Úvod Recenzie Samsung Galaxy Note 10.1

[Recenzia] Samsung Galaxy Note 10.1

0

V posledných dňoch sa u nás v redakcii udomácnil najnovší tablet, od populárneho kórejského výrobcu, s názvom Galaxy Note 10.1, ktorý spadá do kategórie high-end tabletov. Ponúka naozaj vysoký výkon, 10.1 palcový displej a oproti konkurencii je obohatený funkčnosťou dotykového pera, ktoré Samsung nazýva „S Pen“. Táto vychytávka je známa hlavne zo smartfónu Galaxy Note. Pozrite sa s nami, aké dojmy na nás tablet zanechal.

Špecifikácia

  • OS: Android 4.0 Ice Cream Sandwich + TouchWiz UI
  • Chipset: Exynos 4 Quad (Exynos 4412)
  • Procesor: štvorjadrový 1,4 GHz ARM Cortex A9
  • Grafický procesor: ARM Mali-400
  • Frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSPA
  • Rozmery: 257 x 175 x 9 mm
  • Hmotnosť: 605 gramov
  • Displej: TFT PLS, dotykový (kapacitný), 16 mil. farieb, 1 280 x 800 b., 216 x 136 mm, 10,1“ (257 mm), S Pen
  • Fotoaparát: 5 Mpix, LED blesk, autofókus, nahrávanie HD videí (1 280 x 720 b., 30 fps)
  • Predná kamera: 1,9 Mpix
  • Pamäť: 2 GB RAM + 16 GB ROM (dostupných 11,66 GB) + microSD karta (do 64 GB)
  • Globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 21 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps)
  • Lokálny prenos dát: Bluetooth 4.0, microUSB, Wi-Fi (802.11 b/g/n), HDMI (cez MHL kábel), DLNA, Wi-Fi Direct, AllShare
  • Hudba: MP3 prehrávač, 3,5 mm jack, TV-Out
  • Ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, GPS, GLONASS, akcelerometer, Samsung Hub
  • Batéria: Li-Ion 7 000 mAh
  • SAR: 1,1 W/kg (norma 2 W/kg)

Cenový prehľad

Graf ceny produktu Samsung Galaxy Note GT-N8010EAAXSK poskytuje server Heureka.sk

 

Prevedenie

Tablet v bielom prevedení vyzerá naozaj pôsobivo. Samsung zvolil pri výrobe polykarbonát podobne ako pri Samsungu Galaxy S3, ktorý je však kvalitný a pevný až na zadnú stranu. Tá jednoducho zaberá až príliš veľkú plochu a pri tlaku sa mierne prehýba. Jeho lesklé prevedenie však už teraz predpovedá priťahovanie nečistôt a odtlačkov prstov. Plastové orámovanie, ktoré sa má hrať sfarbením na hliník mohlo byť naozaj hliníkové, čo by pridalo tabetu na exkluzivite.

Páčilo sa nám osadenie reproduktorov na prednej strane tabletu po stranách 10.1 palcového displeja, ktoré hučia používateľovi priamo do tváre. Podobne je to aj pri predošlých tabletoch od Samsungu. Ich hlasitosť je dostačujúca napríklad na pozeranie filmov aj v mierne hlučnejšom prostredí.

Tablet na verejnosti vzbudzoval vcelku pozornosť aj vďaka bielemu prevedeniu a nikto si ho nepomýlil s iPadom. Právnici Apple však budú mať možno iný názor.

V hornej časti nájdeme kameru pre videohovory a svetelný senzor. Zadná strana tabletu je krásne biela a hladká a v hornej časti nájdeme fotoaparát s LED svetlom v opäť plastovom „hliníku“. Nápis Samsung v strede zadnej strany je pochopiteľný ale nerozumiem prečo sú v spodnej časti umiestnené výrobné údaje a čísla o certifikácii a podobne. Aj keď to je detail, zbytočne tablet „špatí“. Hneď som sa obzeral po styluse S-Pen. Samsung ho ukryl do pravého rohu tabletu do samotnej konštrukcie, takže nijako nezavadzia. Z prístroja sa vyťahuje dobre, má však štvorcový tvar a občas sa mi ho tam podarilo nasunúť naspäť v inej polohe ako má byť.

Samsung Galaxy Note GT-N8010EAAXSK môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>

 

V pozitívnom smere ma prekvapila aj hrúbka tabletu a v kombinácii s oblými rohmi sa skvele drží v ruke a aj pri polohovaní na výšku a zase späť sa s ním pracuje elegantne. Čo sa týka konektorov a tlačidiel, na ľavej strane hornej hrany nájdeme „štart“ tlačidlo a hneď vedľa ovládače hlasitosti. Tlačidlá sú dobre hmatateľné a majú dobrú odozvu, Ďalej smerom doprava je umiestnený slot na pamäťovú kartu, 3,5 mm jack a SIM slot. Okrem 3.5 mm jacku sú sloty schované za kvalitne spracovanou záslepkou.

Displej

10.1 palcový displej TFT displej s rozlíšením 1280×800 je skôr priemer a Samsung sa tu asi snažil urobiť kompromis v pomere ceny a kvality. Aj keď s danou cenou tabletu tomu nerozumiem. Ústa vám neotvorí ani hustota pixelov, ktorá je 149 ppi. Napriek tomu má tento IPS displej skvelé zobrazovanie farieb aj vďaka módom ako Dynamic a Movie, pozorovacie uhly sú takisto štedré a jas displeja vám pri plnej hodnote umožní prečítať si knihu aj na slnku. Na displej sa jednoducho pozeralo príjemne a pozrieť si na tablete večerný film v dobrej kvalite je vcelku fajn. Dobre sa z displeja hltal aj text v akejkoľvek podobne, či už z prehliadača alebo e-knihy.

