Úvod Neprehliadnite vlavo Recenzia: LG PRADA 3.0

Recenzia: LG PRADA 3.0

0

Na stredoeurópskom trhu je k dispozícii okolo 200 rôznych Android zariadení so širokou škálou spracovania, veľkosti, výkonom hardware-u a samozrejme cenou. Len jedno z nich sa však môže popýšiť puncom luxusnej talianskej značky PRADA a snaží sa poskytnúť svojim používateľom ozajstnú originalitu. Aká LG PRADA 3.0 teda naozaj je?

 

Špecifikácia

  • Dvojjadrový procesor 1 GHz OMAP 4430
  • LCD displej NOVA Plus, dotykový (kapacitný), 16 mil. farieb, 480 x 800 b.
  • 8 Mpix, fotoaparát, LED blesk, autofokus, záznam Full HD videí.
  • 1,3 Mpix kamera pre videohovory
  • 1 GB RAM
  • Interná pamäť 8 GB + microSD
  • 1500 mAh batéria
  • NFC
  • Android 2.3.7 + PRADA UI

 

Prvý dojem

Elegantne a luxusne už pôsobí samotné balenie. Tmavá krabica v tvare kocky s logom PRADA a Saffiano vzorom (dizajn kože charakteristický pre značku PRADA), v ktorej je po otvorení na vrchu uložené samotné zariadenie na podložke s povrchom pripomínajúcim mikroplyš. Príslušenstvo je umiestnené pod touto podložkou. Po chvíľkovom omakaní smartfónu mám dobrý dojem. Nič nevŕzga, uchopenie je fajn celkový dizajn je…

[nggallery id=127]

 

Aktuálny cenový prehľad

Graf ceny produktu LG P940 Prada 3.0 poskytuje server Heureka.sk
 

Dizajn

Kedže sa má jednať o „imidžové“ zariadenie, na dizajn sa pozrieme trochu bližšie. Rozmery zariadenia sú 128 x 69 a telo je tenké len 9 mm, čo elegancii len pridáva. Čelnú stranu tvorí sklo odolné voči bežnému zaobchádzaniu a poškriabaniu s tmavým podkladom a na vrchnej časti sa hrdo vyníma strieborný nápis PRADA. Okolo zariadenia je kovový rám s úplne zaoblenými hranami, takže držanie smartfónu je príjemné a vďaka samotnému rámu máte pocit pevnosti. Horšie to je zo zadnou stranou. Po otočení a preskúmaní zariadenia som narazil na obyčajný plastový kryt, ktorý pôsobil nesmierne lacno. Nezachránil to ani Saffiano vzor a logo PRADY, ktoré boli na kryte, podobne ako na balení použité. Naozaj sa nedala použiť aspoň napodobenina kože? (viď. Blackberry Bold). Po dlhšom používaní som však natrafil na jednu výhodu krytu, ktorý odolal aj nešetrnejšiemu používaniu a nebol na ňom ani škrabanček. Štýlovo pôsobia aj konektory a tlačidlá na zariadení.

[nggallery id=128]

Pri zadnom kryte ma zaujala ešte jedna vec. V strede otvorov pre reproduktor sa nachádzal nešpecifikovaný plastový hrb. Nie som si istý, či slúži na jemné podvihnutie zariadenia pri položení displejom hore, aby sa zabránilo stlmeniu zvonenia pri prichádzajúcom hovore, alebo je to nedokonalosť pri výrobe, čo je pri takomto zariadení naozaj škoda.

 

Konektory, tlačidlá…

Pokiaľ by ste si chceli pripojiť slúchadlá alebo nabíjačku klasicky do spodnej časti zariadenia máte smolu. Všetky sú totižto umiestnené  v hornej časti zariadenia, čo v prípade nabíjačky nepovažujem za šťastné riešenie. Pri slúchadlách alebo zapojení externých reproduktorov s 3,5 mm jackom bolo umiestnenie skôr výhodou. Pri samotnom microUSB konektore ma očarila štýlová zasúvacia „záslepka“. Na vrchu zariadenia nájdeme ešte dve tlačidlá, jedno slúžiace na uzamykanie obrazovky a druhé slúžiace pre Party funkciu. Pokiaľ sa budete nachádzať na oslave alebo firemnej akcii a bude sa chcieť s niekým odfotografovať, stačí zaujať pózu, stlačiť dané tlačidlo a to aktivuje prednú kameru a okamžite zhotoví fotku. Na pravej strane zariadenia nájdeme štandardne ovládače hlasitosti, ktoré sú ťažšie hmatateľné a pri pridávaní hlasitosti sa niekedy potrápite. Skvelým detailom však je, že pomocou nich rozsvietite displej.

[nggallery id=129]

Pod displejom nájdeme štyri kapacitné tlačidlá, ktoré však odporúčame zo začiatku nastaviť tak, aby svietili nepretržite poprípade predĺžiť čas ich svietenia. Defaultné nastavenie ich totižto rozsvieti iba na chvíľku a zhasnú vždy v tú najnevhodnejšiu chvíľku. Časom si na ich pozíciu a funkčnosť zvyknete a budete ich používať intuitívne.

