Úvod Neprehliadnite vlavo Recenzia: Sony Xperia Sola

Recenzia: Sony Xperia Sola

2

Dnes sa pozrieme na mid-end smartphone od spoločnosti Sony Mobile. Ide, ako už nadpis napovedá o novú Sony Xperia Sola. Tento malý šikovný telefón disponuje s nejednou funkciou, ktorá priláka veľa ľudí. My sa pozrieme na to, čo sa nám páči a čo by sme radi zmenili. Čítajte celú recenziu.

 

Začneme tým, čo vidíte ako prvé, keď sa na nejaký smartphone pozriete, jeho prevedením.

 

Dizajn

V niektorých ohľadoch je navrhnutie mid-range telefónu, teda zariadenia, ktoré nieje vlajkovou loďou, no zároveň ani nieje v najlacnejšej kategórii veľmi ťažké. Táto logika vzniká pri fakte, že mid-range zariadenie musí byť dostatočne odolné a lacné na výrobu, no na druhej strane musí disponovať prvkami, ktoré ho vytrhnú z davu. Xperia Sola je výborným príkladom toho, ako sa to má robiť. Keď ju porovnáme s vlajkovou loďou Xperia S, má menší displej a chýbajú jej niektoré funkcie, no stále vám ponúkne dosť svojho Xperia šarmu.

 

Po fyzickej stránke má Sola veľa spoločného s Xperia S. Rovnaké ostré rohy s rovnakou troj-tlačítková navigáciou pod displejom z nej robia malého súrodenca vyspelej Xperie S. Páči sa nám zadný kryt, ktorý pôsobí mäkko na dotyk a preto sa drží veľmi príjemne a tak isto sa nám páči ako boli umiestnené tlačítka pre pridávanie hlasitosti, vrátane tlačítka špeciálne umiestneného pre ovládanie kamery.

Sola v sebe nesie LCD displej od Sony, tak isto ako aj Xperia S, no je o trochu menší, celkovo na nás čakalo 3,7 palcov. WVGA rozlíšenie znamená, že narozdiel od Xperia S dostanete menej pixelov na centimeter, no naozaj sa budete musieť snažiť aby ste našli rozdiel. Farby sú na druhú stranu už menej úspešné. Namiesto pekného tieňovania sa na displeji vyskytujú pásy rôznych odtieňov, čo nijak neovplyvní používanie telefónu, no vyzerá to nepríjemne.

 

Sony okrem iného predstavila novú technológiu, ktorá sa volá Floating touch technology. Väčšina smartphonov má kapacitný dotykový displej, kde je každý dotyk reprezentovaný impulzom, ktorý sa neskôr vypočíta v procesore. Sola používa Floating touch dokopy s kapacitným dotykom, takže dokáže zaregistrovať vstup až z výšky 22mm nad povrchom displeja. Toto však momentálne funguje len vo webovom prehliadači a aj to len pre označenie odkazov. Celé odkazy si nemôžete vybrať a nemôžete ani posúvať stránku hore a dole. Každopádne je to zaujímavý koncept, no momentálne úplne zbytočný, keďže nemá žiadnu podporu.

Narozdiel od svojej konkurencie, Sony zaručilo prístup k baterke a tak isto do Xperia Sola zaradili aj microSD slot pre rozšírenie 8GB internej pamäte (z ktorej 5GB sa dá použiť na nové aplikácie a iný obsah). Samozrejme nemôže chýbať ani 3.5mm jack pre slúchatká a port pre micro-USB, ktorý sa používa pre nabíjanie a prenos súborov.

 

Musím však na koniec dodať, že po niekoľkodňovom používaní začala Xperia Sola vŕzgať doslova ako staré dvere a preto je kvalita spracovania veľmi otázna. Otázne je aj to, či je to problém modelu, ktorý sme mali na testovanie alebo je to celoplošný problém ovplyvňujúci tisícky ľudí. V tomto nám budete musieť pomôcť.

 

Cenový prehľad

Graf ceny produktu Sony Xperia Sola poskytuje server Heureka.sk

Používanie a výkon

V snahe znížiť ceny a sprístupniť svoje zariadenia pre masy vďaka zariadeniu ako je Xperia Sola, je príjemné vidieť, že aj napriek svojej nižšej cenovej „váhe“ ostáva zážitok z používania veľmi podobný tomu z Xperia S. Na Sole dostanete Sony NXT user experience, čo je užívateľské prostredie podobné tomu od HTC (HTC Sense) alebo od Samsungu (TouchWiz). Nám sa NXT celkom páči. Je oveľa menej prefarbičkovaný než Sense od HTC a zdá sa, že je taktiež oveľa šetrnejší. Aj napriek svojmu pomalejšiemu dvojjadrovému 1GHz procesoru a 512MB RAM je zážitok z prepínania, presúvania obrazoviek a zapínania aplikácií prekvapivo dobrý, kde sa so zaseknutiami stretnete len sem-tam.

 

Špecifikácie tohoto telefónu taktiež znamenajú, že nebudete mať problém spustiť akúkoľvek aplikáciu z Google Play. Z Google Play sme na Solu spustili jedny z najnáročnejších aplikácií a zvládla to bez väčších manierov, no na 3D hry sa nechystajte.

