC Dream.

[youtube]1FJHYqE0RDg[/youtube]

Samotný koncept Androidu je preto oveľa starší. Redaktori AndroidAuthority tento fenomén pekne prirovnali ku každodennému životu. Všetci sme približne o deväť mesiacov starší, než máme napísané na občianskom preukaze. Ani narodeniny predsa neoslavujete podľa toho, kedy Vás počali Vaši rodičia. Oslavujete ich vtedy, kedy ste sa narodili. To isté platí aj pre Android.

Za tých päť rokov sa stali neuveriteľné veci. Technológia nás zobrala od zariadení s jedno-jadrovým 500MHz procesorom až po zariadenia, v ktorých hučí štvor-jadrový procesor o takte 1.5GHz. HTC Dream, teda prvý Nexus v sebe niesol verziu Android 1.5 Cupcake. Dnes tu máme Android 4.2 Jelly Bean. To, čo veľa z nás považuje za samozrejmosť je výslekom viac než deväť ročnej cesty od počatia až po piate narodeniny. Dúfame teda, že Android neochabne a že tu s nami zostane ešte minimálne ďalších päť rokov.

Kedy ste sa do Androidu „zamotali“ vy?

Zdroj: AndroidAuthority