Úvod Konkurencia Apple iPhone 5 vs. HTC One X

iPhone 5 vs. HTC One X

0

Včera sme proti novému produktu od Apple postavili vlajkovú loď Samsungu, dnes sa proti nemu postaví vlajková loď firmy HTC. Tak isto ako pri Samsung Galaxy S3 nejde len o špecifikácie. Ide o celkové prostredie Androidu, ktoré HTC umožnilo vyniknúť a ponúknuť nám skutočne výborný zážitok z operačného systému, čo priamo konkuruje tomu od Apple.

[table id=3 border=“0″]

Displej

Ako sme už neraz spomenuli, displej na novom iPhone 5 je vcelku veľká vec. Video sa pozerá lepšie vo formáte 16:9 a sme radi, že to konečne pochopili. Samozrejme, že sa užívatelia stretnú s problémami pri inom rozlíšení displeja, no nevidím v tom žiadne problémy.

Najdôležitejším faktorom pri tejto maškaráde bude zistenie, že ako sa bude novej in-cell technológii dariť proti už zabehnutej Super LCD2 technológii, ktorú využíva HTC One X. Nový displej iPhone 5 sme videli len cez internet, no ako poznáme Apple, bude veľmi prepracovaný. Vieme, že displej na HTC One X je jeden z najelpších, ak nie ten najlepší, ktorý je momentálne použitý v smartphonoch. Nevieme sa dočkať ako vyzerá nový displej od Apple naživo, pretože čo sa týka špecifikácií, celkom sa na seba podobajú.

 

CPU a RAM

Rozdiel v SoC (system on chip) medzi dvoma verziami HTC One X sa prejaví len keď si zapnete hru. Qualcomm verzia so Snapdragon S4 navyše dokáže vyprodukovať výbornú výdrž batérie a to aj pri hladnej LTE anténe.

Očakávame, že Apple si toto taktiež postrážil a že ich chip A6 bude k baterke nežný ako vy k svojmu novému smartphonu.

Samozrejme nemôžme odignorovať hranie hier. Väčšinu času bol Apple kráľom na hracom poli hier. To sa zmenilo po tom, ako sa na Play Store objavili optimalizované tituly pre zariadenia s Tegra 3, ktoré ponúkli veľmi prepracovanú grafiku bez väčších zásekov. Či už máte radi Nvidiu alebo ju naopak nenávidíte, nemôžte jej odoprieť fakt, že čo sa týka hier, snaží sa ako môže.

 

Pamäť

iPhone 5 si môžete kúpiť v troch variantách, v 16 GB, 32 GB alebo v 64 GB variante. HTC si zvolilo rozdielny prístup. Pre Európu ponúkajú 32 GB verziu, čo je zlatá stredná cesta, no pre USA zvolili len 16 GB a bez možnosti slotu pre SD kartu je to veľmi dôležitý faktor.

Samozrejme, že sme ovplyvnení tým, že sme Android fanúšikovia, no musíme uznať, že mať viac možností je určite lepšie a preto v tomto víťazí Apple.

 

Konektivita

Obidva modely prichádzajú s veľkým arzenálom možností konektivity. Od Bluetooth 4.0 k 802/11 b/g/n WiFi v 2.4 a 5 GHz pásme. Taktiež majú celkom slušnú zbierku senzorov, ktoré pokryjú všetko čo vy alebo vývojár potrebujete.

A žiadne NFC? Prečo do nového iPhone 5 nevložili niečo, čo ľudia skutočne chcú?

 

Veľkosť a hmotnosť

Jediný človek na celom svete, ktorý vám povie, či je telefón tej správnej veľkosti ste vy samotní. Obidve veľkosti majú svojich fanúšikov, HTC One X vám však ponúkne viac displeju.

 

Fotoaparát

V obidvoch prípadoch vidíme veľmi kvalitné komponenty spolu so špeciálnym firmwarom (a v prípade HTC aj hardwarom), ktorý prinesie fotky k životu. Všetci vieme aký kvalitný je foťák v HTC One X, niekedy ho používam pre odfotenie fotiek sem na web. Očakávame preto, že fotoaparát v novom iPhone 5 bude rovnako výborný.

Kvalita fotiek sa však nedá porovnať cez internet, takže hneď ako budeme nejaké mať sa k tejto kategórii vrátime.

 

Software

Na Sense sa veľa ľudí sťažuje. No tí, čo sa sťažujú musia pochopiť, že veľa ľudí ho má veľmi rado.

Apple taktiež priniesol niekoľko vylepšení priamo do ich iOS 6. Teraz si môžete navoliť mód (do-not-disturb – nerušiť) alebo si môžete odfotiť 28 MPx panorámu priamo z fotoaparátu. Zatiaľ vám veľa nevieme povedať, hlavne kým ešte nie je na všetkých Apple zariadeniach.

Za faktom, že si veľa ľudí Jailbreakne iPhone je to, že hardware na iPhone dokáže oveľa viac, než mu Apple normálne umožňuje. Jednoduché usporiadanie ikoniek na ploche je „o ničom“ a nutnosť navštíviť Cydiu a tým si porušiť záruku by už v roku 2012 nemalo platiť. Tí používatelia, ktorí sa tak tešili z nového centra notifikácií by pravdepodobne ocenili dynamický obsah na ich domovskej obrazovke. Bohužiaľ pre nich, nestalo sa tak.

Piaty riadok ikoniek to nijak nenapravuje a preto je HTC One X jasným víťazom.

 

Ekosystém

Google sa snaží ako môže aby dohnal to, čo zameškal a tak sa obsahovo vyrovnal Apple. Keď si kúpite Android zariadenie, tak nebudete ukrátení o žiadnu dôležitú, či menej dôležitú aplikáciu, keďže Play Store priam srší novými aplikáciami a ich aktualizáciami. Dokopy tam nájdete cez pol milióna aplikácií, hier a widgetov. Na druhej strane tu však máme hudbu, v ktorej nekompromisne vyhráva Apple s iTunes a preto mu tu patrí prvá priečka.

Uzatvorený ekosystém Apple sa však nedá odignorovať. Kľudne to nazvite záhradou s vysokým plotom, no pre väčšinu z nás je to väzenie. Apple (bachar) rozhodne čo je pre vás dobré a čo nie, to sa nám vôbec nepáči.

S HTC One X dostanete prístup k aplikáciám z Google Play alebo z akéhokoľvek populárneho app store alebo priamo od vývojára pomocou .apk súboru. Toto je presne tá otvorená platforma o ktorej vždy hovoríme. Platforma na ktorej si môžete so svojím hardwarom robiť čo chcete, keď ste si zaň už toľko zaplatili.

Kým to Apple nezmení, HTC a všetky ostatné Android zariadenia ostanú na prvej priečke.

 

Slovo na záver

HTC One X je na trhu už nejaký ten Piatok, no myslím si, že stále má čo ponúknuť a to aj vedľa najnovšieho zariadenia od Apple. Možno to je dôvod, prečo Apple tak bojoval za jeho zákaz v USA.

Ak si vyberiete iPhone, tak na vás nebudeme zazerať. Ak je to zariadenie, ktoré je pre vás to pravé a baví vás jeho používanie, tak si ho kúpte. Stále si však myslím, že HTC One X ponúka veci, ktoré Apple nedokáže a preto vám ho s čistým svedomím odporúčam. Ak by ste sa o HTC One X chceli dozvedieť viac, prečítajte si našu recenziu.

Zdroj: v spolupráci s AndroidCentral