Je však zarážajúce, že telefón, ktorý sa na trh vypustí v strede roku 2012 má stále zastaralú verziu Androidu – Gingerbread (Android 2.3). Novší a vypracovanejší Android, Ice Cream Sandwich prináša radu vylepšení, či už výkonovo alebo aj funkcionalitou a preto dúfame, že sa Sony rozhodne Solu aktualizovať skôr než bude neskoro.

 

Komunikácia

Sola má tak ako štvorpásmové 2G tak aj štvorpásmové 3G, čo vám umožní pripojiť sa na 3G sieť T-Mobilu, Orange ako aj O2. Toto znamená, že v mestách pokrytých frekvenciami, ktoré podporujú HSPA+ by ste s takýmito rýchlosťami nemali mať žiadny problém. Sola bohužiaľ nepodporuje 1800MHz 4G frekvenciu. Na internet sa dostanete aj pomocou Wi-Fi (802.11 b/g/n) a toto zariadenie dokáže takisto zdieľať svoj 3G internet pomocou svojej hotspot funkcie.

 

Kvalita hovorov bola pri našich testoch výborná, s dobrým signálom pri pripojení a so žiadnymi prerušeniami. S emailom a SMSkami na Sole nebudete mať žiadny problém, jediné odporúčanie, ktoré vám však môžeme dať je okamžite si zaobstarať lepšiu klávesnicu (SwifKey 3, SlideIT, atď.).

Sola má v sebe tak isto aj NFC čip, čo znamená, že dokáže komunikovať s ostatnými zariadeniami, ktoré taktiež používajú takýto čip. Zatiaľ čo čakáme, kým sa rozbehne nakupovanie pomocou NFC, tak Sony do balenia pribalila aj 2 NFC SmartTagy. Tieto tagy okamžite zmenia nastavenie telefónu, vrátane niekoľkých hardwarových funkcií ako Wi-Fi alebo GPS. Ďalšie momentálne využitia NFC zahŕňaujú párovanie dvoch zariadení, ako napríklad mobilného telefónu a bezdrátového reproduktoru. V ďalšom roku predpokladáme zvýšený počet takýchto tagov.

 

Kamera

Nenechajte sa zmiasť 5 megapixelovým rozlíšením kamery. Celkový počet pixelov jej síce môže chýbať, no fotky robí rovnakej kvality ako taký 12 megapixelový foťák na Xperia S. Po odfotení sa na displeji zobrazia fotky plné farby, vďaka technológii z Bravia Engine a auto-focus je veľa krát veľmi presný a ostrý. Tento foťák nerobí fotky tak rýchlo ako ostatné modely, no výsledok je väčšinou viac než dobrý.

 

Multimédia

Multimédia sú dôležitým aspektom akéhokoľvek smartphonu, v ktorom Sony Xperia Sola samozrejme nezaháľa. Aj keď si v multimédiách vedie skutočne dobre, niektoré funkcie jej stále chýbajú alebo boli ošklbané ako sliepka pri zabíjačke. Videá a fotky sú vďaka Bravia Engine naozaj krásne – je to software, ktorý sa pokúša fotky a video „vyčistiť“ od digitálneho šumu a tak vylepšiť ostrosť a saturáciu obrazu. Výsledok je takmer vždy lepší než bez jeho použitia.

Ak by ste chceli video prehrať na niečom väčšom ako napríklad na TV, máte možnosť streamu pomocou Wi-Fi a DLNA protokolu. Aby to však fungovalo, je potrebné aby vaša TV mala tak isto možnosť príjmať signál cez DLNA alebo musíte mať prídavné zariadenie, ktoré vám takúto možnosť sprístupní.

Limitované miesto, ktoré dostanete k tomuto telefónu je len ďalšou prekážkou, ktorú budú musieť milovníci filmov, aplikácií a hudby preskočiť. Na začiatku vám Xperia Sola ponúkne skromných 5GB pamäte, čo podľa nás stačí na ukladanie fotiek a strohý výber hudby, no rozhodne nestačí na kolekciu videí, či dokonca filmov.

 

Slovo na záver

Sony Xperia Sola je úctyhodný smartphone, ktorý si svoje miesto našiel v strednej kategórii, s dobrým výberom funkcií a slušným výkonom. Niektoré problémy, ako príliš malý 3.7 palcový displej, s problematickým zobrazením farieb a nekvalitným spracovaním môžu byť pre niekoho dostatočné dôvody na to, aby do tohoto zariadenia neinvestoval ani čas, ani peniaze. Okrem toho reputáciu tohoto zariadenia poškodzuje aj obmedzené využitie pre multimediálne účely ako aj limitovaná vnútorná pamäť bez microSD karty od výrobcu. Ak sa však dokážete preniesť cez tieto problémy, Sola má toho pre vás viac než dosť.

Cítime však, že priemerná cena € 305 je pre toto zariadenie privysoká. Niektorí predajcovia zvyknú znížiť cenu oveľa lukratívnejšieho modelu Sony Xperia S už pod €400, čo z tohoto duelu robí naozaj dilemu. Ak viete obetovať ten cenový rozdiel naviac, určite si zaobstarajte Sony Xperia S, ktorá vám ponúkne neporovnateľne lepší dipslej, funkcie a spracovanie.

Ďalšie odborné recenzie na smartfón Sony Xperia Sola nájdete na Recenzie.SME.sk

Za zapožičanie tohoto zariadenia ďakujeme spoločnosti Sony Mobile.