Páčili sa mi slúchadlá dodávané k zariadeniu, ktoré ma však nezaujali reprodukciou hudby, ktorá je priemerná, ale svojim vzhľadom. Krajšie slúchadlá dodávané k smartfónom som ešte nevidel. (HTC s Beats audio príslušenstvom je pochopiteľne iná liga)

 

Užívateľské prostredie

Užívateľské prostredie v kombinácii s Androidom 2.3.7 (aktualizácia na ICS v priebehu 3. štvrť roku) je vyladené dobre, bežné operácie PRADA zvládala hladko, nebol problém zo surfovaním na internete, zdieľaním súborov poprípade s počúvaním hudby a pozeraním videí. Problém nastal až keď sme vyskúšali napríklad živé pozadie zo série najnovších Xperii alebo sťahovanie filmu z Wi-Fi pripojenia v kombinácii hrania hry PES 2012. Hardware zariadenia jemne nestíhal a výsledkom boli mierne zbrzdené reakcie a lagy. Nikdy sa nám však nestalo, že by zariadenie „zamrzlo“ úplne a museli sme použiť známi ťah vybrania baterky a znovu zapnutia. LG dokonale šlapalo ako hodinky.

[nggallery id=136]

Kontroverzný je dizajn samotného užívateľského prostredia. Zo začiatku som bol nadšený originálnej čierno bielej kombinácie, ktorá sa úplne vymykala z dizajnovej línie ostatných prostredí a launcherov konkurencie. Časom ma však jednoducho omrzel, no nahradiť ho niektorým z launcherov z Play Store by už zariadenie prišlo o svoju originalitu. Pokiaľ vás ale black/white štýl prostredia očaril, aj tak vám ho pokazia vami nainštalované aplikácia a widgety, ktoré sú pochopiteľne farebné a po umiestnení na plochu pôsobia rušivo. Príkladom je aj predinštalované počasie, ktoré má čierno biely widget ale po otvorení tejto aplikácie vás čaká farebná animácia.V samotnom menu to aspoň zachránila kategorizácia, kde sú zvlášť pokope LG aplikácie, Google aplikácie a vami nainštalované aplikácie a hry. LG PRADA poteší funkciami ako SmartShare, Wi-Fi Direct, NFC a ponúka vlastný obchod s aplikáciami Smart World. Môžete si tiež v nastaveniach zmeniť písmo celého systému alebo stíšiť zvonenie a zastaviť prehrávanie hudby otočením zariadenia displejom na dol.

[nggallery id=137]

 

Displej/fotoaparát

WVGA displej má 4,3 palca, rozlíšenie 480 x 800 pixelov, hustotu 217 ppi a 16 miliónov farieb. Čitateľnosť na slnku ako aj zobrazovanie farieb je dobrá, ale AMOLED displej by pristál zariadeniu viac. Vďaka konštrukcii zariadenia a jeho pravým uhlom bude pre ľudí s menšou rukou problém dočiahnuť na celý displej zariadenia aj napriek 4,3 palcom, ktoré nie sú až taký extrém. Gorilla Glass ako aj funkcia automatického jasu je samozrejmosťou.

8 megapixelový fotoaparát dokáže vytvoriť naozaj kvalitné fotografie s funkcionalitou makra, vyvážením bielej, poprípade panorámou. Pekné snímky spravíte aj v noci len sa musíte trošku pohrať so vzdialenosťou foteného objektu vzhľadom na osvetlenie diódy a záberu šošovky. K záznamu videí o kvalite 1080p niet ani čo dodať, sú perfektné.

 

Pamäť/ benchmark

LG PRADA 3.0 je vybavená 8 GB pamäte pričom na vaše médiá je vyčlenený priestor 4 GB. Ostatné úložisko skonzumuje systém a jeho aplikácie. Nič vám však nebráni do zariadenia vložiť pamäťovú kartu s veľkosťou až 32 GB.

Smartfón je vybavený dvojjadrovým procesorom s taktom 1 GHz, 1GB pamäťou RAM a grafickým čipom PowerVR SGX540 čo stačí aj na náročnejšie operácie a hry, ale extrémne výkony nečakajte. Svedčia o tom výsledky výkonostných testov, ktoré sme spravili prostredníctvom dvoch rôznych aplikácii.

  

 

Batéria

Štandardom dnešných smartfónov je výdrž batérie cca jedného dňa a večerné nabíjanie je rutinou. Výnimkou nie je ani LG PRADA 3.0. Pri 50 percentnom nastavení jasu a približne polovici dňa aktívneho Wi-Fi pripojenia sme sa dostali na výdrž 21 hodín. Samozrejmosťou bolo surfovanie po nete, sociálne siete, asi 40 minút hovoru a 30 sms správ, úplná synchronizácia a keď nebola k dispozícii Wi-FI, aktívne 3G pripojenie. Na večer ešte ostalo pár percent na polhodinku futbalu v podobe PES 2012. Pri večernom nabití na 100 percent a aktívnou 3G konektivitou som po deväť hodinovom spánku našiel ráno batériu v 92 percentnom stave a napríklad zdieľanie 3G pripojenia pomocou funkcie Wi-Fi Hotspot skonzumovalo za hodinu prevádzky 27 percent z kapacity batérie.

 

Záver

Aj keď som modelu LG PRADA 3.0 zo začiatku nevedel prísť na chuť, na koniec ma dostala. Používať takéto štýlové zariadenie so skvele vyladeným software-om bol fajn zážitok. Cena tohto modelu podľa serveru heureka.sk začína na 350 € a pravdou je, že tento model je určený pre užšiu skupinu používateľov, ktorý túžia mať vo vrecku originálne zariadenie s vánkom luxusu a nestane sa im, že v kaviarni na susednom stole uvidia taký istý model. Pre tých konvenčnejších je tu lepšia voľba v podobe zariadenia Samsung Galaxy SII, Galaxy Nexus alebo Sony Xperia S. Každopádne sa už teraz teším na LG PRADA 4.0 a dúfam teda, že sa nasledovníka dočkáme.

Ďalšie odborné recenzie na smartfón LG P940 Prada 3.0 nájdete na Recenzie.SME.sk

[no_toc]