Úvod Výrobcovia LG Recenzia LG Nexus 4: Prečítajte si čo na nás chystá Google

Recenzia LG Nexus 4: Prečítajte si čo na nás chystá Google

4

LG Nexus 4 je už jasná vec. Každý deň pribúdajú nové informácie, nové obrázky, dokonca unikol aj 360 stupňový pohľad. Mám len ja ten pocit alebo bolo oveľa zaujímavejšie keď ste zariadenie prvý krát uvideli až pri predstavení. Každopádne, o tejto úvahe tento článok nie je, takže sa poďme presunúť rovno ku kameňu úrazu.

Myslím, že po toľkých „líkoch“ (leakoch) je nutná rekapitulácia. Vieme, že nový Nexus je založený na Optimus G, videli sme jeho fotky, 360 pohľad, poznáme jeho špecifikácie a vieme, že ho predstavia koncom Októbra. Myslím, že to je všetko. Vlastne nie, jediné čo nám chýba je jeho recenzia. Ale nestrachujte sa, to je presne to, čo doplníme. Recenzia štvrtého Nexusu v poradí, no prvého od LG bola publikovaná serverom Onliner a tu je jej prepis.

Recenzia LG Nexus 4

Navštívila nás jeseň a to znamená, že sa stane to, čomu nikto nezabráni – nastane ohlásenie ďalšieho modelu zo série Nexus. Nexus bol môj úplne prvý „smart phone“. Google sa v snahe priniesť nám ten pravý zážitok z Androidu spojil s taiwanským výrobcom HTC a neskôr aj s tvorcom série Galaxy, so Samsungom. Po dvoch rokoch spolupráce je však čas na zmenu a to je presne to, čo internetový gigant spravil.

Nový Nexus je vyrobený LG, o tom nemáme pochýb. Podľa špekulácií sa mal tento rok Google rozhodnúť nie pre jedného ale pre viacerých výrobcov. Možno to je pravda, no zatiaľ máme informácie len o jednom zariadení a to o LG E960, pod označením „Mako“. Ak by sme sa mali riadiť uniknutými fotkami z rôznych zahraničných obchodov, volať by sa mal LG Nexus 4 a tak ho budeme volať aj v tejto recenzii.

Funkcie prototypu

So smartphonom sme mali veľké problémy a tak sme nevedeli otestovať všetky jeho funkcie (napríklad Beam). Je možné, že konečná verzia LG Nexus 4 bude trochu odlišná od tej, ktorú dnes recenzujeme. Zariadenie pravdepodobne dostane novšiu verziu operačného systému a viac pamäti (Je nepravdepodobné, že Google a LG by začali predávať verziu s 8GB internej pamäti bez SD slotu).

Pri testovaní sme narazili na niekoľko vážnych chýb a tu sú niektoré z nich. Smartphone sa občas sám od seba zreštartoval, čas od času nereagovalo tlačidlo „Domov“, čo sa dalo opraviť len soft resetom. Pri pripojení do počítača sa telefón takmer vôbec nenabíjal, neskôr sa dostal do reštartovacej smyčky. S počítačom sa mu nepodarilo spojiť, keďže nemal potrebné ovládače.

Teraz, keď už vieme, čo všetko nefunguje tak ako má, sa môžeme pustiť do bližšieho pohľadu na LG Nexus 4.

Dizajn

Takže to je Samsung Galaxy Nexus!“ – to si povie nejeden človek, ktorý sa pozrie na nový model Nexusu. Spredu sa LG Nexus 4 podobá na Galaxy Nexus z minulého roku. Má rovnaký tvar, zaoblený horný a spodný rámik, na prednej strane chýbajú akékoľvek hardwarové tlačítka, dokonca aj LED dióda zostala na rovnakom mieste.

Pri bližšom pohľade však objavíme pár detailov, v ktorých sa medzi sebou líšia. LG Nexus 4 má iný tvar reproduktoru pre telefonovanie a fotoaparát pre video hovory je viac v pravom hornom rohu.

Smartphony sa podobajú aj veľkosťou. Podľa našich meraní má Nexus 4 rozmery 134 x 69.2 x 9.2 mm a váži 139 gramov. To teda znamená, že nový Nexus je 1.5 mm nižší a takmer o 1.3 mm širší. Nexus od LG je hrubší o 0.3mm.

Čo však chýba sú piny pre pripojenie rôzneho príslušenstva. Samsung Galaxy Nexus mal takéto piny na pravej strane, no na novinke chýbajú. Na pravej strane nájdeme tlačidlo na vypnutie a zapnutie smartphonu a tlačidlá pre ovládanie hlasitosti sú na ľavej strane, no posunuté boli trochu vyššie. Pod tlačidlami na ovládanie hlasitosti nájdeme slot pre microSIM. Otvoríte ho pomocou pinu, ktorý vám príde so smartphonom alebo hoci aj pomocou ihly alebo iného ostrého predmetu. 3.5 mm jack sa presunul na vrchnú časť zariadenia a vedľa neho sa objavil aj druhý mikrofón (prvý je samozrejme na spodku).

Najzaujímavejšia dizajnová črta nového Nexusu je však jeho zadný kryt. Na dotyk ide o veľmi jemný povrch, ktorý pripomína sklo. Podľa všetkého je odolný voči poškriabaniu. Usúdili sme tak po tom ako sme sa ho bezvýsledne snažili poškriabať kľúčmi.

