Úvod Neprehliadnite vlavo Google Fiber a Fiber TV: Prečo stále nemôžeme uveriť tomu, ako pozadu...

Google Fiber a Fiber TV: Prečo stále nemôžeme uveriť tomu, ako pozadu je Slovensko

1

Google oznámil svoje nové služby, Google Fiber a Fiber TV už v Júli, no zatiaľ len pre jedno mesto v USA. Obyvatelia Kansas City si tak užijú niečo, čo by mnohí z nás nazvali rajom na Zemi. Google totiž ponúka niečo, čo sme ešte u nikoho nevideli. Google Fiber totiž ponúka rýchlosť internetu až 1Gb/s a Fiber k čomu dostanete tablet Nexus 7 a 1TB na Google Drive. A cena? Čítajte ďalej.

Google Fiber

Začneme internetom, keďže v tom vidí celý svet najväčší pokrok a zmenu voči terajším internetom. Google v Kansas City zaviedol gigabitový internet. Čítate správne, gigabit alebo inak, 1000 Mb/s, čo sa rovná 125MB/s. Internet snov? Určite áno!

Tam však dobroty od Google nekončia. K samotnému dostanete network box, ktorý zvláda tak vysoké rýchlosti a 1TB voľného miesta na Google Drive, takže už nikdy, resp. pri takej vysokej rýchlosti aspoň na chvíľu nebudete mať problém s voľným miestom. Možno si myslíte, že niečo tak šialené musí byť tak drahé, že si to väčšina ľudí nebude môcť dovoliť. Z časti aj máte pravdu, cena za takúto službu je jedna z tých drahších.

Google taktiež ohlásil, že neplánuje žiadne obmedzenia a tak môžete sťahovať tak veľa, ako sa vám páči.

Cena (Google Fiber): 70 USD/mesiac = 53 Eur/mesiac = 1300 Kč/mesiac

Cena (Orange Doma): 100Mbps/1Mbps Down/Up = 14.99 Eur
Cena (Telekom Optik): 60Mbps/6Mbps Down/Up = 25.99 Eur

Fiber TV

Google Fiber nie je jediné, čo pre nás Google prichystal. Chystá sa aj Fiber TV, čo je internetová televízia, ktorá funguje pomocou rovnakého pripojenia ako super rýchly internet. Ku Fiber TV dostanete bluetooth ovládač, vyhľadávacie prostredie, ktoré vyzerá tak trochu ako Google TV, len oveľa krajšie a jednoduchšie. Vďaka 2TB disku, ktorý k vám poputuje hneď po objednávke si budete vedieť nahrať až 500 hodín HD filmov a iných programov. Google okrem toho pracuje na aplikácii, ktorá bude fungovať ako ovládač pre iOS a Android.

Výber programov vo Fiber TV

Google medzi časom doplnil aj programy ako ESPN, Disney Channel, Cartoon Network, CNN a ďalšími kanálmi.

Cena (Google Fiber): 120 USD/mesiac = 91,5 EUR/mesiac = 2228 Kč/mesiac (1 Gbps up/down internet + 200+ programov)

Cena (Orange Doma): 19.99 Eur/mesiac (15 programov) + (100/1Mbps internet) + telefón (30 minút)
Cena (Telekom Optik): 32,99 Eur/mesiac + (30/3Mbps internet)

Google sa vyjadril aj k ich „Network boxu“, ktorý prináša gigabitové routovanie, WiFi, štyri ethernetové porty a „jednoduché spravovanie siete“. Rovnako vyzerajúci „storage box“ má v sebe 2TB pamäte a správa sa ako DVR pre všetky zariadenia v dome. Každá televízia bude potrebovať malý TV box, ktorý jej umožní pracovať s ďalšími dvoma zariadeniami. Okrem toho bude vedieť pracovať s YouTube a Netflix (služba pre pozeranie online filmov). Aby sa nezabudlo, každý TV box bude fungovať ako WiFi access point, takže už nikdy nebudete mať v dome málo signálu.

Aby sa vám to nezdalo málo, Google vám k balíčku pribalí Google Nexus 7 tablet úplne zadarmo.

Cena za montáž začína na $300, no ak sa upíšete na 2 roky, tak bude zadarmo. Cena za samotnú službu je $120 na mesiac, čo vám zabezpečí prístup k 1Gbps internetu, všetkým kanálom na Fiber TV a programy na požiadanie z archívu.

Za $70 dostanete spomínaný internet s 1TB úložiskom na Google Drive. Google taktiež zverejnil aj limitovanú možnosť zavedenia „priemerného internetu“ úplne zadarmo, čo vám prinesie 5Mbps linku, no za $300 montáž.

Google sa montáž do rôznych štvrtí Kansasu rozhodol riešiť po svojom. Na svojom webe spustit pred-registráciu, ktorá stojí 10 dolárov. Tá štvrť, od ktorej dostal najviac pred-registrácií dostala Google Fiber ako prvá.

Google Fiber je krok vpred k modernejšej budúcnosti bez limitov a predražených rýchlostí, ktoré tu sú s nami už desaťročie. Je čas zrýchliť a Google nám ukazuje ako to má vyzerať. Koľkí z vás by boli ochotní zaplatiť za Google Fiber?

[poll id=“39″]