Úvod Novinky Smartfón s mesačnou výdržou batérie? Onyx s E-Ink displejom

Smartfón s mesačnou výdržou batérie? Onyx s E-Ink displejom

2

Čo je najväčším žrútom energie smartfónov a tabletov? Samozrejme, že displej. Čo by ste ale povedali na jednoduchý Android smartfón s relatívne veľkým, ale čierno-bielym displejom, ktorý by vám vydržal približne mesiac na jedno nabitie? Pre niektorých jedincov určite lákavá ponuka. Pozrime sa na to bližšie.

Tento smartfón nesie názov Onyx a aj keď si ho môžeme pozrieť na videu nižšie, stále je to prototyp a je vo fáze vývoja. Toto zariadenie by využívalo displej s technológiou E-Ink.

E-Ink je vlastne niečo ako elektronický atrament nanesený na určitú plochu. Vykresľovanie prebieha tak, že mikročastice v tejto tekutine reagujú na pôsobenie elektrického náboja a tak vzniká vlastne na displeji obraz. Zaujímavosťou je, že táto technológia dokáže vytvárať aj zložité obrazce vo vysokom rozlíšení a vývoj začal už v roku 1975 v laboratóriách firmy Xerox.

Výhodou takýchto displejov je, že majú skvelé všetky pozorovacie uhly a výbornú čitateľnosť aj na slnku, displej nie je podsvietený, čiže sa ušetrí veľa energie a nebude vám dráždiť oči. Obrovskou nevýhodou ale je pomalá zmena obrazu. Displej by nezvládol prehrávať videá. Zaujímavá by bola taktiež cena takéhoto zariadenia, pretože náklady na E-Ink technológiu sú o poznanie menšie ako na výrobu Super LCD, AMOLED, IPS displejov. Podľa nás je to skvelá alternatíva do budúcnosti, ktorá by sa na trhu určite chytila.

Pozrite si koncept zariadenia, ktoré má 3G, Wi-Fi, Android 2.3.5 a váži 100 gramov, na videu.

 

[youtube]fTbkNld0sHE[/youtube]

zdroj: ecti.cz,androidnext.de