Úvod Novinky Stane sa Nexus 10 s Exynos 5 a bezkonkurenčnou cenou spasiteľom 10...

Stane sa Nexus 10 s Exynos 5 a bezkonkurenčnou cenou spasiteľom 10 palcových Android tabletov? [Úvaha]

1

Dnes sa mala v New Yorku konať konferencia pod taktovkou Google, no bohužiaľ musela byť zrušená z dôvodu pretrvávajúcich problémov s hurikánom Sandy.

Google Nexus 7 môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>

Na tejto udalosti nám malo byť predstavených veľa noviniek, ktoré už mimochodom unikli medzi internetovú verejnosť. Jednou z nich je 32GB Nexus 7 s 3G, ďalšou Nexus 4, ktorý vyrobil LG.

Najdôležitejší produkt, na ktorý všetci čakajú je nový, väčší, 10 palcový tablet, o ktorom sa píše ako Nexus 10.

Paráda, máme tu ďalší Android tablet! Čo je však špeciálne na tomto kuse? Bude to len ďalší z tabletov, na ktoré sa zabudne hneď po tom ako ho predstavia?

Okrem toho, že príde s najnovšou verziou Android (Android 4.2 Jelly Bean), to bude prvý tablet, v ktorom uvidíme SoC (System-on-Chip) Exynos 5250.

V minulosti Samsung vyrábal SoC čipy série „A“ (hádajte pre koho), pre Apple, no nebol schopný ich využiť vo vlastných tabletoch.

Keďže určite viete o súdnych sporoch medzi Apple a Samsungom, ste možno postrehli aj to, že Apple už nechce odoberať od Samsungu ich súčiastky, vrátane čipov. Tie by mal podľa všetkého vyrábať TSMC, taiwanská firma, ktorá je známa tým, že vyrába čipy Nvidia Tegra 3 a Qualcomm Snapdragon.

Samsung Galaxy Tab GT-P5110TSAXEZ môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>

Zatiaľ čo sa môže zdať, že to je pre Samsung veľká strata, ide „len“ o päť percentný podiel profitu kórejskej firmy.

Do dnešného dňa boli čipy, ktoré vyrába priamo Samsung (Exynos), využité len v niektorých smartphonoch vyrobených Samsungom. Prvým tabletom, ktorý využil čip Exynos bol prvý 7 palcový Galaxy Tab, ktorý v sebe niesol jedno-jadrovú verziu.

Samsung však aj napriek tomu, že je jeden z najlepších a najväčších výrobcov čipov pre mobilné zariadenia nepoužíval svoje produkty v ich tabletoch a smartphonoch. Príkladom je Galaxy Nexus, tak isto ako aj druhá generácia Galaxy Tabu, kde boli použité čipy amerického výrobcu, Texas Instruments (OMAP). Severo-americká verzia Galaxy S3 dokonca používa čip Qualcomm Snapdragon.

Samsung i9250 Galaxy Nexus môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>

Exynos 4, ktorý bol vyrobený 32-nanometrovým procesom je dostupný v dvoj-jadrovej a štvor-jadrovej verzii a prednedávnom sa dostal do japonskej verzie Galaxy S3. Okrem Galaxy S3 ho môžete zahliadnuť aj v Galaxy Note.

Galaxy Note 10.1 bol vypustený na trh tento rok, no z jeho úspechu sme mali zmiešané pocity. Ide taktiež o jediný 10 palcový tablet, ktorý využíva Exynos 4. Aby ste si nemysleli, že Exynos 4 procesory sú neznámou tvárou, dvoj-jadrová verzia bola použitá v Galaxy S II.

Samsung Galaxy Note GT-N8000EAAXEF môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>

Najnovšia verzia dvojjadrového čipu Exynos 5 alebo 5250 tiká na takte 1.7GHz a využíva najnovšiu architektúru ARM Cortex-A15 so zabudovanou štvorjadrovou GPU ARM Mali T-604.

Nový Exynos 5 sa prednedávnom objavil aj v najnovšom Samsung Chromebooku, ktorý sa prevažne skladá zo Samsung komponentov: SoC, RAM, dipslej, flash pamäť a baterku poskytol Samsung a stojí len $250.

Podľa posledných správ bude Nexus 10 používať rovnaký Exynos 5 SoC so Samsung displejom, pamäťou, RAM, baterkou a WiFi/LTE čipmi.

Vďaka tejto výhode súčiastok od jednej spoločnosti sa predpokladá, že bude tento tablet stáť oveľa menej, než jeho rivali, hlavne základný model iPadu 4. generácie s Retina displejom, ktorý momentálne stojí okolo $500. WiFi verzia Nexus 10 by mohla stáť menej než $400 alebo dokonca len $349.

Nový Apple iPad 16GB Wi-fi MD328HC/A môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>

Za svoje peniaze však dostanete bezkonkurenčný displej s rozlíšením 2560 x 1600, čo je ešte viac, než iPad, ktorý má rozlíšenie 2048 x 1536.

Čo sa týka grafického čipu ARM Mali, tak sa predpokladá, že nebude až taká výkonná ako GPU, ktorú používa Apple A6 alebo Nvidia Tegra 3, čo by znamenalo menšiu nevýhodu pri intenzívnych 3D hrách. Na druhú stranu by však tento čip mal byť citlivejší k baterke, čo by mohlo znamenať lepšiu výdrž baterky, dokonca lepšiu než výdrž iPadov.

Tento tablet je však oveľa dôležitejší, ako sa môže zdať. Spolupráca Google a Samsungu je dôležitým krokom v boji proti ďalším výrobcom ako Apple a Amazon. Prináša totiž jednu výhodu a to nižšiu cenu a osvedčenú kvalitu, ktorá bola doteraz pri tabletoch len v našich snoch.

Zatiaľ čo sa Android smartphonom darí nad očakávania, o tabletoch sa to povedať nedá. Jedným z dôvodov je fakt, že výrobcovia ako Samsung neboli schopní priradiť zodpovedajúcu sumu niečomu, čo by sa výkonovo a funkčne dalo porovnať s iPadom.

Exynos 5 a skutočnosť, že Samsung dokáže vyrobiť všetky ostatné súčiastky „pod jednou strechou“ by mohlo znamenať, že nový Nexus 10 bude „spasiteľom“ medzi Android tabletmi.

Ako to vidíte vy? Je možné, že sa mýlime a Nexus 10 bude stáť toľko ako iPad. To však ukáže len čas.

Zdroj: ZDNet