Úvod Novinky Android Android 2.3 Gingerbread je najmenej bezpečný, Jelly Bean je naopak najbezpečnejší

Android 2.3 Gingerbread je najmenej bezpečný, Jelly Bean je naopak najbezpečnejší

0

Podľa výskumu firmy Kaspersky je Android 2.3 Gingerbread najmenej bezpečný, keďže na neho mieri najviac škodlivých kódov. V treťom kvartáli 2012 smerovalo cez 50% všetkých útokov, ktoré boli zastavené práve na túto, už neaktuálnu verziu Androidu. Celkom 28% útočilo na verziu 2.3.6.

Toto číslo však súhlasí s počtom zariadení, ktoré používajú jednotlivé verzie Androidu. Približne 50% všetkých Android zariadení totiž stále používa Android 2.3.

Celkovo je však malware na ústupe, keď jeho celkový počet klesol z 15,000 z druhého kvartálu na 9,100 v treťom kvartáli. Ľudia, ktorí chcú za každú cenu vytvoriť škodlivý kód, ktorý bude napádať naše zariadenia sa však nevzdali, keďže Ice Cream Sandwich je druhá najčastejšie napádaná verzia. Ide celkom o 38% všetkých napadnutí, aj keď Ice Cream Sandwich beží len na 23.7 percentách všetkých zariadení.

Android bol za problémy s bezpečnosťou kritizovaný od svojej prvej verzie, no Google sa to chystá zmeniť s ich najnovšou verziou Android 4.2 Jelly Bean. Pridali do nej totiž nový software, ktorý bude kontrolovať, či sa v aplikácii nenachádza škodlivý kód. Majitelia zariadení s Android 4.2 si tak môžu zvoliť, či chcú aby Android kontroloval všetky aplikácie, ktoré by mohli obsahovať škodlivý kód.

Je veľkou záhadou, prečo Google nepoužil podobný software už dávno, keď dokonca operátori blokovali inštaláciu aplikácií z neznámych zdrojov, keďže sa báli o bezpečnosť svojich zákazníkov. Google by sa teda mal zamerať na bezpečnosť, ktorá je v dnešnej dobe prvoradá.

Máte skúsenosti s malwarom alebo Vás našťastie obchádza? Dajte nám vedieť!

Zdroj: Phandroid