Úvod Neprehliadnite vlavo China Labor Watch: Samsung fyzicky a verbálne týra svojich pracovníkov

China Labor Watch: Samsung fyzicky a verbálne týra svojich pracovníkov

2

Po $1 miliardovej prehre Samsungu proti Apple je tu ďalší škandál. Samsung údajne neposkytuje dostatočne vhodné podmienky pre svojich pracovníkov vo výrobných halách.

China Labor Watch obvinil Samsung z využívania svojich zamestnancov, ktorí majú byť verbálne a fyzicky zneužívaní a z donucovania ich pracovať viac než 100 hodín nadčasov každý mesiac.

Organizácia so sídlom v New Yorku tvrdí, že inšpekcia minimálne šiestich tovární Samsungu a dvoch ich dodávateľov poukázala na to, že Samsung svojim pracovníkom neposkytuje ochranný odev. Pracovníkom bolo taktiež zakázané si počas pracovnej doby sadnúť a fyzické, či verbálne násilie je tiež na bežnom poriadku.

Samsung je naväčší výrobca spotrebiteľskej elektroniky vrátane obalov na mobily, mobilných telefónov, TV, tlačiarní, DVD prehrávačov, atď. Spoločnosť zamestnáva 24,000 pracovníkov.

China Labor Watch spísala report, v ktorom poukazuje na násilie, ktoré bolo spozorované ich tajnými agentami, ktorí sa tajne dostali do tovární. Organizácia taktiež spravila rozhovory s pracovníkmi mimo ich pracovnú dobu.

Samsung priznal, že takéto podmienky „mohli vzniknúť“ kvôli zvýšenému dopytu, no uistil médiá, že okamžite preskúma dané problémy.

Juho kórejská spoločnosť však odmietla tvrdenie, že zamestnáva neplnoletých zamestnancov. Tvrdí, že spoločnosť nesie „nulovú toleranciu“ voči podobným praktikám. China Labor Watch naopak tvrdí, že jeden z dodávateľov Samsungu, HEG Electronics deti zamestnáva, na čo Samsung reagoval, že preskúma všetkých 250 dodávateľov po celej krajine a ak sa obavy skutočne potvrdia, tak nebude váhať a s HEG Electronics ukončí zmluvu.

Apple mal minulý rok podobný problém, ktorý sa taktiež odohral v Číne. Americká spoločnosť však odpovedala rýchlo a Tim Cook nakoniec odletel do Číny aby navštívil ich výrobné továrne. Apple sa neskôr pridal do „Fair Labor Organization“, čo je organizácia, ktorá monitoruje pracovné podmienky v továrňach amerických spoločností v Ázii a špeciálne v Číne. Minuloročná kauza s Foxconn zasiahla Apple veľmi ťažko. Obvinení boli z násilia voči ich zamestnancom. Foxconn odvtedy zvýšil svojim pracovníkom mzdy a povolil anonymný audit.

So Samsungom to je rovnaká situácia. Uvidíme ako zareaguje.

Zdroj: Guardian