Aj napriek tomu, že v ruke zadný kryt pôsobí hladko sa pri bližšom pohľade objaví textúra v štýle „matrixu“ alebo známeho pozadia Androidu. Pozostáva z malých bodiek, ktoré pod rôznymi uhlami menia farbu z čiernej na šedú.

V ľavom hornom rohu nájdeme malý štvorček, v ktorom sa skrýva 8MPx fotoaparát a hneď pod ním je LED blesk. Vpravo dolu, hneď vedľa loga je umiestnený malý vertikálny pásik, ktorý slúži ako reproduktor.

Čo však na novom Nexuse nehľadajte je kov. Ako sme už spomenuli, zadná strana pripomína skôr sklo a boky smartphonu sú pokryté pogumovaným plastom. Na prednej strane zariadenia je po jeho obvode tenký pásik plastu, ktorý vyzerá akoby bol pochrómovaný.

Na otvorenie zadného krytu môžete zabudnúť, čo znamená, že nevymeníte ani baterku. Celkovo na nás však dizajn LG Nexus 4 zanechal výborný dojem. Jeho výzor je decentný, no zadná strana prináša niečo nové, svieže.

[nggallery id=151]

Displej

Narozdiel od jeho predchodcu dostal Nexus 4 IPS displej, čo znamená, že zamávame HD Super AMOLED a jeho Pentile technológii. Rozlíšenie zostáva rovnaké, teda 720 x 1280 pixelov a veľkosť displeja je 4.7 palca.

To, či je dotyková vrstva vstavaná priamo do displeja sa nám nepodarilo zistiť. Vyzerá to však tak, že špecifikácie displeja sú totožné tým, ktoré má Optimus G, ktorý disponuje takýmto typom displeja.

Obraz vyzerá fantasticky, kontrast, ostrosť a jas, všetky sú ďaleko lepšie než na Galaxy Nexus a veľmi podobné iPhone 5. Subjektívne bol pre mňa kontrast trochu horší než na iPhone 5, no zvyšné parametre boli veľmi podobné a rozhodne jedny z tých najlepších na trhu.

Aby ste si však displej poriadne užili, je nutné vypnúť si automatický jas, keďže väčšinou až priveľmi zníži jas.

Fotoaparát

Senzor, ktorý nájdete v novom Nexuse nemá 13MPx tak ako sme všetci dúfali, ide „len“ o 8MPx. Kvalitu fotografií už posúďte vy sami.

[nggallery id=150]

Aby sme boli féroví, tak je potrebné spomenúť, že tento skorý model mal problémy so softwarovým vylepšením a spracovaním fotiek. V automatickom režime mal tento prototyp problémy s vyvážením bielej, so zaostrovaním a často aj s nedostatkom saturácie a kontrastu.

Užívateľské rozhranie

Na Nexus 4 bohužiaľ beží Android 4.1.2. Bohužiaľ vravím preto, že väčšina ľudí (vrátane nás) verí a čaká na niečo nové. Koniec koncov, sám Google nás naučil, že s novým smartphonom príde aj nová verzia operačného systému. Stále veríme, že Google oznámi Android 4.2, ktorý bude bežať na Nexus 4.

  

Android 4.1.2 nemá oproti Android 4.1.1 žiadne zmeny. Ide o rovnaký „nahý“ Jelly Bean, ktorý sme už spomenuli.

 

Výkon

Model LG Nexus 4 je založený na štvorjadrovom čipe Qualcomm Snapdragon S4 (APQ8064) s 2GB RAM a GPU Adreno 320. Ide teda o úplne rovnaký čip ako Optimus G. Každé z jadier tiká na takte 1.5GHz. Aby sme prehovorili aj do duší geekov, prebehla zmena z 40nm technológie na 28nm technológiu, čo malo blahodárny vplyv na výdrž baterky.

  

Aj napriek výkonnému základu boli výsledky v benchmarkoch slabé. Pripísať sa to dá neustálym problémom so softwarom. V každodennom živote by ste však s novým Nexusom nemali mať žiadne problémy a to vrátane rýchleho UI, prehrávania HD videa bez akéhokoľvek problému a problém nebudete mať ani s hrami.

Naša testovacia verzia prišla len s 8GB internej pamäti, čo je asi najsmutnejší fakt dnešnej recenzie. Možno je tak málo miesta umiestňovaného len do prototypov a finálna verzia Nexus 4 príde už s 32 alebo 64GB. Je však taktiež možné, že predávať sa bude aj 8GB verzia, ktorá bude stáť oveľa menej než jej pamäťovo vyspelejší súrodenci.

Slovo na záver

Bolo by nerozvážne spísať klady a zápory smartphonu, ktorý ešte ani nebol predstavený a v testovaní bol len jeho prototyp. Nekonečné bugy kazili dojem zo zariadenia, ktoré má obrovský potenciál. Čo sa môže stať veľkým hitom je jeho displej, no na druhej strane nevieme, ako sa to nakoniec vyvinie s internou pamäťou.

Čo sa týka dizajnu, tam boli názory rozdelené do dvoch táborov. Pol redakcie sa do smartphonu zamilovala takmer okamžite, druhej polke sa nepáčil vôbec. Koniec koncov, bude to na každom z vás. Predstavenie tohto smartphonu sa totiž koná už 29. Októbra.

Zdroj: Onliner

Ďalšie odborné recenzie na smartfón LG Nexus 4 nájdete na Recenzie.SME.sk