Úvod Novinky Konkurencia Google má odteraz väčšiu hodnotu než Microsoft

Google má odteraz väčšiu hodnotu než Microsoft

2

Trhová kapitalizácia Google dnes prekročila Microsoft. Trhy sa stále hýbu, takže je možné, že Microsoft znovu predbehne Google, no z dlhodobého hľadiska to nie je až také pravdepodobné. Pre Google je to však veľmi dôležitý míľnik.

Ak sa pýtate, že čo to vlastne znamená tak sa pýtate správne. Situácia sa má tak, že samotné počítače už nie sú tak dôležité ako internet a zároveň operačný systém už vôbec nie je tak dôležitý ako samotný obsah.

Google je spoločnosť, ktorá je postavená na vyhľadávaní, ktorá pomáha ľuďom nájsť obsah a vydavateľom obsahu ho speňažiť. Android je v tomto biznise len vetvou, rovnako ako YouTube a ďalšie služby Google, no napriek tomu najviac výnosov prinášajú reklamy vo forme AdWords (a Adsense).

Je ťažké si predstaviť, že by Microsoft dokázal znovu rásť. Počítače sa stali vyspelým produktom. Operačný systém Windows si našiel svoje stabilné miesto a nevidíme u neho masívny rast ako pri Google.

Ale čo web? Stále rastie a rastie rýchlosťou svetla. Čo sa týka Microsoftu a webu, tak je to bieda. Nakoniec, sami musíte uznať, že Bing.com je na Google prikrátky a s video službou ako YouTube pre istotu ani nezačali. Rivalita sa preniesla aj na mobilné pole, kde sa Microsoft pokúsil ohroziť Google pomocou ich Windows Phone 7 a čoskoro s Windows Phone 8. Medzitým ako sa Microsoft snažil vymyslieť ako mu vôbec konkurovať, Google sa s Androidom stal mobilnou jednotkou.

Microsoft je lídrom starého technologického sveta. Ten svet, ktorý zahŕňal drahý operačný systém, ktorý bežal na lacnom hardware. Nový technologický svet zahŕňa operačné systémy, ktoré bežia na mobilnom hardware a na ktorých spustíte státisíce lacných aplikácií. Zabudnúť nemôžeme ani na cloudové prepojenie! Google a Apple to Microsoftu vôbec neuľahčujú.

Bill Gates je bezpochyby génius. Je to kráľ éry počítačov a navždy bude. Je veľmi vzácne aby sa technologická firma udržala na výslní tak dlho ako Microsoft, keď sa svet menil rok, čo rok. Pohyb na burze nám však jasne napovedá, kde leží budúcnosť a pri Microsofte to nie je.

Aké z toho máte pocity vy? Ste radi, že sa Google prehúpol cez Microsoft? Je jeho ďalšia zastávka Apple?

Zdroj: AndroidCentral