Fotoaparát

5 megapixelový fotoaparát je v tablete skôr ako doplnok. Pri fotení kultúrnych pamiatok 10.1 palcovým tabletom by ste na okolie pôsobili pri najmenšom divne. Fotografie nie sú bohviečo ale na núdzové zachytenie niečoho bohate stačia. Funkcie ako LED blesk, automatické zaostrovanie a podobne sú samozrejmosťou. Nahrávanie HD videí (1280×720 pixelov, 30 fps) sa nesie v podobnom duchu ako celý fotoaparát.

Výkon a multitasking

Galaxy Note 10.1 ponúka naozaj extrémny výkon, ktorý sa stará o absolútne plynulý chod zariadenia a výkonom sa tablet šplhá aj na Tegra 3 zariadenia. Testovali sme hry ako Dead Trigger alebo Heroes Call, ktoré šlapali rýchlo a bez zaváhania. Multitasking je skvelý. Môžete mať otvorené dve aplikácie súčasne a tak s nimi pracovať. Napríklad sa polovica displeja premení na video prehrávač, no popritom si na druhej polovici môžete robiť poznámky s „S Penom“. Počet aplikácii, ktoré toto dokážu je však obmedzený. V tomto smere má Note 10.1 to, na čo konkurencia môže zabudnúť. Podobne je na tom aj rýchly prístup k aplikáciam v akomkoľvek prostredí, kliknutím na spodnú lištu a podobne.

 

Aktuálna cena Samsung Galaxy Note GT-N8010EAAXSK v slovenských e-shopoch: (Zdroj: Heureka.sk, )

Software

Android Ice Cream Sandwich sa určite časom premení na verziu Jelly Bean a ponúka funkcie, ktoré sú dnes všetkým už dobre známe. Grafické rozhranie Nature Touch Wiz je známe už z modelu Galaxy S3 a vlastne celé zariadenie pôsobí ako taká veľká „es trojka“. Viď napríklad funkcie sledovania vašich očí alebo gestá, kedy polohovaním zariadenia približujete fotografie. Čo ma ale mrzí je fakt, že celý systém nie je až tak dobre odladený ako na  Galaxy S3. Pravdou je, že v 95 percentách bežal absolútne plynule a hladko, no pri spustení 6 a viac aplikácii sa sem tam objavilo známe trhanie. Napríklad pri prepnutí zo spustenej hry do Play Store alebo počas prepnutia z prehrávaného HD videa na Youtube do menu. Pri danom výkone zariadenia a cene je to naozaj škoda.

S Pen

Dotykové pero S-Pen je opäť to, čo konkurencia nemá a čo je jeden z dôvodov, prečo o tablete uvažovať. Aj keď pero nebudete používať celý mesiac, vždy viete, že ho máte bezpečne uložené v tele tabletu a môžete ho použiť vtedy, keď ho bude treba. V ruke sa drží relatívne dobre a v kombinácii s S-Pen aplikáciami je jeho používanie radosť. Pomocou tlačidla na pere spravíte snímku ktorejkoľvek obrazovky, či už z Google maps alebo prehliadača a okamžite môžete tvoriť, čmárať, značiť, písať…zdieľať. Písanie poznámok je tiež fajn, ale už menej ako napríklad kreslenie. Keď sa budete snažiť písať rýchlosťou klasického papiera a pera, systém až tak rýchly nie je a pri začatí ďalšieho slova vo vete sa vám to predošlé ešte len dopisuje. Každopádne, pri troche zvyku môžu študenti zahodiť zošity a perá.

Samsung Galaxy Note GT-N8010EAAXSK môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>

 

Batéria

Tablet sme používali naozaj intenzívne a 70 percent celkového času na jedno nabitie sme boli pripojený na Wi-Fi a „brúzdali“ sme po nete, sťahovali, mailovali, čítali, Facebookovali a podobne. Zvyšných 30 percent času sme rozumne investovali do hrania hier bez akejkoľvek konektivity. 3G modul sme nepoužívali vôbec. Tak isto nie sme priatelia ani s automatickým nastavením jasu podľa okolitého svetla a hodnotu sme nastavili na 30 percentné podsvietenie. Výsledný čas používania sa prehupol cez jedenásť a pol hodiny z čoho sme boli naozaj milo prekvapení. Pripraviť sa však budete musieť na zdĺhavejšie nabíjanie tabletu. Dopĺňanie šťavy trvá 3 až 4 hodiny. Ale samozrejme v noci, počas spánku vás to neobmedzuje.


Aktuálna cena Samsung Galaxy Note GT-N8010EAAXSK v slovenských e-shopoch: (Zdroj: Heureka.sk, )

Záver

Samsung Galaxy Note 10.1 je bezpochyby skvelý tablet. Stále mu však chýba krok k dokonalosti. S danou cenou si musí každý záujemca dobre rozmyslieť, či je tablet pre neho naozaj vhodný a či ho bude naplno využívať aj napriek drobným chybám, aby svoje peniaze neoľutoval. Oproti Android tabletom z minulosti je to však dobrý posun vpred a verím tomu, že budúca generácia Galaxy Note 10.1 sa bude dať označovať pojmom dokonalý Android tablet. Sám by som si musel veľmi dobre rozmyslieť, či by som si ho kúpil. Pri trošku nižšej cene by som však neváhal.

Galaxy Note 10.1 promo video

[youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=fgYMy_ddpmU‘]

Ďalšie odborné recenzie na tablet  Samsung Galaxy Note 10.1 nájdete na Recenzie.SME.sk